Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Saab începe asamblarea pre-producţie a primului Gripen E

Gripen EF zburand in Elvetia

Gripen E/F zburand in Elvetia

Saab a început asamblarea avionului de viitoarea generaţie Gripen, Gripen E. Mai întâi, va fi construit fuzelajul din faţă al primului avion de test pre-producţie 39-8.

După o perioadă scurtă şi intensă de design, folosind cele mai noi instrumente şi metode, prim aşa-numitul “Model Based Design”, construcţia Gripen E începe cu producţia şi asamblarea tuturor părţilor din fuzelaj, cea mai importantă parte a structurii, care presupune şi cel mai mare timp. Aceste părţi vor fi apoi unite şi asamblate în structura completă. Va urma o perioadă intensă de construcţie, pentru instalarea cablurilor, montarea sistemelor, a carcasei exterioare şi altor echipamente. Peste 1.000 de oameni de la Saab lucrează în prezent doar la faza de dezvoltare şi producţie a Gripen E.

“Suntem acum martorii unui salt tehnologic pentru Saab şi pentru industria aeronautică globală, deoarece vedem cum este construit cel mai recent şi mai modern avion de luptă, folosind cele mai noi procese, metode şi instrumente. Aceasta ne permite să dezvoltăm şi să oferim un avion de luptă încă şi mai capabil, la un preţ al ciclului de viaţă tot mai favorabil”, declară Lennart Sindahl, şef pentru Business Area Aeronautics la Saab. “După ani de investiţii în cercetare şi dezvoltare a designului aeronautic, putem oferi oportunităţi unice pentru transferul de tehnologie, invitând industriile ţărilor cliente în munca de producţie a Gripen E. Programul Gripen E va continua să conducă dezvoltarea tehnologică, precum şi crearea de locuri de muncă, atât în Suedia, cât şi în alte ţări”.

Bazându-se pe designul versiunilor anterioare ale sistemului Gripen, Gripen E oferă un sistem de senzori de viitoarea generaţie, noi link-uri de comunicare, o arhitectură de avionică revoluţionară, mai multă putere de tracţiune, un timp de zbor mai mare, mai multe puncte de acroşaj pentru armament şi capacitate de transport, un cockpit total digitalizat incluzând HUD (Head-Up Display) şi un sistem de luptă electronică nou-nouţ.

Avionul de testare 39-8 va fi prima versiune completă pre-producţie a Gripen E şi va fi folosit pentru a-i demonstra trăsăturile şi capabilităţile. Salturile tehnologice ale Gripen E au fost dovedite în cadrul programului Gripen demonstrator, avioanele demonstratoare Gripen E/F zburând peste 250 de ore după 2008, în ţări ca Suedia, Marea Britanie, India şi Elveţia (la Emmen, în octombrie 2012, ianuarie şi aprilie 2013).

Pe 15 februarie, Saab a semnat un acord cu Agenţia Suedeză pentru Materiale de Apărare (FMV) pentru dezvoltarea şi modificarea a 60 de avioane Gripen E pentru Suedia, pe perioada 2013-2026, precum şi o comandă posibilă pentru producţia de noi Gripen E pentru Elveţia.

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

3 Responses to “Saab începe asamblarea pre-producţie a primului Gripen E”

 1. gheo says:

  Degeaba … “ne-am da palmi singuri”, avem “istorie in aviatie” … degeaba, am avut “un inceput de industrie pe profil” … degeaba, tot prosti am ramas – am avut toate acestea si “in marina” … tot degeaba – pentruca, am ajuns “groapa de fier vechi a europei !!!”, cu “nave de la fier vechi … avioane pentru fier vechi”, cumparate de “bani buni si prea multi” pentru a ne … “moderniza”, cui nu-i place sa se mute in “madagascar” pentruca, tot “prostii europei suntem”, nici pe cei care ne conduc nu-i putem acuza de nimic pentruca … “cei pe care i-ai ales sunt dupa cum i-ai ales … “dupa chip si asemanare ” !!!.

 2. ASP - PFD says:

  Nu-i degeaba! Suntem un exemplu mondial de prostie.
  Ride ciuruitul si soata de se zgiltina Vrancea.

 3. szilard says:

  Turcii, acum vor sa fabrice propriul lor Gripen in colaborare cu SAAB(au si licenta de fabricare de F-16).
  Este f important sa fabrici avioane de lupta(sau macar sa contribui la fabricarea lor=offset), decit sa platesti in prostie o multime de servicii-si tot la mina lor esti.