Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Rusia tot mai interesată de soluţionarea conflictului din Afganistan

Directorul Centrului pentru securitate internaţională de la Moscova, Aleksei Arbatov, a declarat în cadrul unei videoconferinţe Moscova-Berlin, ce a precedat Conferinţa pentru securitate de la Munchen, că este necesară o mai solidă cooperare dintre Rusia şi NATO în Afganistan, iar problema apărării antirachetă trebuie lăsată pe locul al doilea.

În context, Arbatov a estimat că 99% din resursele Alianţei Nord-Atlantice sunt concentrate în Afganistan, iar scutului antirachetă îi revine 1%.

“Dacă NATO va pleca din Afganistan suferind un eşec, iar în această ţară vor veni la putere talibanii şi Al Qaeda, Alianţa va suferi o înfrângere politică, iar Rusia va fi nevoită să se lupte din nou singură cu acest pericol, pentru că talibanii nu se vor limita doar la Afganistan, ci vom fi nevoiţi să-i înfruntăm în Asia Centrală, apoi în Kazahstan, iar apoi se prea poate şi în Caucazul de Nord şi în Siberia”, a spus Aleksei Arbatov.

El a susţinut că soluţionarea conflictului din Afganistan constituie interesul comun al Rusiei şi al NATO şi acesta ar trebui să stea la baza colaborării militare dintre cele două părţi.

Arbatov a precizat că nu susţine reîntoarcerea militarilor ruşi în Afganistan, ci o mai mare implicare în tranzitul materialelor pentru trupele NATO, operaţiuni coordonate cu Alianţa.

sursa: AGERPRES

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Rusia tot mai interesată de soluţionarea conflictului din Afganistan”

  1. Trifon Gruju says:

    Se da tonul la impartitul cascavalului. Dupa cum ne dam seama, cele doua superputeri (SUA-ROU) si-au regasit un echilibru. Sa vedem.