Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Ruşii îşi arată şi militar voinţa de a susţine Siria dictatorului al-Asad

Ministerul rus al Apărării, a precizat într-un comunicat că gruparea de nave militare care vor executa misiuni de luptă împotriva pirateriei în largul Somaliei, ar putea acosta pe timpul marşului spre regiune în portul sirian Tartus.

La Tartus funcţionează o bază navală rusă pentru sprijin logistic al navelor ruse care navighează în Marea Mediterană.Baza de la Tartus, situată la 220 km nord-vest de Damasc, a fost creată în virtutea unui acord încheiat în 1971, în epoca sovietică. Ea este dotată cu cazărmi, depozite, docuri plutitoare şi un vas pentru efectuarea de reparaţii, angajând în jur de 50 de marinari ruşi

Grupul de nave ruse care vor putea acosta în Siria aparţin Flotei ruse a Mării Negre şi este format din crucişătorul “Moskva”, nava de patrulare “Smetlivîi” şi navele de desant “Novocerkassk” şi “Saratov”. La acestea se vor adăuga în Golful Aden distrugătorul “Mareşal Shaposhnikov”, tancul petrolier “Irkut” şi nava de căutare-salvare “Alatau” aparţinând Flotei ruse a Pacificului.

Textul comunicatului MAp rus precizează că navele ar putea, dacă este necesar, să acosteze pentru operaţiuni de mentenanţă în portul Tartus, în Siria, unde se află o bază navală rusă de aprovizionare şi asistenţă tehnică.

Marina rusă a acostat deja la Tartus în mai multe rânduri de la începutul conflictului sirian.

Rusia, vechi partener al regimului sirian, căruia îi livrează armament în pofida criticilor occidentale, a blocat de trei ori în Consiliul de Securitate ONU rezoluţiile occidentale care ameninţau Damascul cu sancţiuni.

Siria a rămas printre puţinii aliaţi ai Moscovei în regiune. Se estimează că schimbarea regimului de la Damasc, a dictatorului Bashar al-Asad, va conduce la o reorientare a Siriei în politică regională şi scoaterea acesteia din sfera de influenţă rusă.

sursa: The Voice of Russia

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Ruşii îşi arată şi militar voinţa de a susţine Siria dictatorului al-Asad”

  1. al adin says:

    Daca scriem Smetlivîi atunci scriem si Șapoșnikov mai ales ca am scris Mareșal.