Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Rusia îşi pregăteşte participarea la summitul NATO de la Lisabona

Relaţiile Rusia-NATO şi Rusia-SUA au fost dezbătute de ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, care a avut o convorbire telefonică cu secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, şi o alta cu  omologul său american Hillary Clinton.

Acestea au fost centrate pe discuta perspectivele Consiliului NATO-Rusia, în contextul apropiatului summit al Alianţei din noiembrie de la Lisabona.

“La 18 octombrie a avut loc o convorbire telefonică între ministrul rus de externe Serghei Lavrov şi secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen. Au fost discutate probleme actuale ale colaborării în cadrul Consiliului Rusia-NATO”, indică într-un scurt comunicat Ministerul rus de Externe, fără alte detalii.

La mijlocul lunii septembrie, Anders Fogh Rasmussen anunţa că un summit NATO-Rusia axat pe cooperarea în materie de apărare antirachetă va avea loc cu ocazia reuniunii ţărilor membre ale Alianţei de la Lisabona, prevăzută pentru 20 noiembrie.

Moscova nu a dat însă până în prezent un răspuns clar în privinţa participării sale la summitul de la Lisabona, ambasadorul rus la NATO, Dmitri Rogozin, afirmând recent că Rusia aşteaptă mai întâi un răspuns la propunerea preşedintelui rus Dmitri Medvedev privind un nou pact de securitate europeană.

Serghei Lavrov anunţa la începutul lunii octombrie că Rusia a primit invitaţia oficială de a participa la summitul NATO din noiembrie, dar că o decizie finală în acest sens urmează să fie luată de preşedintele rus Dmitri Medvedev.

Acelaşi subiect, dar şi probleme legate de relaţiile ruso-americane, precum şi aspecte de actualitate internaţională, au fost abordate de Serghei Lavrov şi secretarul de stat american Hillary Clinton.

“Cei doi miniştri de externe au examinat probleme de actualitate internaţională şi aspecte ale relaţiilor ruso-americane. Ei au discutat despre pregătirea summitului OSCE programat la Astana (Kârgâzstan) pentru începutul lunii decembrie, precum şi perspectivele cooperării în cadrul Consiliului Rusia-NATO”, a mai indicat Ministerul de Externe de la Moscova.

sursa: RIA Novosti

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.