Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Rusia tot mai aproape de participarea la instalarea scutului antirachetă al NATO în Europa

Ministrul rus de externe,  Serghei Lavrov, a declarat la Moscova că Rusia doreşte să obţină mai multe informaţii asupra proiectului scutului antirachetă al NATO în Europa înainte de a decide dacă ea va participa sau nu la acest sistem.

“Dorim să primim mai multe informaţii înainte de summit (NATO-Rusia de la Lisabona din 20 noiembrie) în legătură cu modul în care partenerii noştri din NATO văd o posibilă participare rusă la acest sistem de apărare antirachetă”, a declarat şeful diplomaţiei de la Moscova într-o conferinţă de presă comună cu omologul său german Guido Westerwelle.

“Sper că vom reuşi până la summitul de la Lisabona să ajungem la o poziţie comună asupra ameninţărilor care există şi să vedem de unde vin ele” pentru a stabili utilitatea unui astfel de scut, a subliniat Lavrov.

Ministrul german de externe a declarat la rândul său că speră ca Rusia să accepte invitaţia NATO, adăugând că summitul de la Lisabona, la care va participa preşedintele rus Dmitri Medvedev, să permită aprofundarea relaţiilor dintre părţi.

“Scutul antirachetă este un program al Alianţei, în ansamblul ei. Şi Rusia este invitată fără ambiguitate deoarece nu dorim să vedem diferite nivele de securitate în Europa”, a explicat ministrul german într-o declaraţie pentru postul de radio Eho Moskvi, înainte de întâlnirea cu Serghei Lavrov.

“Summitul de la Lisabona este o fereastră de oportunitate pentru sublinierea caracterului strategic al relaţiei NATO-Rusia şi pentru a face ca ea să meargă înainte”, a afirmat Guido Westerwelle în conferinţa de presă.

Problema scutului antirachetă în Europa, un proiect îniţiat de SUA, a făcut ca relaţiile cu Rusia să fie tensionate de mai mult timp. Washingtonul şi-a revizuit în septembrie 2009 acest program care prevede acum rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune, în locul celor cu rază lungă de acţiune, după o reevaluare a ameninţării iraniene. Această decizie a calmat îngrijorările ruse, fără însă a elimina toate obiecţiile Moscovei.

sursa: Interfax

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.