Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Rusia va primi date colectate de sateliţi americani pentru a accepta participarea la scutul antirachetă comun NATO-Rusia

Înaintea summitului NATO de la Lisabona şi a Consiliului NATO-Rusia, presa rusă a anunţat că Alianţa Nord-Atlantică este dispusă să ofere Rusiei, în schimbul participării la scutul antirachetă,  acces la anumite date colectate de sateliţi americani, printr-un program, ALTBMD.

Programul presupune includerea radarelor şi a programelor de interceptare într-un singur sistem.

Cu ajutorul ALTBMD, avertismentul de lansare a rachetelor obţinut de o ţară poate fi transmis altui stat pentru activarea antirachetelor acestui aliat şi lichidarea pericolului.  Proiectul  va costa aproximativ 200 de milioane de euro, folosiţi pentru dezvoltarea sistemului de comandă regională a scutului NATO.

Această ofertă face parte dintr-un acord mai amplu care va fi propus Moscovei cu ocazia Summitului NATO-Rusia din 19-20 noiembrie, subliniază publicaţia rusă Nezavisimaia Gazeta, care adaugă că Rusia va primi invitaţia oficială de participare la summitul de la Lisabona.

Deocamdată, nu se ştie care va fi răspunsul Rusiei, dată fiind atitudinea reticentă a Moscovei faţă de un sistem care ar putea fi folosit şi împotriva rachetelor sale.

Semnalul a fost dat şi de ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, care a anunţat că Rusia este pregătită să coopereze cu NATO în domeniul apărării antirachetă şi să creeze un scut implicând mai multe ţări, cu condiţia ca interesele tuturor participanţilor la proiect să fie respectate. Potrivit acestuia, Rusia merge pe ideea unei cooperări între parteneri egali în drepturi, iar preşedintele rus, Dmitri Medvedev, este pregătit să prezinte propuneri suplimentare, pe care le-a făcut deja publice, cu privire la crearea unui sistem de apărare antirachetă implicând Rusia, Statele Unite şi ţările europene.
“La Summitul NATO de la Lisabona, preşedintele Medvedev va dezvălui poziţia noastră faţă de aceste probleme. Dacă părţile dau dovadă de bunăvoinţă şi se declară pregătite să coopereze pe picior de egalitate, acest proiect este complet realizabil”, a subliniat şeful diplomaţiei ruse.

sursa: RIA Novosti, Nezavisimaia Gazeta

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.