Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Rusia renunţă la misiunea navală din Mediterana pentru cea anti-piraterie din Golful Aden

Purtătorul de cuvânt al Statului Major al Forţelor Navale ruse, a anunţat că Rusia şi-a suspendat participarea la operaţiunile antiteroriste conduse de NATO în Marea Mediterană, pentru a se concentra asupra misiunilor antipiraterie din largul Somaliei.

Navele NATO patrulează în Marea Mediterană în cadrul operaţiunii Active Endeavour, lansată după atentatele din 11 septembrie 2001 din Statele Unite pentru monitorizarea traficului maritim şi depistarea eventualelor activităţi teroriste.

“Participarea navelor ruse la eforturile de asigurare a securităţii pentru traficul maritim în zona Cornului Africii va compensa absenţa Rusiei de la Active Endeavour. Astăzi, vieţile marinarilor sunt în mai mare pericol în Golful Aden decât în Marea Mediterană”, a declarat purtătorul de cuvânt rus.

El a adăugat că Rusia cooperează şi va continua să coopereze cu alte state pentru asigurarea securităţii traficului maritim. “În prezent, pentru noi sunt importante două operaţiuni – lupta împotriva pirateriei în Golful Aden şi operaţiunea Black Sea Harmony, în cadrul căreia nave ruseşti şi turce asigură securitatea vaselor străine în Marea Neagră”, a spus el.

Black Sea Harmony a fost iniţiată de Turcia în martie 2004, conform Rezoluţiilor 1.373, 1.540 şi 1.566 ale Consiliului de Securitate al ONU privind combaterea terorismului şi asigurarea securităţii în strâmtorile turce.

Rusia s-a alăturat eforturilor antipiraterie din zona Somaliei în octombrie 2008.

sursa: RIA Novosti

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.