Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

S-au găsit vechiturile pentru modernizarea aviaţiei române

Revista Jane’s anunţă că prtughezii au găsit trei avioane F-16 vechi aflate în SUA pe care le pot achiziţiona pentru a le moderniza şi revinde României.

Agenţia portugheză pentru achiziţii militare (DGAIED) va achiziţiona cele 3 aparate F-16 vechi în cadrul programului Excess Defense Articles (EDA) al Departamentului Apărării al SUA din stocul de armamente în exces.

Va urma modernizarea la standardul MLU – Mid Life Update, operaţiune care va fi făcută de industruia aeronautică portugheză prin firma portughezo-braziliană de aeronautică OGMA (Empresa Portuguesa de Defesa (EMPORDEF) and Brazil’s Embraer).

Aceste trei aparate se vor adăuga restului de 9 F-16 second hand aflate la standardul de Mid Life Update deţinute de aviaţia portugheză şi cumpărate în anii 90 tot de la americani.

Programul folosit de portughezi pentru a-şi forma flota de avioane F-16 este folosit de SUA în relaţia cu aliaţii săi, pentru a le pune la dispoziţie, la preţuri avantajoase, armamente de care armata americană nu mai are nevoie. SUA mai oferă ajutor militar aliaţilor săi acesta fiind în valoare de miliarde de dolari şi constând inclusiv în furnizarea de tehnică militară nouă şi performantă.

România nu a folosit acest program al armatei americane, deşi este un aliat apropiat al SUA (conform declaraţiilor politicienilor de la Bucureşti n.r.).

Mai mult, în prezent SUA furnizează 20 a avioane F-16 noi Egiptului, în valoare de 1,3 miliarde de dolari, ca ajutor militar nerambursabil.

De altfel, România a refuzat să ia în calcul inclusiv desfăşuarea unor poceduri transparente de achiziţie care să aducă un preţ avantajos şi programe de off-set conform cu legislaţia europeană.

Partea proastă este că numărul de avioane acfhiziţionate este redus, lucru care nu va permite asigurarea misiunilor de bază ale aviaţiei, avioanele vor sosi treptat începând din 2015-2016, la preţul de 248.5 milioane de dolari plătit portughezilor  se vor adăuga ale 400 de milioane de dolari cu instruirea piloţilor modernizarea pistelor şi achiziţii de armament, muniţii,  mentenanţa avioanelor şi piesele de schimb. România nu va benficia de niciun tansfer de tehnologie lucru care o va obliga să contracteze servicii de mentenenţă la terţi.

Tranzacţia a fost aprobată de CSAT, iar Guvernul a promovat o lege privind acest program de achiziţie, care a fost aprobată de Parlament. Detaliile contractului nu au fost încă făcute publice.

Gândul anunţă că fostul ministru al Apărării, liberalul Corneliu Dobriţoiu, cel care a iniţiat negocierile cu Portugalia, a explicat pentru gândul că nu cunoaşte dacă portughezii nu dispun încă de toate cele 12 avioane promise părţii române, însă achiziţia acestora de la americani nu ar fi ceva neobişnuit.

“Portughezii sunt obligaţi ca în baza contractului să livreze 12 avioane la acelaşi standard (MLU – n.r.). Nu cred că este vorba despre ceva oneros, pentru că este în joc şi credibilitatea americanilor. Acest program este atent monitorizat de Congres, fiind vorba de un contract de la guvern la guvern. Probabil că toată povestea asta le aduce şi lor (portughezilor) un câştig de câteva milioane”, a explicat Dobriţoiu pentru gândul.

Întrebat de ce România nu a apelat direct la programul EDA al SUA şi a ales Portugalia, care acum a ajuns un fel de intermediar între noi şi americani, fostul ministru a explicat că motivele au fost de natură tehnică:
 

“Noi nu avem capacitatea tehnică de modernizare a acestor avioane. Portugalia are o capacitate industrială la nivel de top”.

Mai bine zis nu ne dorim astfel de capacităţ’i (n.r).

Corneliu Dobriţoiu a mai amintit că, de altfel, contractul româno-portughez implică şi SUA, de unde România va achiziţiona componentele de logistică, armament şi instrucţie a piloţilor pentru avioanele F-16 portugheze.

Conform Gândul, oficialii Ministerului Apărării Naţionale nu au putut fi contactaţi pentru comentarii.

sursa: Gândul, www.janes.com

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

22 Responses to “S-au găsit vechiturile pentru modernizarea aviaţiei române”

 1. scrieti adevarul says:

  Suntem colonie

 2. szilard says:

  Asa pot sa caut si eu, pe net(unde sinit F-16 ruginite, imi dati mie comisioanele ?(creier de… ce sa zic)

 3. Bure Bista says:

  Daca imparti comisionul discutam…

 4. cornel says:

  Asa-i, cand chiorul este impărat in tara …

 5. gheo says:

  “De rasul … curului”, iar noi …oare cine suntem ?, dupa ce “clasa politica avem si cum … concept si gadesc, nu e greu de “spus” !.

 6. ciumpalak says:

  am luat tzeapa cu fregatele, mai luam una cu avioane sh… oare nu ne ajunge??? nu se gaseste nimeni sa-i interneze la Balaceanca pe asa-zisii strategi militari? ce dra ku suntem asa prosti?

 7. Balcifer says:

  Cu F-16 – NOI ….nu luam TEAPA !

 8. Adevarul says:

  Bulgarii au primit de la SUA 24 de F-16 gata pregatite de lupta gratis .Noi aruncam cu banii in dreapta si stanga si apoi tipam ca suntem saraci si ca RMGC ne ia si aurul la schimb cu cianura..Cianura meritam ca suntem lasi.

 9. Bure Bista says:

  Deci am luat.

  Bine zis!

 10. Balcifer says:

  Poti sa detaliezi ? Nu prea se cunoaste chestia…

 11. Adevarul says:

  Gasesti pe net tone de articole pe tema asta..SUA vor dona Bulgariei avioane de lupta F-16
  de Corina Ionel HotNews.ro
  Miercuri, 1 februarie 2012, 13:26 Actualitate | Internaţional

  Secretarul de Stat american Hillary Clinton, prezenta in Bulgaria incepand cu 5 februarie, va oferi guvernului de la Sofia mai multe avioane de lupta F-16 second-hand, relateaza agentia bulgara de presa Novinite.

  Potrivit cotidianului bulgaresc Trud, citat de agentia de presa, SUA va propune guvernului de la Sofia sa accepte avioanele cadou, urmand ca Bulgaria sa foloseasca fonduri proprii pentru a le repara si a le pune in folosinta.

 12. Adevarul says:

  Trebuiau sa le dea 4 si pana la urma le-au dat pe blat gratis mai multe

 13. anonim says:

  Suntem asi in luatul tepelor, teapa cu modernizari aiuritoare de miguri si socate , fregate si alte surate . Problema e ca nimeni nu a fost tras la raspundere pentru miliardele de euroi cheltuite aiurea in ultimii 23 de ani ( zeci de miliarde cu rezultate modeste). Comisioanele incasate i-au imbogatit pe unii insa Armia e tot mai saraca si mai slab dotata ! Si nimeni nu se supara. De ce oare ?

 14. Balcifer says:

  Daca-i asa ..e foarte grav ! Din toate punctele de vedere!
  Insemneaza ca si pentru americani suntem doar ,,o vaca proasta buna de muls”

 15. ogiga says:

  Si tu te bagi in seama ca prostul.

 16. D.Ober.Man says:

  Si banii? Ete si banii, pentru inceput un mizilic de 9,4 milioane euro, virati de MApN la bugetul de stat din contul de venituri proprii. Amanunte: art. 1 din Ordonanta Guvernului nr. 29/27.08.2013 publicata in MO. nr. 550/30.08.2013 gasit la
  http://www.monitoruloficial.ro/emonitornew/emonviewmof.php?fid=MS42OTk4MDQwMjcwNTIyRSszMA==

 17. Bure Bista says:

  Well done!

  Dar atentie, trebuie nuantat: pentru care americani? Am avut cumva la Bucuresti un ambasador fst lobist la Lokheed Martin. Atentie insa ca geambas de avioane a fost facut un cu totul alt ministru al altei tari.

  prostia nu deriva din achizitia a 12 avioane ci a ceea ce implica pentru inzestrare acest contract:
  – dependenta de mentenanta, reparatii etc
  – obligatia de a cumpara altele, logic tot second hand sau la preturi impuse;
  – blocarea unor investitii de tipul off set exact in aceste facilitati

  si la final

  – pierderea unei traditii, moartea industriei aeronautice.

  Va indic sa vedeti 3 tipuri de achizitii
  Polonia – F-16
  Ungaria si Cehia – Gripen.

  Sa nu va speriati de banii investiti de americani in economia poloneza. Sunt reali. La fel si investitiile suedeze din Cehia si Ungaria.

  Uitati-va insa pe statistici sa vedeti pe ce loc se afla SUA in randul investitorilor din Romania.

 18. Dani says:

  Ce mai urmeaza domnule presedinte dupa lacurile de cianuri care se evapora la 27 de grade si intra prin piele direct in sange,regiuni aberante pregatite pentru dezmembrarea tarii,gaze de sist scoase prin fracturare,otravirea romanilor prin panza freatica cu 557 de substante toxice si radioactive, nava Flaminia adusa in tara iar substantele chimice toxice disparute [ingropate in Prahova de Ghita s ri ] , taxe cumplite, f-16 ruginite luate pe bani grei , avioane de lux pentru bastanii politici…Ce mai urmeaza domnule Basescu [acum guvermator al perciunatilor la fel ca si sluga plagiatoare Tonta ca Antonescu doarme pe el ] baroni locali tip regi si dimastii, impartirea coloniei , certicate de legare de glie pentru romanii saraci ,[pentru a platii datoriile coloniei Romanistan la FMI, bani disparuti ca si O MARE PARTE parte din aurul de la BNR [vedeti mutarea aurului de marasalul Antonescul si cat mai e acum la BNR].Duminica se va vedea in strada daca mai exista speranta pentru Romania Daca sunteti romani raspanditi acest manifest impotriva tuturor politicienilor.

 19. szilard says:

  Ai like-ul meu.

 20. gheo says:

  Privind separat evenimentele si faptele anilor de dupa 1990, am putea aprecia ca am luat “unele tepe” pe care cumulandu-le insa, concluzia te duce la dureroasa constatare ca am mers din “teapa in teapa”, ca, “capitalistii occidentali”, care au avut nevoie de noi doar pentru a ne infinge ca un ghimpe in spatele “sovietic”, dupa “detronarea ghimpelui rosu”, isi iau revansa pentru asta, ne-au fript si ne frig cu fiecare ocazie, iar noi, “capusati” de o clasa politica corupta si mincinoasa, suntem la “mana lor”, “un tomberon pentru fier vechi pe care il platim insa prea scump, ce mai conteaza 2 -3 nave care au fost intradevar “candva de razboi” scoase de la fier vechi, 5- 10 avioane scoase tot de acolo, de la fier vechi, pentru o tara de “fraieri care pot fi mulsi mai ceva decat o vaca bleaga”, ne plangem dar, nu putem face prea multe, capusati atat de agresiv de gasca politica, am devenit inerti si inofensivi, pacat … !.

 21. ogiga says:

  Ai gresit ,,adrisantul”