Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Ruşii şi americanii şi-au schimbat spionii prinşi între ei

Ca într-un scenariu de film de spioanj clasic, SUA i-au expulzat pe cei 10 agenţi ruşi, iar Rusia a graţiat patru condamnaţi pentru spionaj.

Cele zece persoane suspectate în SUA că ar fi făcut parte dintr-o reţea de spionaj în favoarea Rusiei au fost expulzate din Statele Unite, după ce preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a graţiat patru ruşi condamnaţi pentru spionaj în beneficiul Washingtonului.

Cei zece suspecţi îşi recunoscuseră vinovăţia în cursul unor audieri desfăşurate joi şi, conform postului de televiziune NY1, au fost îmbarcaţi într-un autobuz care i-a transportat la unul dintre aeroporturile din New York, de unde urmau să plece către Moscova.

Medvedev a semnat joi un decret de graţiere pentru patru persoane condamnate pentru spionaj în favoarea Statelor Unite – Igor Sutiaghin, Aleksandr Zaprorojski, Ghenadi Vasilenko şi Serghei Skripal. Toţi cei patru semnaseră solicitări de graţiere, în care îşi recunoşteau şi vinovăţia, a declarat, vineri, Natalia Timakova, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus.

Surse de la Kremlin au afirmat că schimbul de spioni a fost posibil numai datorită “înaltului nivel de încredere” dintre preşedinţii celor două ţări. “Acest schimb a devenit posibil datorită unui nou spirit în relaţiile ruso-americane (…) şi unui nivel înalt al încrederii dintre preşedinţii celor două ţări, pe care nimeni nu va reuşi să o zdruncine”, au precizat sursele citate.

Potrivit unui oficial din adminsitraţia rusă, Medvedev a luat în calcul şi faptul că acuzaţii au ispăşit deja condamnări importante. “Sutiaghin a fost în închisoare timp de 11 ani, Zaporojski a ispăşit o condamnare de aproape nouă ani, iar Skripal, cinci ani şi jumătate”, a afirmat el.

La rândul lor, Statele Unite au afirmat că schimbul de spioni a fost decis din motive de securitate naţională şi umanitare, precizând că reţinerea celor zece agenţi secreţi ruşi nu prezenta nici un interes strategic. “(Schimbul) a fost decis pentru rezolvarea rapidă şi globală a cazului, din motive de securitate naţională şi umanitare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Mark Toner.

“O detenţie prelungită în SUA a celor zece agenţi nu prezenta nici un interes în termeni de securitate naţională”, a adăugat el.

sursa: MEDIAFAX

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Ruşii şi americanii şi-au schimbat spionii prinşi între ei”

  1. Dumitriu says:

    In afara temei. Sa supun atentiei un articol din RFI privind propunerea presedintelui Basescu ca militarii iesiti la pensie sa primeasca pensia la implinirea varstei de 67 de ani, indiferent de varsta pensionarii!
    http://www.rfi.ro/stiri/politica/Pensionarii-militari-revoltati-de-afirmatiile-presedintelui.html