Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Rusia intenţioneză să dezvolte proiectul elicopterului de atac din generaţia a cincea

Experţii ruşi din cadrul unei companii producătoare de elicoptere,  intenţionează să demareze proiectarea primului elicopter de luptă din generaţia a cincea.

Directorul executiv al Russian Helicopters Holding Company, Andrei Shibitov, a declarat într-o conferinţă de presă că elicopterul trebuie să fie în măsură să atace avioane de luptă şi să nu poată fi detectat de radar.

În vederea realizării proiectului vor fi alocaţi firmei aproximativ 1 miliard de dolari.

Potrivit lui Shibitov, cele două mari birouri de proiectare elicoptere, MIL şi Kamov, au în vedere, primul un model cu rotor clasic, care dispune de un rotor principal şi un rotor mai mic auxiliar, iar al doilea optează pentru dezvoltarea unui model cu rotor coaxial.

Experţii militari ruşi, consideră că modelul cu rotor coaxial este mai stabil şi mai uşor de manevrat în timp ce modelul clasic este mult mai fiabil şi asigură un grad mai mare de supravieţuire pe câmpul de luptă.

Primul locţiitor al şefului Academiei Ruse pentru Probleme Geopolitice, Konstantin Sivkov, a declarat că doar SUA au în dezvoltare un astfel de proiect.

Potrivit acestuia, principalele caracteristici pe care trebuie să le îndeplinească elicopterul de luptă din generaţia a cincea ar fi:

– trebuie să aibă o semnătură radar mică;

– o reducere mare a zgomotului produs;

– să poată îndeplini o gamă extinsă de misiuni de luptă;

– să fie echipate cu un sistem computerizat de control al armamamentului;

– să poată duce lupta împotriva avioanelor;

– să atingă viteze de 500-600 km/h (310 – 370 mph).

Acesta a precizat că dacă guvernul rus nu alocă banii necesari dezvoltării proiectului acest va “murii în faşă”. În cazul alocării fondurilor necesare proiectul ar putea fi gata în 5 ani.

Cu toate acestea Ivashov s-a arătat sceptic în privinţa realizării proiectului întrucât experienţa anetrioară a demonstrat că deşi au fost iniţiate proiecte similare în domeniul aviaţiei de luptă, aviaţia militară a continuat să zboare cu avioane şi elicoptere produse în anii 70.

În prezent aviaţia militară rusă are ca elicopter de luptă principal Mi-24 din generaţia a treia, dar Mi-28, Ka-50 şi Ka-52 din generaţia a patra sunt tot mai prezente în unităţile de aviaţie.

sursa: RIA Novosti; The Voice of Russia

Etichete: , , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Rusia intenţioneză să dezvolte proiectul elicopterului de atac din generaţia a cincea”

  1. eldomag says:

    Rusii fac cum au facut nemtii inainte de razboi.Cercetare,experimentare,pregatire productie si personal etc.