Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

S-a stabilit locaţia unde vor fi dislocate rachetele Patriot americane din Polonia

Ministrul polonez al Apărării, Bogdan Klich, a anunţat că sistemele de rachete americane Patriot vor fi amplasate în nordul Poloniei şi nu în apropiere de Varşovia cum era prevăzut iniţial.

“Americanilor le va fi mult mai la îndemână acolo”, într-o bază militară de la Morag (nord), decât la periferia capitalei, a declarat Bogdan Klich, citat de agenţia PAP. Baza este la 60 de kilometri de enclava rusă Kaliningrad.

“Este o bază importantă, cu o mare cazarmă în stare bună”, a adăugat el, asigurând că apropierea ei de Kaliningrad nu are nicio importanţă pentru această alegere.

Statele Unite şi Polonia au semnat la 11 decembrie un acord asupra viitorului statut al trupelor americane staţionate pe teritoriul polonez (SOFA), care a deschis calea amplasării sistemelor Patriot.

Un oficial american confirmase în octombrie că Statele Unite intenţionează să amplaseze în 2010 în Polonia, cu titlu provizoriu, rachete sol-aer Patriot.

Washingtonul a abandonat la 17 septembrie proiectul instalării în Europa Centrală a elementelor scutului antirachetă. Acest proiect prevedea amplasarea până în 2013 a unui radar de mare putere în Cehia, alături de zece interceptoare de rachete balistice cu rază lungă de acţiune în Polonia. Proiectul a provocat indignarea Rusiei care vedea în el o ameninţare directă la adresa securităţii sale. Abandonarea iniţiativei a fost salutată de Moscova.

sursa: Polska Agencja Prasowa (PAP)

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.