Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Rusia proferează ameninţări la adresa Republicii Moldova

Rogozin - sau vocea lui Putin in dosarul Transnistrean foto Unimedia

Rogozin – sau vocea lui Putin in dosarul Transnistrean foto Unimedia

Reprezentantul special al preşedintelui Federaţiei Ruse pentru Transnistria şi vice-prim-ministru, Dmitri Rogozin, a declarat la Tiraspol că Republica Moldova nu poate ratifica acorduri militare cu alte ţări fără opinia Transnistriei. Declaraţia este făcută în contextul semnării în iunie a.c. a Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul României privind cooperarea în domeniul militar.

„Dacă politicienii moldoveni sunt preocupaţi de menţinerea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, ei nu pot ratifica acorduri militare cu alte ţări, fără opinia regiunii transnistrene”. Afirmaţia a fost făcută de  în cadrul unui interviu pentru postul de televiziune „Rusia 24”.

„La momentul de faţă, pe teritoriul României s-a finalizat construcţia bazei militare NATO. România este unul dintre comsomoliştii hiper-activi ai NATO. Din aceste considerente, orice alianţă militară a Republicii Moldova cu România vor avea efecte extrem de negative asupra reintegrării statului moldovenesc”, este de părere Dmitri Rgozin.

Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul României privind cooperarea în domeniul militar stabileşte cadrul legal necesar cooperării între guvernele ambelor state, îşi propune intensificarea colaborării în domeniile neacoperite în Acordul interministerial existent, care sunt importante pentru dezvoltarea şi construcţia forţelor armate naţionale.

În cadrul aceluiaş interviu Rogozin a apreciat că cerinţele venite de la unele forţe politice de la Chişinău de a scoate forţele de pacificare ruse din Transnistria sunt iresponsabile.

„Federaţia Rusă nu poate să renunţe la obligaţiunea de a menţine stabilitate în regiunea transnistreană. Mai mult, în satul Colbasna se află un depozit cu muniţii pe care nu le putem scoate din zonă din cauza stării proaste a acestora. Dacă vom retrage contingentul militar, nu vom şti unde aceste muniţii vor ajunge”, este de părere oficialul rus.

Potrivit premierului rus, „astfel de solicitări sunt absurde, iar politicienii care abordează aceste probleme iresponsabili”.

Reacţia reprezentanţilor Republicii Moldovei nu a întârziat să apară.

Ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, l-a îndemnat pe reprezentantul special al preşedintelui Federaţiei Ruse pentru Transnistria, Dmitri Rogozin, să aibă grijă de problemele din ţara sa.

„Domnul Rogozin cred că are mult de făcut în folosul ţării sale lăsându-ne pe noi să ne batem capul de Republica Moldova”, a declarat Marinuţa.

sursa: Unimedia

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

2 Responses to “Rusia proferează ameninţări la adresa Republicii Moldova”

  1. coopernick says:

    Cu istoricul lui Rogozin de comportament si declaratii nu ma mai mira nimic. Gaselnite pe post de gaz pe foc…

  2. indisciplinatu says:

    Rusia ameninta Rep.Moldova???..chiar e o “stire”!!!
    Pai, nu s-au instalat acolo inca de pe vremea lu’ Cantemir??..ce naiba sa mai ameninte???