Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Rusia pregăteşte instalarea unei staţii radar „Voronej” în Transnistria?

Radarul Voronej-DM foto http://www.interpress.ru

Potrivit Nezavisimaia Gazeta, care citează surse apropiate Kremlinului, Rusia pregătește instalarea unei staţii radar „Voronej” în regiunea transnistreană drept răspuns la elementele scutului american antirachetă desfăşurate în Europa şi în contrapondere la bazele NATO din România.

Informaţia este vehiculată în contextul vizitei vicepremierului rus Dmitri Rogozin în Republica Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană.

„Ţinând cont de vecinătatea regiunii cu o ţară NATO – România, în care se află deja patru baze NATO, iar procesele legate de integrarea Republicii Moldova în România se intensifică, Federaţia Rusă intenţionează să-şi menţină prezenţa militară în Transnistria, mai mult, propune instalarea unui radar Voronej”, afirmă sursele.

Ministerul rus al Apărării a respins aceste informaţii şi afirmă că nu intenţionează să desfăşoare o staţie radar Voronej-DM în Transnistria.

Staţia radar Voronej-DM permite supravegherea simultană a 500 de obiecte zburătoare, pe o rază de circa 6.000 de kilometri.

În regiunea transnistreană a Republicii Moldova, sunt depozitate, potrivit unor surse, între 20.000 şi 40.000 de tone de arme şi muniţii, care sunt păzite de un contingent militar rusesc format din aproximativ 1.500 de persoane.

Rusia a pus deja în funcţiune în enclava Kaliningrad, un radar de avertizare Voronej-DM, capabil să monitorizeze lansările de rachete din Europa şi Atlanticul de Nord.

sursa: Jurnal.md

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Rusia pregăteşte instalarea unei staţii radar „Voronej” în Transnistria?”

  1. Mihail says:

    Romania are vreo statie radar la fel de performanta?Dar Polonia , Germania sau Turcia?Americanii probabil ca au.