Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Rusia şi Israelul s-au înţeles: Rusia amână livrarea către Iran a sistemelor antirachetă S-300

A doua zi după vizita la Moscova a premierului israelian, Benjamin Netanyahu, Rusia a anunţat amânarea din cauza “unor probleme tehnice” a livrării în Iran a sistemelor antirachetă S-300.


“Întârzierea este cauzată de probleme tehnice. Livrările vor fi realizate după ce acestea vor fi rezolvate”, a indicat directorul adjunct al Serviciului rus pentru cooperarea militaro-tehnică, Aleksandr Fomin, pentru agenţia rusă într-o declaraţie din New Delhi, unde Rusia este prezentă la Salonul militar “India-2010″. El nu a precizat despre ce probleme tehnice este vorba şi nici durata rezolvării lor.

“În ceea ce priveşte vânzările de arme, noi ţinem cont de îngrijorările tuturor părţilor şi ne aşteptăm ca şi Rusia să facă acelaşi lucru”, a declarat Netanyahu într-un interviu pentru cotidianul rus Kommersant publicat miercuri.

Întrebat dacă problema sistemelor S-300 a fost evocată în timpul convorbirilor purtate cu preşedintele rus Dmitri Medvedev, premierul Netanyahu a răspuns: “declaraţiile (preşedintelui Medvedev) au fost foarte importante, dar nu aş vrea să intru în detalii”.

Ţările occidentale şi Israelul cer de mai multe luni Rusiei să renunţe la livrarea către Iran a acestor controversate sisteme, în pofida contractului semnat între cele două părţi pe acest subiect.

Moscova menţine însă, după cum notează AFP, o oarecare incertitudine pe acest subiect al rachetelor sale sol-aer, care ar face mai dificile eventualele bombardamente ale instalaţiilor nucleare iraniene – o acţiune pe care SUA şi Israelul nu o exclud -, în timp ce Teheranul, suspectat de Occident că încearcă să se doteze cu arma atomică, se arată iritat de întârzierea livrării sistemelor ruseşti.

Duminică, secretarul adjunct al Consiliului rus al Securităţii, Vladimir Nazarov, declara că Rusia nu ar avea motive să nu-şi onoreze contractul încheiat cu Iranul.

Totodată, ambasadorul iranian la Moscova, Mahmoud Reza Sajjadi, afirma la sfârşitul lunii noiembrie că a primit asigurări din partea Moscovei că aceste sisteme vor fi livrate Teheranului.

sursa: AGERPRES

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.