Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Sângele apă nu se face: spioana Anna Chapman, fiică de ofiţer de rang înalt în forţele de securitate ruse

Tatăl Annei Chapman, frumoasa rusoiacă arestată într-un dosar de spionaj, este un fost agent KGB. Serviciile secrete britanice investighează posibilitatea ca acesta să-şi fi recrutat propria fiică.

Anna Chapman, “the red head”, sau frumoasa rusoaică, se pare că, la un moment dat i-ar fi mărturisit fostului ei soţ, cetăţean britanic, că tatăl ei, Vasili Kuşcenko era un ofiţer de rang înalt în forţele de securitate ruse.
Potrivit lui The Telegraph, fostul soţ al rusoaicei, Alex Chapman, a fost vizitat miercuri de un agent al MI5.

Serviciile britanice încearcă să stabilească dacă Anna Chapman, care este cetăţeancă britanică, s-a ocupat cu spionajul sau a fost recrutată în perioada în care a trăit la Londra. Femeia a fost arestată la începutul acestei săptămâni, în America, împreună cu alţi 9 suspecţi.

Alex Chapman e psiholog şi s-a căsătorit cu Anna Kuşcenko în Moscova, în 2002. Cei doi se întâlniseră cu doar 5 luni înainte într-un club de noapte londonez.

Patru ani mai târziu, cuplul a divorţat. Acesta le-a spus reporterilor de la The Telegraph că fosta lui soţie i-a dezvăluit că tatăl ei era ofiţer de top în KGB, un „agent în vechia Rusie”.

“Tatăl îi controla fiecare aspect al vieţii şi aveam sentimentul că ar fi făcut orice pentru el”, a spus Alex Chapman. “Când am aflat că a fost arestată sub suspiciunea de spionaj n-am fost foarte surprins, ca să fiu sincer”. Fostul soţ al Annei Chapman a mai dezvăluit că, în ultima perioadă a mariajului lor, femeia devenise foarte secretoasă şi spunea adesea că merge să se întâlnească cu prieteni din Rusia.

Alex Chapman l-a cunoscut pe Vasili Kuşcenko în 2002, în Zimbabwe, unde rusul era detaşat ca diplomat şi-l descrie pe acesta drept un om foarte suspicios. “Nu avea încredere în nimeni. M-a întrebat de ce mi-am ales o mireasă rusoaică şi ce afaceri am în Rusia”, îşi aminteşte britanicul.

“Era înspăimântător. Nu mă prezenta niciodată altor ruşi care veneau în vizită şi părea să aibă parte de mai multă securitate decât alţi diplomaţi. Avea un Land Rover cu geamuri fumurii şi întotdeauna avea o maşină în faţă şi una în spate”.

Anna Chapman a crescut în Volgograd şi vine dintr-o familie influentă de diplomaţi. Tot în Volgograd a mers şi la şcoală. Pe vremea când încă se numea Ania Kuşenko, tatăl ei a fost numit ambasador în Kenya. După ce a terminat şcoala, s-a mutat la Moscova unde a făcut facultatea.

După absolvire, s-a angajat la Fortis Investments, o companie de investiţii, iar mai apoi şi-a înfiinţat propria afacere de tranzacţii imobiliare, s-a măritat cu un englez şi s-a mutat la Londra.

Potrivit profilului de pe site-ul LinkedIn, Anna a lucrat în Londra din septembrie 2003 şi a fost angajată şi la Barclays Bank.Toţi cunoscuţii ei şi angajatorii o descriu drept foarte isteaţă şi talentată în afaceri. Tot în interes de afaceri era şi la New York unde urmărea să deschidă o versiune a sitului ei de imobiliare care se ocupa cu proprietăţi din Moscova.

În ultima perioadă, roşcata se întâlnea cu un om de afaceri din New Jersey în vârstă de 60 de ani, dar “cu buzunare adânci şi prieteni influenţi”.

Departamentul american al Justiţiei a anunţat luni, la mai puţin de o săptămână după vizita liderului de la Kremlin, Dmitri Medvedev, în SUA, că 10 persoane au fost arestate pentru că ar fi agenţi secreţi ruşi, iar o a 11-a este căutată în continuare.

Sursa: The Telegraph, Realitatea

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.