Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Saab îşi anulează prezenţa la Black Sea Defence & Aerospace

Grupul suedez Saab, producător al avionului multirol Gripen, a anunţat că îşi anulează participarea cu avioane multirol Gripen la expoziţia Black Sea Defence & Aerospace (BSDA) din 13-15 aprilie a.c. şi îşi amână planurile de a sponsoriza participarea unor forţe aeriene din NATO cu astfel de avioane la spectacolele aeriene din România.

Decizia a fost luată după ce a luat notă de recomandarea făcută de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) către Parlament, de a se achiziţiona 24 de avioane F-16 vechi.

Grupul Saab a fost surprins de recomandarea CSAT către Parlament de a dezbate şi adopta o decizie bazată numai pe o singură ofertă (cea de avioane F-16 vechi).

Compania suedeză speră că România va lua totuşi în considerare toate ofertele primite şi îşi va alege noul avion multirol printr-un proces concurenţial şi transparent, în care contribuabilii să fie siguri că oferta aleasă este cea mai bună posibilă”, se arată într-un comunicat remis, marţi, agenţiei MEDIAFAX.

“Sperăm ca toate ofertele trimise să fie prezentate Parlamentului, care este cel care va dezbate şi va decide achiziţia noului avion multirol.

Fără ca Parlamentul să vadă toate ofertele şi să poată face o comparaţie, este clar că nu poate lua cea mai bună decizie, în interesul publicului român şi al forţelor sale armate”, a declarat Richard Smith, Directorul de Marketing al Saab pentru România, citat în comunicat.

Până atunci, compania suedeză a decis să nu mai participe la expoziţia BSDA din aprilie “şi să îşi amâne planurile de a sponsoriza participarea unor forţe aeriene membre NATO cu avioane multirol de luptă Gripen la spectacolele aeriene care au loc în România”, se mai arată în comunicat.

“Saab plănuia să sponsorizeze participarea a două avioane Gripen Jas 39 moderne, aparţinând Forţelor Aeriene Ungare, la spectacolul aerian de la BSDA, unde avioanele Gripen ar fi putut sa fie revăzute de către publicul român, la patru ani de când prezenţa şi evoluţia lor au impresionat la evenimentul ROIAS 2006 de la Constanţa. Cu toate acestea, Smith a declarat ca grupul suedez ar putea aduce din nou avioanele Gripen la expoziţiile aeriene din România, dacă ţara noastră va decide să cumpere avioane multirol printr-un proces concurenţial, bazat pe Codurile Uniunii Europene pentru Transparenţa în Achiziţiile Militare şi Offset”, se arată în comunicat.

Dacă România va decide să organizeze un proces transparent şi competitiv, vom aduce din nou avioanele Gripen la expoziţiile din România, pentru ca specialiştii şi publicul român să le poata evalua din nou”, a mai declarat Smith, citat în comunicat.

Compania suedeză precizează că rămâne “încrezătoare că oferta sa este foarte avantajoasă pentru România, mai ales în contextul lipsei resurselor financiare din cauza crizei economice, deoarece oferta Gripen pentru România include avioane NATO multirol noi-nouţe, offset peste cerinţele legii române, finanţare guvernamentală cu dobânzi mici şi o lungă perioadă fară niciun fel de plăţi, precum şi livrarea şi integrarea rapidă a noilor avioane multirol de care au nevoie Forţele Aeriene Române”.

“Ne dorim un proces în care toate ofertele să fie comparate între ele în mod transparent, iar cea mai bună ofertă să fie cea aleasă, în avantajul industriei şi economiei româneşti şi al contribuabililor români,” a mai declarat Smith.
Gripen va cere Guvernului, prin intermediul MApN, să trimită toate ofertele de avioane multirol Parlamentului, astfel încât să existe posibilitatea reală de a alege cea mai bună variantă, a declarat, pe 25 martie, pentru MEDIAFAX, Richard Smith, director de marketing pentru România al firmei Gripen.

“Din ceea ce am înţeles, nu există o decizie finală, ci este vorba despre o recomandare a CSAT care va fi dezbătută de Parlament. Aş vrea să văd că Parlamentul va analiza toate ofertele de avioane. Vom cere Guvernului, prin intermediul Ministerului Apărării, să trimită toate ofertele Parlamentului, inclusiv pe cea a Gripen”, a spus Smith.

Un reprezentant al Guvernului suedez a declarat, apoi, că avioanele Gripen şi oferta suedeză ar fi “foarte avantajoase pentru forţele aeriene române şi pentru contribuabilii români”, menţionând că partea română ar trebui să facă o comparaţie completă între diversele soluţii primite.

“Asteptăm ca procesul de achiziţie să includă în continuare o comparaţie completă între diversele soluţii de avioane oferite României. Noi credem că avioanele Gripen, moderne, precum şi oferta suedeză pentru antrenamentul piloţilor, offset şi finanţare guvernamentală ar fi foarte avantajoase atât pentru forţele aeriene române, cât şi pentru contribuabilii români,” a declarat Jerry Lindbergh, manager de exporturi la Administraţia suedeză pentru Armament, agenţia guvernamentală a Suediei care se ocupă de achiziţia si exportul de echipament militar, citat într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX.

sursa: MEDIAFAX

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.