Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Rusia vrea baze navale la Odesa, Nikolaev şi în … Delta Dunării !?

Potrivit fostului comandant al Flotei ruse de la Marea Neagră, Vladimir Komoedov, Rusia intenţionează să creeze noi baze militare în Ucraina în apropierea frontierei cu România.

“Posibilitatea de a extinde Flota Mării Negre (lista navelor din flota) spre vest este un răspuns la extinderea NATO spre est, unde, spre exemplu, în România şi Bulgaria, Statele Unite au început instalarea de noi baze militare”, a declarat fostul comandant al Flotei ruse a Mării Negre.

Locurile unde pot fi instalate asemenea baze navale ar fi localităţile Nikolaev, Odesa şi, “probabil, Delta Dunării, unde Ucraina şi România au dispute teritoriale”, a specificat Komoedov.

Acest lucru ar putea avea loc după modernizarea flotei militare ruse din Crimeea şi va fi posibilă prin semnarea de acorduri între Kiev şi Moscova.

Conform acordurilor de la Harkov, semnate între preşedinţii ucrainean, Viktor Ianukovici, şi rus, Dmitri Medvedev, staţionarea la Sevastopol a Flotei ruse de la Marea Neagră a fost prelungită cu 25 de ani, până în 2042. În acest sens, Rusia intenţionează să îşi modernizeze flota din Crimeea.

De asemenea, comandantul Statului Major al forţelor ruse, Nikolai Makarov, a declarat, într-o vizită la obiectivele militare ruseşti de la Marea Neagră, că în baza ordinului preşedintelui Rusiei, Ministerul rus al Apărării a înfiinţat un grup de lucru care, în termen de două luni, va evalua situaţia bazei militare din Sevastopol a Flotei ruse de la Marea Neagră. El a confirmat, totodată, planuri “serioase” de modernizare a acestei flote, în cadrul unui program care se va desfăşura până în 2020.

“Acesta este un program major de modernizare a Flotei de la Marea Neagră pe toate direcţiile, atât a navelor, cât şi a submarinelor, dar şi a aviaţiei”, a declarat Makarov. În acest sens, pare că Rusia are în vedere şi posibilitatea de a crea noi facilităţi pentru staţionarea navelor de război din cadrul acestei flote pe teritoriul Ucrainei.

sursa: Centrul de Informare si Documentare NATO, Chisinau

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.