Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Rusia şi NATO nu au căzut de acord în privinţa unui sistem de apărare antirachetă comun

Rusia şi NATO nu au reuşit să ajungă la un acord privind înfiinţarea unui sistem de apărare antirachetă sectorial în Europa, în urma summitului NATO-Rusia desfăşurat pe 4 şi 5 iulie la Soci în Rusia.
Cu toate acestea, negocierile vor continua, cel mai probabil la următorul summit al Alianţei Nord-Atlantice, care se va desfăşura în mai 2012 la Chicago.

Cu toate că la summitul de la Lisabona, Rusia şi NATO au convenit să coopereze în cadrul sistemului european de apărare antirachetă, propunerile celor doi  au fost prea diferite pentru a putea fi integrate într-un sistem unic.

NATO insistă să existe două sisteme independente care să facă schimb de informaţii, în timp ce Rusia vrea un sistem comun interoperaţional. Potrivit unei propuneri înaintate de preşedintele Dmitri Medvedev, Rusia va fi responsabilă de doborârea unor rachete îndreptate spre membrii NATO şi care ar trece prin spaţiul aerian rusesc sau raza sa de acţiune, urmând ca membrii NATO să îşi ia angajamentul să protejeze Rusia în situaţii similare.

Ministrul rus de externe, Lavrov a precizat că în pofida acestor divergenţe, Rusia va lucra la dezvoltarea legăturilor sale cu Alianţa Nord-Atlantică, dar a adăugat că “Statul Major analizează dovezile că unele componente ale sistemului american, NATO, care ar trebui amplasate la graniţele noastre vor crea riscuri pentru forţele noastre nucleare strategice”.

“Ne-ar plăcea să se înţeleagă ce înseamnă acest lucru şi de ce este avută în vedere această configuraţie. Ne-ar plăcea să discutăm şi să ajungem la înţelegerea că acesta (scutul antirachetă n.r.) nu este îndreptat împotriva Rusiei. Nu cerem garanţii unilaterale”, a declarat Lavrov.

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Adres Fogh Rasmusen, a declarat că: “Suntem hotărâţi să păstrăm dialogul şi să continuăm să conlucrăm. Şi facem progrese în armonizarea viziunilor noastre privind acest proiect de apărare antirachetă”, a declarat el.

Deschiderea celor doi a permis totuşi şi unele declaraţii optimiste legate de punerea la punct a unui un centru comun pentru detectarea ameninţărilor  balistice.

“Rusia a făcut o propunere interesantă. Există posibilitatea înfiinţării unui centru comun Rusia-NATO unde să putem detecta ameninţările legate de rachetele balistice”, a spus Rasmusesn, la Sankt Petersburg.

Sursa: RIA Novosti, MEDIAFAX, NewsIn

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.