Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

S-a semnat Acordul de cooperare Eurocopter – IAR GHIMBAV

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, şi preşedintele companiei Eurocopter SAS, Lutz Bertling, au semnat, joi, 17 iunie, la Bucureşti, Acordul cadru de cooperare pentru dezvoltarea la Ghimbav a unui centru aerospaţial.

Documentul reglementează condiţiile de dezvoltare a unei capabilităţi autentice şi de lungă durată în domeniul industriei româneşti de elicoptere la Braşov prin extinderea perimetrului Eurocopter România”, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.

Grupul franco-germano-spaniol Eurocopter, divizie a grupului aeronautic EADS, este prezent pe piaţa locală prin Eurocopter România, firmă mixtă înfiinţată în 2002 între compania franceză şi producătorul de elicoptere IAR Ghimbav.

Eurocopter Group deţine 51% din acţiunile Eurocopter România, iar 49% din titluri sunt deţinute de IAR Braşov.

Videanu a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că “prin acest Acord, la Ghimbav vor fi create trei centre de competenţă, unul pentru mentenanţa elicopterelor Puma şi Super Puma, un centru unde vor fi asamblate elicopterele Eurocopter şi un centru de fabricare a componentelor şi subansamblelor pentru elicoptere”.

“Unul dintre obiective este producţia de elicoptere”, a afirmat Videanu.

De asemenea, directorul general al IAR, Neculai Banea, şi Lutz Bertling au semnat un Act adiţional la acordul acţionarilor încheiat 2001, prin care vor fi duse o serie de modificări la actul constitutiv al Eurocopter România, cele mai importante fiind majorarea capitalului companiei, prin aportul în natură al IAR şi aportul în numerar al companiei franceze.

Sursa:  MEDIAFAX

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

5 Responses to “S-a semnat Acordul de cooperare Eurocopter – IAR GHIMBAV”

 1. Lucian* says:

  Cred ca s-a terminat cu productia de elicoptere din Romania. Singura chestie pt care imi este ciuda este faptul ca nu cresc bananieri la noi in tara ca sa putem zice pe drept ca suntem o tara bananiera. Desi oficial UNUL din obiective este prodctia de elicoptere, in realitate Eurocopter a dorit eliminarea competitiei din zona si reducerea activitatii la mentenanta si reparatii.

 2. vios says:

  Am auzit ca aveau pe hartie proiectul unui elicopter usor de atac. Ce simplu si frumos zboara totul in Romania. Polonezii construiesc deja BlackHawk, pentru ei si pentru altii. Noi sa fim fericiti daca v-om face doar reparatii, caci adio elicoptere facute in Ro. Adio si traditii aviatice, face-ti loc gunoaielor ce vor veni…

 3. Lucian* says:

  @vios, sigur nu era vorba de vechiul proiect Airfox?

 4. vios says:

  @Lucian,
  Da, dar la un alt nivel. Airfox-ul a fost oprit datorita faptului ca, francezii (constructorii originali ai elicopterului), sau opus -fiindca i-ar fi bagat in ceata. Intentionau sa faca chiar si o varianta de atac a Eurocopter, daca ar fi avut comenzi. La ora actuala, Romania nu are un elicopter de atac dedicat(desi ar avea dreptul la 90 de bucati -daca nu ma insel), iar din 2015 -in cel mai bun caz-Socat-ul se cam duce. Deci nevoia de un asemenea elicopter ar fi stringenta.

 5. Lucian* says:

  URAA! adica HURAYY! INCA O TEAPA!
  Eurocopter tocmai a anuntat ca se retrage din Romania dar luand contractele de mentenanta!
  Eurocopter a facut exact ceea ce am banuit de la bun inceput. Doar si-a omorat competitia din Romania si n-au trecut nici macar 2 luni de la acord.
  Oare cat a fost partea lui Videanu?