Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Șansele Ucrainei de a adera la NATO cresc considerabil

Petro Poroshenko și Jens Stoltenberg foto conservativenews247.com

Petro Poroshenko și Jens Stoltenberg foto conservativenews247.com

Ucraina se pregatește să înceapă procesul de aderare la NATO în ciuda persistenței amenințări ruse din regiunea estică a țării.

Statul ucrainean vizează obţinerea titulaturii de membru NATO în schimbul la o serie de reforme politice şi economice care se vor concretiza în următorii trei ani, a relatat liderul statului.

Întalnirea dintre președintele Ucrainei, și secreatarul general NATO, Jens Stoltenberg, care a avut loc în data de 10.07.2017, a fost una extrem de productivă întrucât ambele părți au arătat tot mai mult o dorință crescândă de integrare a statului ucrainean în Alianța Atlanticului de Nord.

Liderul NATO a arătat faptul că “Ucraina se apropie cu pași repezi de îndeplinirea condițiilor impuse de Alianță, iar statul rus nu va reuși sub nicio formă să împiedice materializarea acestui deziderat”.

Anunţul a venit odată cu înştiinţarea Alianţei despre suplimentarea cu echipament pentru securitate cibernetică de înaltă tehnologie proiectat să susţină Kievul în încercarea sa de combatere a unor posibile atacuri cibernetice iniţiate de Rusia.

NATO a alocat statului ucrainean încă 40 milioane de euro pentru a beneficia de supraveghere prin satelit de înaltă calitate și de echipamentul pentru apărare împotriva atacurilor cibernetice.

Petro Poroshenko a declarat că Ucraina vizează să pună în acţiune până în anul 2020 reformele politice, economice şi militare necesare pentru a aplica pentru planul de aderare la NATO (MAP), acesta reprezentand primul pas catre aderare. Liderul statului a afirmat că “Ucraina, indubitabil, şi-a definit atât viitorul politic cât şi perspectivele în sfera securităţii”, subliniind faptul că posibilitatea apartenenţei la alianţa militară este întâmpinată cu entuziasm, fapt confirmat de ultimele sodaje de opinie care arată că mai mult de 60% din populația țării susține aderarea statului la NATO.

Secretarul General al Tratatului Organizaţiei Atlanticului de Nord, Jens Stoltenberg, a comunicat că Alianţa a aprovizionat statul ucrainean cu echipamentul necesar depistării agresorilor care s-au infiltrat în diferite departamente guvernamentale şi afaceri importante luna trecută.

Oficialii ucrainieni susţin ideea conform căreia statul rus este în spatele acestor iniţiative ilicite.

Răspunsul Kremlinului a constat în condamnarea acestei atitudini, acuzând Ucraina de “rusofobie şi plăsmuirea unor ameninţări din partea Rusiei menite să manipuleze politicienii europeni”.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Dmitry Peskov a afirmat că “apropierea Ucrainei de NATO nu va contribui sub nicio formă la accentuarea stabilităţii şi securităţii continentului european”.

Anunţul de luni formalizează scopul Kievului de a adera la Alianţă, deziderat respins în anul 2008.

Luana Hușariu, InfoMondo Militar

Sursa: The Telegraf, EUObserver

 

 

 

Etichete: , , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.