Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Rusia vrea să-şi suplimenteze submarinele de la Marea Neagră

Adjunctul şefului Statului Major al Marinei ruse, viceamiralul Oleg Burtsev a declarat joi că Rusia ar trebui să aibă între opt şi zece submarine în flota de la Marea Neagră, faţă de unul singur, de care dispune la ora actuală.

“Intenţionăm să trimitem flotei de la Marea Neagră submarine, inclusiv unele noi de tip Lada, dar Ucraina se opune, deoarece consideră această procedură o reînnoire a arsenalului”, a declarat el.

Potrivit lui Burtsev, principalul port rusesc de la Marea Neagră, Novorossiisk, ar putea constitui o variantă la baza din Sevastopol. Infrastructura va fi construită până în 2020, în cadrul unui program federal de construcţie a bazei navale la Novorossiisk.

Flota rusă de la Marea Neagră foloseşte facilităţile navale din Crimeea, în special baza de la Sevastopol, în conformitate cu un acord încheiat în 1997 care prevede închirierea bazei până în 2017. Pe lângă dislocarea Flotei Mării Negre la Novorossiisk, se intenţionează dislocarea unor nave într-o bază navală din Abhazia şi chiar la Tartus în Siria.

În prezent Rusia are în Marea Neagră un submarin clasa Kilo.

Submarinele de tipul Lada vor intra în dotarea marinei ruse în 2010. Acestea sunt de tipul diesel electrice având sistemul de armament de atac asupra navelor şi submarinelor îmbunătăţit. De asemenea, submarinul va fi dotat cu rachete de croaziere cu bătaie mărită de tipul Club-S.

În timpul războiului cu Georgia (august 2008) Ucraina a ridicat problema anulării acordului de închiriere a bazei de la Sevastopol datorită nerespectării unor clauze de către Rusia.

sursa: RIA Novosti

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Rusia vrea să-şi suplimenteze submarinele de la Marea Neagră”

  1. DE CE BAL says:

    Sevastopol – calcaiul lui Achile pentru Ucraina. Restul sunt detalii privind presiuni generate de Moscova – ce cresc de la o saptamana la alta.