Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Scandal americano-olandez generat de … Srebrenica

Premierul olandez demisionar Jan Peter Balkenende a calificat drept “scadalos” faptul că generalul american în retragere John Shehaan a făcut o legătură între incapacitatea Căştilor albastre olandeze de a împiedica masacrul din Srebrenica şi prezenţa homosexualilor în unitatea olandeză care apăra localitatea.

“O declaraţie scandaloasă”, a spus premierul. “Este un nivel josnic de a vorbi astfel despre persoane care îşi fac munca în circumstanţe dificile”, a subliniat el.

La rândul său ministrul demisionar al apărării, Eimert van Middelkoop, a calificat declaraţiile generalului american drept “ruşinoase şi nedemne de un militar”.

John Shehaan a făcut declaraţia în cursul unei audieri parlamentare privitoare la legea “Nu întreba, nu spune”, care le impune militarilor homosexuali americani să nu-şi dezvăluie orientarea sexuală. Barack Obama a promis să abroge această lege.

Potrivit generalului american, după căderea URSS, “ţări ca Belgia sau Olanda credeau ferm că nu mai sunt necesare capacităţile de luptă, ceea ce a dus la o liberalizare a forţelor lor militare, inclusiv la deschiderea armatei către homosexualii declaraţi, precum şi la concentrarea pe operaţiunile de menţinere a păcii”. “Ca urmare, forţele militare erau insuficient pregătite pentru război”, a subliniat el, dând exemplu Srebrenica.

“Când olandezii au primit ordin să apere Srebrenica în faţa sârbilor, batalionul era subechipat, slab condus, sârbii sosiseră în oraş, au legat soldaţii de stâlpi de telefonie şi i-au luat pe musulmani pentru a-i executa”, a povestit generalul. În opinia sa, şeful de atunci al Statului Major al forţelor terestre olandeze i-a spus că prezenţa soldaţilor homosexuali în respectivul batalion a fost “o parte a problemei”.

“Liderii olandezi sunt cei care v-au spus că s-a întâmplat din cauză că existau homosexuali în armată”, a întrebat senatorul Carl Levin, preşedintele Comisiei senatoriale pentru forţele militare. “Da”, a confirmat Shehaan, provocând indignarea senatorului.

La 11 iulie 1995, aproape 8.000 de musulmani au fost ucişi de forţele sârbe la Srebrenica, în pofida prezenţei Căştilor albastre olandeze mandatate de ONU să protejeze civilii.

sursa: Amos News

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

2 Responses to “Scandal americano-olandez generat de … Srebrenica”

  1. Olandezii si-au facut-o cu mana lor.

  2. Victorian says:

    Pe acest general l-am cunoscut personal…Mare OM ,mare caracter!Cinste lui ca a avut curajul sa afirme un adevar…chiar daca e…istoric!