Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

S-a aprobat “Planul Naţional de Priorităţi Informative pentru structurile de informaţii”

Unul din subiectele dezbătute şi stabilite în şedinţa CSAT din 15 decembrie a vizat “aprobarea Planului Naţional de Priorităţi informative pentru structurile de informaţii”.

Referindu-se la problematica culegerii de date şi informaţii de către serviciile specializate ale statului român, preşedintele Traian Băsescu a declarat în conferinţa de presă de după desfăşurarea CSAT: “Aici am dorit să precizez foarte clar pentru structurile de informaţii că în următorul CSAT, când vom aproba dispersarea misiunilor pe fiecare structură de informaţii, am exigenţa extrem de fermă ca fiecare să se ocupe şi să îndeplinească misiunile pentru care a fost creată. Şi aici vizez în primul rând cooperarea între SRI şi DGIPI, DGIPI urmând să se concentreze în mod fundamental să furnizeze poliţiştilor şi procurorilor informaţii legate de crima organizată. Iar atunci când depistează subiecte, acţiuni care vizează securitatea naţională, să le transfere imediat SRI-ului. Deci, ţin foarte mult ca în planurile de detaliu pe fiecare structură, DGIPI să rămână pentru misiunea lui fundamentală, pentru ce a fost creat”.

În cadrul CSAT, funcţionează Comunitatea naţională de informaţii (CNI). Aceasta reprezintă reţeaua funcţională a autorităţilor publice din sistemul securităţii naţionale bazată pe unitatea de scop, obiective şi strategie, asigurata prin informatiile furnizate de următoarele structuri: Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe, Direcţia Generală de Informaţii a Apărării şi Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă din Ministerul Administraţiei şi Internelor.

Planul Naţional de Priorităţi Informative, este elaborat de Consiliul operativ al Comitetului coordonator pentru comunitatea naţională de informaţii, şi este supus adoptării Consiliului Suprem de Apărare a Ţării şi aprobării Preşedintelui. Comitetul coordonator are următoarea componenţă: Consilierul prezidenţial pentru securitate naţională; Directorul Serviciului Român de Informaţii; Directorul Serviciului de Informaţii Externe; Ministrul Apărării Naţionale; Ministrul Afacerilor Externe; Ministrul Administraţiei şi Internelor; Ministrul Justiţiei; Consilierul Primului ministru pentru probleme de securitate.

Tot în şedinţa CSAT de pe 15 decembrie s-a aprobat prelungirea cu un an a acordului cu Statele Unite privind utilizarea infrastructurilor româneşti pentru transportul de resurse materiale şi umane dinspre şi către Afganistan.
“Aici discutăm despre Portul Constanţa, Aeroportul Mihail Kogălniceanu, Aeroportul Otopeni”, a specificat Băsescu.

 

Sursa: comunicat de presă, Preşedinţia României

Etichete: , , , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “S-a aprobat “Planul Naţional de Priorităţi Informative pentru structurile de informaţii””

  1. indisciplinatu says:

    La punctul asta s-a simtit basinescu ca pestele in apa,…ne-a dat pe spate,…a mai atras si atentia, ca deh, el stie meserie, nu???
    Cuvantare de director de serviciu secret sau sef al SMG,…astia chiar n-au nimic de spus…lasa ca spun eu si pentru ei,..halal president avem.
    Nu mai stie cu ce sa-si mai ocupe timpul, sa vada boborul ca el isi “exercita mandatul fara sa ceara aprobarea nimanui”!!!!
    La defilare baieti, ne vedem la anul pe 1 Decembrie la defilare care-om mai fi atunci….