Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Rusia vrea un acord pentru întreţinerea echipamentelor militare sovietice din ţările membre ale NATO

Ambasadorul rus la NATO, Dmitri Rogozin, a declarat în cadrul unui interviu că, Rusia este pe punctul de a semna un acord cu NATO, potrivit căruia va participa la întreţinerea tehnică a echipamentelor militare sovietice din ţările membre ale Alianţei.

“Având în vedere cantitatea mare de tehnologii sovietice deţinute de noile ţări membre ale NATO, suntem dispuşi să organizăm o asistenţă tehnică “, a declarat Rogozin, subliniind că aceste ţări deţin, de exemplu, peste 400 de elicoptere de fabricaţie sovietică.

Un astfel de acord este posibil graţie recentei încălziri a relaţiilor dintre Moscova şi Alianţa Nord-Atlantică, după perioada de tensiuni puternice care a urmat războiului ruso-georgian din august 2008, a subliniat el.

“Suntem pe punctul de a încheia un acord cu NAMSO” (NATO Maintenance and Supply Organization), organizaţia care ajută ţările membre să-şi întreţină materialul militar, a spus Rogozin.

Numeroase ţări din Europa de Est, foste membre ale Pactului de la Varşovia, sunt dotate cu material militar sovietic. Dar unele au avut în paralel relaţii tensionate cu Moscova.

Surse din Ministerul rus al Afacerilor Externe şi din cadrul agenţiei publice de exporturi de arme Rosoboronexport au confirmat, pentru Kommersant, că un acord de asistenţă este în curs de elaborare.

“Întrebarea este dacă NATO este pregătit pentru aşa ceva”, a subliniat sursa din cadrul Rosoboronexport, subliniind că un astfel de acord ar putea ajuta Rusia să obţină contracte în alte ţări echipate cu material sovietic, cum ar fi Afganistanul.

Acordul se va afla printre temele discuţiilor ce vor fi purtate la Bruxelles, la 4 decembrie, între miniştrii Afacerilor Externe din ţările NATO şi Rusia, a precizat sursa din Ministerul rus al Afacerilor Externe, fără a preciza data unei eventuale semnări a acordului.

sursa: MEDIAFAX

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.