Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Rusia vinde în China avioane de luptă şi submarine

Sukhoi Su-35 foto wikipedia

Sukhoi Su-35 foto wikipedia

Presa chineză a anunţat că Rusia s-a angajat să vândă Chinei 24 de avioane de luptă şi patru submarine.

Acesta este cel mai important contract de vânzare de armament între Moscova şi Beijing din ultimii zece ani.

Vânzarea prevede furnizarea a 24 de avioane de vânătoare de tip Suhoi-35 şi a patru submarine din clasa Amur, dintre care două vor fi construite în Rusia, iar două în China.

Mai sunt negocieri de achiziţionare de către China a unor sisteme ruse de rachete de tip S-400, avioane de transport militar de tip Iliuşin-476 (o versiune modernizată a avioanelor de IL-76), avioane de aprovizionare IL-78 şi motoare de avion Saturn-117S.

Potrivit unor experţi, Beijingul este interesat de achiziţionarea celor mai bune tehnologii ruse în vederea dezvoltării propriei industrii de armament, pe care le copiază de cele mai multe ori.

De altfel, China a introdus în serviciu primul ei portavion în septembrie 2012. Această navă a fost construită pe o cocă destinată iniţial Marinei sovietice iar avioanele ce operează de pe acesta sunt copii ale unor avoane ruseşti. Beijingul depinde, în continuare, în mare măsură, de tehnologiile ruse în privinţa motoarelor avioanelor sale de vânătoare.

China a anunţat la începutul lunii o creştere importantă a bugetului militar. Acest lucru provoacă îngrijorarea vecinilor, mai ales Japoniei, care a anunţat că monitorizează activitatea militară a Chinei, având în vedere gravele tensiuni teritoriale dintre cele două ţări.

Acordul ruso-chinez a fost încheiat chiar înainte de vizita ce o desfăşoară la Moscova noul preşedinte chinez Xi Jinping. Xi Jinping a părăsit Moscova duminică, după o vizită de trei zile, de care s-a declarat “foarte mulţumit”.

sursa: Xinhua

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

9 Responses to “Rusia vinde în China avioane de luptă şi submarine”

 1. STOPS says:

  READY to help… if CRASHING on/near TRANSNISTRyA / TRANSPRUTYA !
  Suntem pregătiți … la noi a căzut A LOT OF MIGs !

 2. szilard says:

  Imi place de chinezi pentru ca gindesc : avioane de suprematie- supervinatorul Su-35, sisteme antiaeriene S- 400(despre care se spune ca sint mai bune ca Patrioturile americane), si 4 submarine-care sint convins ca sint foarte bune, fac din China o forta respectabila, dar incomparabila cu icebergul numit Russia.

 3. sorin says:

  Toate aceste produse vor fi copiate de chinezi.Sigur ca rusii stiu acest lucru insa cred ca s-au resemnat.

 4. Fenchea Marius says:

  Dar poate copia este ca si “MIKE” si nu se ridica in niciun caz la standardul original —–rusii stiu ce surprize le-au lasat printre dural si PCB-uri

 5. szilard says:

  Cam la ce ma gindeam eu, cind ti-e lumea mai draga anumite sisteme de de detectie,lansare, senzori…etc, sa nu functioneze, poti sa le zici ceva ?

 6. Bure Bista says:

  Faptul ca produsele contrafacute de chinezi nu sunt de aceeasi calitate nu le scade din valoarea de disuasiune.

  Poti sa nu ti cont de faptul ca o putere are anumite categorii de tehnica?

  Ele isi vor dovedi eficienta in lupta sau in balanta de putere. Depinde cum integrezi in politica externa factorul militar.

 7. al adin says:

  Sau sa lucreze de capul lor si sa inventeze tinte sau sa transmita datele de zbor sau pozitionare la sol catre cine trebuie!!!!!

 8. szilard says:

  Bineinteles ca produsele contractate au fost atent verificate de chinezi, si banuiesc si testate, dar exista un gadget : amic- inamic, adica nu poti sa-l folosesti impotriva producatorului, ca si la telefoanele mobile de ultima generatie-sint multe smecherii.

 9. szilard says:

  Disuasiune = descurajare (a unui eventual atac)
  Asa este, cred ca chinezii vor mai mult sa intimideze sau sa sfideze pe eventualii inamici (nu stiu care ar fi aia).