Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Rusia îşi redeschide baze militare în Oceanul Arctic

Insula Kotelny foto wikipedia

Insula Kotelny foto wikipedia

În contextul creşterii încordării în plan internaţional dar şi a descoperiri unor importante resurse de hihrocarburi în Oceanul Arctic, Rusia a început să-şi reactiveze una dintre bazele din timpul Războiului Rece, dispusă în arhipeleagul Noua Siberie.

6 nave aparţinând forţelor navale ruse au plecat din portul Severomorsk (nordul Rusiei), spre insula Kotelny. Escadra este formată din două nave de debarcare însoţite de mai multe spargătoare de gheaţă.

“Misiunea principală a acestei expediţii, asigurată de nave ale Flotei Nordului în Oceanul Arctic, constă în furnizarea de personal şi material pentru primul detaşament care va ocupa din acest an noua bază permanentă de pe Insulele Noua Siberie”, a precizat comandantul Flotei Nordului, amiralul Vladimir Korolev.

În septembrie 2013 o escadră rusă condusă de crucişătorl nuclear Petru cel Mare a executat o misiune în regiune, justificată la momentul respectiv prin necesitatea de a supraveghea ruta martimă din nord, un proiect strategic menit sa joace un rol tot mai mare în schimburile internaţionale.

Moscova doreşte cel mai probabil să-şi consolideze prezenţa militară în această regiune bogata în hidrocarburi, în vederea poziţionării în faţa competitorilor din regiune: Canada, Norvegia, Danemarca şi SUA.

Baza a funcţionat între 1933 şi 1993, şi a găzduit un grup naval al Flotei de Nord, dar şi infrastructură aeriană.

sursa: Itar Tass

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

11 Responses to “Rusia îşi redeschide baze militare în Oceanul Arctic”

 1. ROBERT HORVATH SUA says:

  free RH !

 2. Vocea Rusiei says:

  Multumiri colegilor si aliatilor nostri de la Infomondo si Infomondomilitar, ca fac reclama Armatei Rusiei, dar sunt si unele mici inadvertente.Oricum, faptul ca sunt aspru criticati aliantii NATO si armata romana si Fortele militare din Rusia sunt laudate sunt de natura sa creeze in ochii conducatorului nostru Domnul Presedinte Generalisim Vladimir Vladimirovici Vova Putin, stentimente de compasiune pentru rezervistii din armata romana care mai scriu ceva pe acest blog dedicat securitatii globale. Respect INFOMONDOMILITAR!

 3. Vocea Rusiei says:

  NB Excelsior Infomomdo Militar

 4. REDACTIA says:

  Pt Vocea Rusiei,

  InfoMondo Militar nu critica Armata Romana si nicidecum aliatii din NATO/UE. Critica doar persoane care prin atitudine si incompetenta pericliteaza scuritatea nationala.

  Cat despre dl Putin preferam sa ne autocenzuram decat sa postam impresiile negative ce ni le creeaza acest lider.

 5. Marlon Juvet says:

  Aşa se întâmplă dom’le Dăncuţă, e ca în filmele proaste cu vampiri. Dacă i-ai deschis unuia o dată geamul şi l-ai invitat înăuntru (cam ce aţi făcut voi cu RH şi clonele lui) acum nu te mai mira că năvălesc toţi ………. Sunt atraşi pur şi simplu de aroma lăsată în urmă c………..

 6. ROBERT HORVATH SUA says:

  VOCEA RUSIEI IN
  vocea din New York out !
  Bravo
  Si nu am cuvinte !

 7. Nu ma deranjeaza daca sunt criticat, pe drept, adica daca am gresit fata de persoanele care m-au ales in functia ce o detin.Sigur ca unii vor sa influenteze opinia publica, in sensul deformarii adevarului sau chiar a mistificarii unor evenimente. Ori daca in Crimeia s-a organizat referendum, populatia s-a exprimat in mod democratic. Cred in realtii internationale de pace, buna intelegere si consens, iar unele divergente se pot realiza prin negocieri bilaterale sau multinationale.

 8. Robert Horvath Sua says:

  Comentariu fara legatura cu subiectul

 9. Karadeniz says:

  Daraghie Vova
  Pacea internațională, buna înțelegere și consensul încep, ușor, ușor, să capete conotații firești și pentru maica Rusie. E drept că în limba rusă aceste concepte mai cuprind și alte semnificații dar pe măsură ce google translate se perfecționează vom ajunge la unsion.
  Ai perfectă dreptate cu referendumul din Crimeea. Dacă celovecii au ales democratic Rusia așa să fie. Peste ceva vreme o să vedem cum și celovecii din Siberia vor vota democratic alipirea la China, singura diferență va fi că omuleții verzi din Crimeea vor fi înlocuiți cu omuleții galbeni.
  PS
  Totuși ar fi bine să nu mai speriați navele candiene, ce vin în vizită prin Cernoe More, cu suhoaiele pentru că în nordul Americii trăiesc mai mulți canadieni de origine rusă ori ucraineană decât în Crimeea. Și când se supără neamurile e mai grav decât când se supără dușmanii.

 10. dracula2 says:

  Corect ar fi fost “dorogoi” …
  “Daraghie” este la plural ..

 11. „… Eu lupt întotdeauna cu Rusia, comunismul Uniunii Sovietice este un mijloc, nu sfârşitul imperialismului rus, care vrea Constantinopolul şi poate să ajungă acolo numai traversând sau înghiţind România […] Noi ştim că duşmanul mortal al României este Rusia lui Petru cel Mare şi a Ecaterinei a II-a, cărora Stalin le-a rămas credincios şi, trebuie să recunoaştem, îi continuă genial. Este ursul rus dintotdeauna, care, înveşmântându-se astăzi în comunism, înaintează în numele unui ideal care corupe intelectualitatea şi, ascunzându-şi colţii după o zdreanţă roşie, atrage masele de muncitori şi ţărani. Eu voi arunca în război, spre a-i zăgăzui pe ruşi, toate forţele pe care voi izbuti să le înarmez, convins că acesta este supremul bine pentru România: zăgăzuirea ruşilor…” Ion Antonescu, 1943

  “… Daca Mihail Gorbaciov va achiesa la pretentiile presedintelui George Bush, de la Malta, si va interveni prin forta, inclusiv in tara nostra sa rastoarne ordinea constitutionala, sa produca haosul si sa destabilizeze socialismul va ajunge sa lichideze URSS, alinata militara de la Warsovia si CAER-ul, cu consecinte foarte dramatice pentru poporul rus, care va fi nevoi sa plateasca pentru lipsa de loialitate a acestui conducator, care sub motivarea unor schimbari, va ajunge sa cedeze bogatiile popoatelor din Est, in mina unor corporatii multinationale, ce vor lichida toate intreprinderile construite cu asa de multe eforturi, iar consecinta va fi transformarea a jumatate de glob intr-o imensa piata de desfacere.I-am spus-o si pesonal dar si in cadrul organizat, ca procedand asa va face o mare greseala istorica, nu atat fata de poporul nostru, greu incercat in lupta multimilenara pentru existenta sa, ci fata de toate popoarele care au conoscut sute de ani jugul dominatiei straine, dar in special pentru popoarele URSS, care odata lasate la cheremul imperilismului occidental, vor ajunge sa devina rand pe rand adversarele poporului rus, ce va fi culpabilizat atat acesta cat si conducatorii sai in presa occidentala, ca principal responsabil al crimelor comise in ultimul secol.Am fost contrazis si amenintat, insa eu nu pot accepta sa cedam suveranitatea si independenta noastra in fata unor minoritari si aici ma refer la minoritatea maghiara, care este instigata de data acesta de agenturi estice, sa ceara nu drepturi nationale ci privilegii si dezmembraminte teritoriale, ce prin iredentism si sovinis doresc incalcarea conventiilor internationale de pace, semnate in urma celor doua razboiaie mondiale.” Nicolae Ceausescu 1989

  „…Statele membre NATO, lupta impotriva expansionismului Rusiei din Crimeia si din Ucraina, unde Putin crede ca poate face ce doreste. Nu, democratia inseamna libertatea presei, libertatea de limba, cultura, dreptul fiecaui popor de a-si alege liber conducatorii si reprezentantii in Parlament, dreptul la libera circulatie, respectarea drepturilor omului, interzicerea utilizarii fortelor armate impotriva populatiei civile.De asemeni se impune o noua abordare a libertatii actelor de comert, si accesul liber la resursele naturale, din zonele estice, ale Rusiei in principal sau din statele foste socialiste, mare parte aliate NATO, deoarece acestea nu au capacitatea financiara de ale expoata, iar mare parte din zacaminte stau nevalorificate de marile corportii americane. Aceste lucruri se vor realiza cu sau fara utilizarea fortei si trebuie considerata o noua abordare a acestui domeniu ce tine de securitatea globala …” Hilary Clinton, 2014