Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Ruşii nu vor să-şi retragă militarii din Transnistria

După ce preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, i-a trimis o scrisoare secretarului general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, în care îi cerea să susţină retragerea trupelor ruse de menţinere a păcii de pe teritoriul moldovean, Ministerul rus de Externe afirmă că trupele sale de menţinere a păcii din Transnistria patrulează în zonă în baza unui mandat internaţional, iar retragerea lor ar duce la reizbucnirea războiului secesionist.

“Deşi au trecut 20 de ani de la proclamarea independenţei Republicii Moldova şi deşi Rusia s-a angajat să îşi retragă forţele armate de pe teritoriul ţării noastre, acestea se află şi în prezent în Republica Moldova, încălcând, astfel, normele de drept internaţional şi Constituţia” moldoveană, a declarat Ghimpu săptămâna trecută, într-o întâlnire cu jurnaliştii.

În afară de faptul că trupele ruse de pe teritoriul moldovean reprezintă “un pericol la adresa securităţii cetăţenilor”, ele subminează eforturile comunităţii internaţionale de soluţionare pe cale diplomatică a conflictului transnistrean, apreciază preşedintele moldovean.

“Solicit sprijinul NATO pentru a nu admite o asemenea nedreptate. Principiul acordului statului gazdă poate deveni o pârghie de şantaj în mâinile Rusiei, care ar putea şantaja Republica Moldova (afirmând că), în cazul în care aceasta nu-i oferă acordul pentru prezenţa militară rusă, Rusiei nu-i mai rămâne de făcut decât să recunoască (independenţa) Transnistriei”, a spus el.

sursa: MEDIAFAX

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.