Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Scandalul generalilor

Vãd prin presã numele unor generali despre care se spune cã ar fi comis nişte nelegiuri în urmã cu nişte ani, în legãturã cu nişte case. Eu nu vreau nici sã-i apãr, nici sã-i acuz, cã nu ştiu decât ce scrie presa. Iar ce şi cum scrie presa, ca şi cum judecã justiţia din România, m-am lãmurit definitiv, aşa cã nu pot sã mã iau dupã presã. Totuşi nu pot sã nu constat cã aceste nume au mai apãrut prin presã, în urmã cu câţiva ani buni, în legãturã cu aceleaşi fapte pentru care se deruleazã anchete şi acuma. Pãi, dacã ei au comis ilegalitãţi, de ce nu au fost sancţionaţi atunci când au fost semnalate prima datã acele ilegalitãţi ? Iar dacã atunci s-a concluzionat cã, de fapt, nu au comis nici o ilegalitate, atunci de ce sunt acuzaţi din nou, pentru aceleaşi fapte pentru care data trecutã au fost achitaţi ?
continuarea pe www. altfel.wordpress.com

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

14 Responses to “Scandalul generalilor”

 1. ROBERT HORVATH SUA says:

  FLOTA AERIANA A MAFIEI ROMANE
  (COMANDANT TRAIAN BASESCU)
  Rusul Victor Bout, poreclit şi “Comerciantul Morţii”, era considerat de unul dintre cei mai importanţi dealeri de arme din lume. A vândut armament romanesc fabricat de stat, grupărilor teroriste din toată lumea, din Afganistan până în Columbia. O bună parte din timp, Victor Bout şi-o petrecea în România, la Bucureşti. Avea sediile a două companii de transport aerian chiar în cartierul Băneasa, iar echipaje româneşti au transportat arme în zone de conflict ale continentului negru.”Comerciantul Morţii” schimba armamentul pe diamante, acestea fiind apoi prelucrate în Europa. “Lordul Războiului” a cumpărat şi avioane româneşti, cu ajutorul cărora transporta arme. Le-a cumpărat la preţ de nimic de la statul român. Cel puţin un avion de pe lista neagră a cărăuşiei cu arme a fost ţinut timp de trei ani în baza militară Otopeni. Asta deşi ONU interzicea oricărei ţări să facă afaceri cu el. Lucra în toată lumea, trăia pe picior mare, deşi erau unul dintre cei mai căutaţi furnizor de arme pentru terorişti. Singurul oras unde se simte in siguranta si aparea la lumina zilei era capitala Romaniei . A actionat in tandem cu Traian Basescu care a fost ministrul transporturilor iar apoi Presedintele Romaniei. O MARE PARTE DIN AVIOANE DIN FLOTA LUI VICTOR BOUT PROVIN DIN ROMANIA. Iliuşin-uri-18, Antonov-uri 24, Boeing-uri 707, Tupolev 154 şi BAC-uri 1-11 au fost vandute sau facute cadou la pretul unui jeep cu acordul si semnatura lui Traian Basescu -ministrul transportului.
  Între 2001 şi 2004, echipaje româneşti au zburat în Africa pentru compania Jetline. În documentele ONU se afirmă că această companie şi echipajele româneşti au transportat arme în zone de conflict ale continentului negru. Iar aceste informaţii despre cărăuşia cu arme in specia Made in ROMANIA ,spre mai multe state africane sunt confirmate, sub protecţia anonimatului, de o sursă care a participat la aceste acţiuni în Africa.
  Zeci de români, personal navigant şi tehnic al companiei militare româneşti ROMAVIA au deservit avioanele BAC 1-11 cu indicativele P4-JLB, P4-CBH, VP-BBA şi 3C-QRF şi un Boeing 727 cu înregistrarea P4-JLI.
  Un document eliberat de Autoritatea Aeronautică din Aruba, locul unde majoritatea avioanelor erau înregistrate, demonstrează clar că piloţii români lucrau pentru Jetline Internaţional, companie condusă de Mohamed Hijazi, un libanez influent cu multe conexiuni în Africa.
  În Uniunea Europeană, activitatea companiei Jetline Incorporated este strict interzisă, dar Autoritatea Aeronautică Civilă a autorizat MIA Airlines să desfăşoare activităţi în România cu patru aeronave ale acestei companii. În realitate, compania se folosea de şapte avioane chiar sub nasul acestei instituţii, al cărei sediu se află la câteva zeci de metri de cel al MIA Airlines.
  Această flotă a adus patronilor sume mari de bani din zborurile făcute în Africa, Orientul Mijlociu şi spaţiul ex-sovietic. Oficial, cifra de afaceri anuală MIA Airlines este în jur de 100.000 de euro, adică echivalentul a cam două curse complete. În realitate, cifra de afaceri este de ordinul zecilor de milioane de euro şi statul român s-a ales cu o gaură imensă.
  Avionul-problemă 3C-QRF a fost importat de MIA Airlines in anul 2006, pentru dezmembrare şi suma declarată a fost de 40.000 de dolari. Realitatea este însă alta. “Nici această aeronavă nu a fost înregistrată în evidenţele contabile. De menţionat la acest punct că o aeronavă BAC 1-11 costă între 2 şi 5 milioane de dolari”.
  Angajaţii primeau oficial un salariu în jur de 900 RON, însă în realitate s-a descoperit că un pilot câştiga mult mai mult. Nici sutele de curse externe, în valoare de milioane de euro, nu erau înregistrate în scriptele companiei, în final gaura dată de patronii MIA Airlines fiind una uriaşă.
  Legăturile lui Victor Bout cu Traian Basescu nu se opresc însă aici. August 2003. În Baza militară de la Otopeni soseşte aeronava BAC 1-11 cu înmatricularea VP-CLM a insulelor Cayman. Scaune de piele, configuraţie VIP. Lux într-un avion al morţii! Avionul a fost a lui unui colaborator al rusului, Minin, şi cu el au fost duse în Sierra Leone mari cantităţi de arme şi muniţie care au alimentat sângerosul război civil din această ţară.
  Inspectorii ONU au fotografiat avionul. Imaginile sunt şocante: lăzi cu arme zac pe elegantele fotolii din piele! Probele erau evidente: fişele cu zborurile avioanelor, certificate de utilizator final false, oferte de armament şi corespondenţa secretă a traficanţilor.
  Trei ani aeronava morţii a stat într-o bază militară românească, în curtea ROMAVIA, companie a Ministerului Apărării care asigură zborurile demnitarilor români. Inclusiv pe cele ale preşedintelui ţării. Avionul ar fi trebuit confiscat încă de la aterizare. Nu s-a întamplat aşa ceva.
  BAC-ul a trecut în proprietatea lui Victor Bout.
  O altă aeronavă a morţii, un BAC 1-11 cu înmatricularea din Guineea Ecuatorială 3C-QRF, este descoperită pe aeroportul Băneasa în 2006. Aeronava apare în documentele ONU datorită implicării în traficul cu arme în Congo. Proprietate a companiei Jetline, BAC-ul era folosit de o companie autohtonă, MIA Airlines, MIA Airlines, companie privată care oferă servicii VIP, are sediul într-un apartament de bloc din Băneasa. Avioanele stau la ROMAERO, în hangarul 7. Aeronavele pe care le operează firma românească aparţin companiei Jetline Incorporated.
  “Iliusin” din Romania lui Basescu vandute contrabandistilor.
  Potrivit unui raport facut de Information Service, dat publicitatii in 2001, in flota aeriana a lui Viktor Bout se gasesc doua avioane “Iliusin 18V”, cumparate de la compania romana Tarom. Cele doua avioane au indicativele “YR-IME” si “YR-IMD” si au ajuns de la Tarom in flota “Air Cess Liberia”, una dintre companiile prin care Bout este suspectat ca a facut trafic de armament. Primul “Iliusin” a ajuns, ulterior, cu indicativul “EL-AHO”, in flota unei alte companii controlate de Bout, “Santa Cruz Imperial” Liberia. Al doilea avion de la Tarom a ajuns, prin “Air Cess Liberia”, la “Santa Cruz Imperial”, sub indicativul “EL-ADY”, si apoi la “Star Airlines” din Sharjah, cu indicativul “EX-7504”. Schimbarea indicativelor avioanelor era unul dintre modurile prin care autoritatile pierdeau urma aeronavelor care transportau armament.
  Alte Iliuşin 18 sau Antonovuri 24 care au aparţinut TAROM au ajuns la unele companii obscure din Emiratele Arabe Unite sau state ex-sovietice, precum Tretyakovo sau Berkut Air din Kazahstan, Altyn Air, Aerovias cu baza în Sharjah, Air West Cargo şi lista continuă.
  Tot TAROM a vândut două avioane cargo Boeing 707, avion similar cu cel folosit de preşedintele României, cu câte 300 de mii de dolari bucata. YR-ABC şi YR-ABA au ajuns tot la nişte companii obscure, South-Asian Airlines şi Cargo Plus Aviation din Emirate. YR-ABC i-a fost schimbată înregistrarea în 9G-IRL, fiind surprins pe Otopeni Militar în septembrie 2003 cu noua înfăţişare. Imensul Boeing s-a prăbuşit acum doi ani în Lacul Victoria, în apropiere de aeroportul Entebbe, în timpul unei curse Addis-Abeba – Togo.
  Ultimele două avioane vândute de compania naţională sunt BAC-uri 1-11, cu înmatriculările YR-BCJ şi YR-BRC. Au fost vândute la pachet cu 120.000 de dolari, avioane similare fiind scoase la vânzare de alţi operatori cu sute de mii sau chiar milioane de dolari. Ele au ajuns la o altă companie din Emiratele Arabe Unite, Aquiline International Company, cunoscută şi ca Trast Aero, cu birouri în Sharjah, Moscova şi Brazzaville, Congo.
  Compania lui Victor Bout in Romania se numeste “Flying Dolphin” (prin filiala sa, “Flying Dolphin Romania” SRL) . Avioanel companiei printre care un Boeing 707 sunt reparate sau contrlolate regulat de Tarom la Baneasa.
  Directorul adjunct al Aeroportului Otopeni Valentin Vasilescu spune in ziarul britanic Standard Today :Bout business was to illegal transfer of Romanian Governement weapons loaded on Bucharest-Otopeni military apron for almost HUNDRED flights with destination DR Congo, Angola, Iran, Liberia, Sudan, Rwanda, Uganda etc……… Bout airplane registred in Moldova ER-75929 operated 73 flights of Romanian build smuglling weapons for Africa at military apron of Otopeni-Bucharest airport under Air Acvila ( RRM code ), a Romanian Department of Defense company.”
  Vasilescu a inregistrat in secret pe Presedintele Romaniei confirmand ca acesta avea cunostinta de uriasul trafic ilegal de arme. Caseta a fost predata statiei de TV Antena 3.
  LA ORDINELE LUI TRAIAN BASESCU ROMANIA A DEVENIT FURNIZOR DE PERSONAL CALIFICAT PRECUM SI BAZA DE APROVIZIONARE SI INTRETINERE PENTRU AVIOANELE TRAFICANTILOR. SA CREIAT ASTFEL DIN INSTITUTILE STATULUI ROMAN O INTREPRINDERE CRIMINALA. ARMELE TRIMISE IN JURUL LUMII AU DUS LA MOARTEA A SUTE DE MII DE OAMENI SI MILIOANE DE REFUGIATI.
  “Traian Basescu had been under surveillance for several years.”
  Rachete antitanc romanesti se numara printre armele din depozite secrete ale miscarii marxiste columbiene de gherila FARC (Fortele Revolutionare din Columbia) descoperite de armata columbiana, se arata intr-un raport al Grupului de analiza antiterorista Giat de la Bogota. 
Serviciile de informatii columbiene au avertizat cu privire la interesul liderilor FARC pentru achizitionarea de armament de ultima generatie, in special rachete sol-aer IGLA-S24 fabricate in Romania. Transportul rachetelor romanesti a fost facut cu avioane provenite din Romania si asigurata de piloti romani.
  Cel mai marei de armament din lume, poreclit “comerciantul morţii”, Viktor Bout, a fost nu demult arestat de DEA american, în Thailanda
  Mandatul internaţional de arestare, pus în aplicare de americani, ieri, în capitala Thailandei, este emis cu acuzaţia că Bout a încălcat embargourile ONU privind comerţul cu armament din mai multe ţări si transport de rachete pentru rebelii columbieni. Este de asteptat un nou mandat de arestare pe numele Traian Basescu.


  PS
  INTRE TIMP
  BOUT A FOST JUDECAT LA NEW YORK PRIMIND INCHISOARE PE VIATA DESCHIZAND DRUMUL LUI BASESCU CATRE SCAUNUL ELECTRIC !

  Robert Horvath DEVA USA Jurnalist specializat in
  terorism si contrabanda de armamen

  CITITI INTERVIU CU PACEPA PE BLOGUL ROBERT HORVATH DEVA BLOG

 2. al adin says:

  http://www.puterea.ro/articol/dosarul_locuintelor_de_serviciu_de_la_mapn_alti_doi_generali_urmariti_penal
  Lotul Generalilor
  ● Generalul Traian Pigui, fost şef al Direcţiei domenii şi infrastructură din MApN.
  ● Generalul Corneliu Dobriţoiu, fost secretar de stat în MApN, fost ministru al Apărării.
  ● Generalul Sergiu Medar, fost şef al serviciului secret al Armatei, ex-consilier al preşedintelui Traian Băsescu.
  ● Generalul Gheorghe Rotaru, fost şef al Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei (DGIA), fost consilier al preşedintelui interimar Crin Antonescu.
  ● Generalul Francisc Radici – şi el fost şef al DGIA.
  ● Generalul Floarea Şerban, fosta şefă a Direcţiei de Legislaţie şi Asistenţă Juridică din MApN, fost secretar de stat.
  ● Generalul Mircea Chelaru, fost şef al Marelui Stat Major al Armatei.
  ● Generalul Constantin Năstase, fost şef al Direcţiei Financiar-Contabile MApN.
  ● Comandorul Gonciaruc Gheorghe.
  ● Colonelul Cornel Vizitiu.
  ● Colonelul Cornel Julea.
  ● Plutonierul major Mihaela Matei, soţia unui colonel care a lucrat în DGIA şi, ulterior, a devenit reprezentantul României la ONU.
  Se mai vehiculeaza numele lui Degeratu, Badalan…. Posibil sa fie numai inceputul. Urmeaza mai multi probabil, dupa care se baga totul sub pres ca in anii 1990. Ma intreb daca are si o alta semnificatie. Nu cred ca actualii din lot sunt singurii dar cu certitudine au nume sonore si cunoscute, dar mai ales reprezentative pt publicul larg si opiniile acestuia.

 3. De La Logistica says:

  Scandalul nu cred ca este produs de DNA. DNA nu face decat sa de curs unor sesizari. Cel care a pus pe rol acest scandal nu poate fi nimeni altu decat mister DUSA. Dumnealui poate face asemenea sesizare fiindca problema provine din curtea in care este stapan . A se vedea ca printre cei sesizati se afla si mister Dobritoiu , liberal si pretendent la scaunul ocupat de mister Dusa. Lui mister Dusa scandalul ii vine ca o manusa , din doua motive , poate ocupa o functie de conducere la apropiatul congresl al psd si a mai temperat putin tema reintregirii pensiilor militare.

 4. indisciplinatu says:

  Traim in minciuna, jocuri de culise, diversiuni, dezinformari si alte asemenea “manopere” de distragere a atentiei opiniei publice.
  Suntem de trei ani doar simpli martori ale ticalosiei numita “politica romaneasca originala”. Reinventam “roata”, principiul vaselor comunicante , legile gravitatiei si ale bunului-simt, care e sublim dar,….lipseste cu desavarsire, vorba lui nenea Iancu.
  Suntem pierduti in acest amalgam de neam-prostie si abuz!!!

 5. dodo says:

  @de la logistica
  ca de obicei,esti conspirationist;ca sa nu mai faci scenarii,afla ca aceste doasare sunt deschise din anul 2005 si de atunci au ajuns o data la ICCJ,au fost intoarse din chichite avocatesti iar acum parchetul a reluat procedura.scandalul caselor a fost pus pe tapet de cadrele militare revoltate la acea vreme pentru ca acest lot de case alat in zona Alba Iulia,pe bulevard,a fost repartizat acestor persoane cu functii la acea vreme fara a mai fi trecute prin comisia de repatitie a locuintelor de serviciu a garnizoanei Bucuresti,unde urmau sa fie repartizate cadrelor fara locuinta pe baza unei metodologii foarte clare.deci ,nu Basescu…Problema nu e ca au primit case pe care le-au si cumparat cu preturi derizorii si le-au si vandut imediat cu 200-300.000,ci ca pentru a le obtine ,au dat declaratii pe propria raspunere in fals,precum ca nu detin si nu au detinut niciodata locuinta.

 6. De La Logistica says:

  Mister, de obicei nu sunt conspirationist , circumspect , da. Circumspect sunt si din motivul suprapunerii evenimentelor. Apropo , cum intelegi dumneata tema exercitiului tactic din seara zilei de 17 Aprile 2013 , desfasurat in Bucuresti de catre , mi se pare , politie ? Tema exercitiului avea ca obiectiv suprimarea actiunii unui grup de teroristi proveniti din randul militarilor rezervisti ca antecedente penale , recte infractiuni . Nu te indeamna la a fi circumspect suprapunerea de evenimente cu implicare militara ? Generali infractori , militari in rezerva teroristi , pensionari militari care ameninta linistea guvernului cu miscari de strada daca nu primesc drepturile lor legale ( ma refer la respectarea si pentru ei a principiului ramanerii in plata a cuantumului cel mai avantajos , in urma unui proces de recalculare care schimba metoda – pensionarii nu au fost hoti , ei au fost inselati ), doctori militari care petrec cu buricoasele din subordine si poate or mai fi si altele care nu sunt publicate de mass – media din provincie.

 7. al adin says:

  @dodo
  Daca e asa, si nu vad de ce nu ar fi, atunci cine a gresit sa raspunda. Ma intreb, daca acesti generali vor primi ce vor primi prin decizie irevocabila, ce vor face prin prisma onoarei de militar si a gradului de general?

 8. "care este de fapt miza" says:

  Am mai spus ca, pe la mojlocul anilor ’90, au fost demarate anchete, ce si cum au fost “utilizate, depozitele de cazarmare, finantele, tehnica si efecticele unitatilor” pentru “casele unora cu orice pret si orice mijloace”, cine a parcurs acele materiale “il apuca durerile de cap”, totul a fost musamalizat cu mult sarg, nu a mai “transpirat nimic” … totul a ramas invaluit in mister, restul …

 9. PENSIONARUL MILITARO-CIVIL says:

  EXPLOZIV! Greii spionajului şi contraspionajului militar, urmăriţi penal de… DNA.18-04-2013 de Christian Levant
  Toată floarea spionajului şi contraspionajului românesc din ultimii 10 ani a trecut sau urmează să treacă pe la DNA. Motivul? Celebrul dosar “Case pentru generali”, vechi de… aproape 10 ani. Un dosar de corupţie, pur şi simplu? Ce stă în spatele acestui spectacol kaki cu epoleţi, vipuşcă şi mulţi, foarte mulţi „clopoţei”? Greu de spus, deocamdată.

  Vrea cineva o curăţenie generală sau să mai arunce încă o găleată de zoaie peste armata română prin chemarea unor importanţi generali la DNA?!… De unde vine: din interior (din ţară, din politică, din rândurile armatei) sau din exterior (din Est sau din Vest)? Greu de spus. Deocamdată… Ştim doar că un dosar vechi din 2005 a fost reactivat peste noapte. Ca la un semn. Nume grele de generali, unul şi unul. În afară de un fost ministru incomod, Corneliu Dobriţoiu, alţi patru generali cu multe stele, şefi de mare stat-major sau, mai ales, de spionaj şi contraspionaj: gen. Chelaru, gen. Rotaru, gen. Medar, gen. Radici, unul mai titrat decât altul, mai ales, în fapte… de arme. Mai ales pe frontul nevăzut al teatrelor de război (nu al ataşaţilor militari, funcţie care înseamnă un fel de… spionaj la vedere). De ce au fost ei aduşi cu surle şi trâmbiţe, musai acum, înainte de Sfintele Sărbători Pascale, la DNA? Vrea cineva să arunce cu noroi în armata română? Cu ce preţ?!…

  “Case pentru generali”, un dosar… “cu clopoţei”?

  După ce marţi au spart gheaţa generalii Dobriţoiu şi Pigui, de ieri, generalii în rezervă Sergiu Medar şi Gheorghe Rotaru sunt urmăriţi penal în dosarul „Case pentru generali”, instrumentat de mai mulţi ani de procurorii DNA. Cei doi generali s-au prezentat la DNA pentru ca procurorii anticorupţie să le aducă la cunoştinţă faptul că s-a început urmărirea penală în cazul lor şi care sunt acuzaţiile. Tot ieri, a fost la DNA şi generalul în rezervă Mircea Chelaru, fost ataşat militar în Orientul Apropiat, în timpul Războiului din Golf, şi fost şef de stat-major pe vremea lui Emil Constantinescu (atunci când serviciile secrete militare erau subordonate, în buna tradiţie militară, Marelui Stat-Major, nu ministrului). La ieşirea din sediul DNA, Mircea Chelaru a arătat că anchetatorii i-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, respectiv “faptul că am cumpărat o locuinţă fără a fi respectate normele legale în vigoare”, şi a spus că va reveni la DNA împreună cu un avocat, pentru a da declaraţii. Întrebat de contextul în care a cumpărat casa, Chelaru a precizat că a locuit foarte mulţi ani, împreună cu soţia sa şi cei trei copii, într-un apartament de două camere de aproximativ 50 de metri pătraţi. El a mai arătat că, după ce unul dintre copii săi a împlinit 21 de ani, a hotărât să-i lase acestuia apartamentul şi că abia ulterior a decis să cumpere casa de la MApN.

  Chelaru a arătat că existau organisme abilitate în Ministerul Apărării care îl puteau atenţiona dacă existau nereguli privind modul de semnare şi întocmire a contractului de cumpărare a locuinţei. El a mai precizat că nu i-a cunoscut pe cei care s-au ocupat de întocmirea documentaţiei în acest caz şi că nu ar fi apelat la aceştia dacă i-ar fi cunoscut. Potrivit RTV, generalul în rezervă Mircea Chelaru a mai declarat, la ieşirea din sediul DNA, că în opinia sa a procedat corect atunci când a cumpărat locuinţa de serviciu, arătând că MApN avea la dispoziţie organisme specializate care îl puteau “trage de mânecă” dacă existau nereguli. De asemenea, potrivit informaţiilor vehiculate ieri în presă, în lista celor 8-10 ofiţeri superiori de armată care ar urma să mai apară în faţa procurorilor DNA s-ar mai afla şi generalii Francisc Radici (fost şef al contraspionajului militar), Floarea Şerban şi Constantin Năstase. De asemenea, ar mai fi suspectaţi comandorul Gheorghe Gonciaruc, coloneii Cornel Vizitiu şi Cornel Julea, precum şi plutonierul-major Mihaela Matei. O parte din aceştia vor fi audiaţi azi şi/sau în zilele următoare. În total, 11 foşti angajaţi ai MApN sunt acuzaţi că ar fi achiziţionat locuinţe de serviciu în condiţii nelegale pe care, unii, le-ar fi vândut la un preţ mult mai mare. Un alt înalt ofiţer, respectiv generalul Traian Pigui, este acuzat că le-a aprobat celorlalţi solicitările. Valoarea prejudiciului în dauna Ministerului Apărării Naţionale se estimează la 1,2 milioane de lei. Evident, vina şi adevăratul prejudiciul vor fi stabilite de instanţe. Până atunci, generalii spun că sunt nevinovaţi, ba, mai mult, susţin că ar fi un dosar politic. Îşi reglează politicienii conturile (şi tirul) pe greii armatei? Cui foloseşte acest dosar… “cu clopoţei”?

  Cât de “grei” sunt generalii cercetaţi de DNA

  În primul rând, trebuie spus că generalii Sergiu Medar şi Gheorghe Rotaru au ocupat, relativ recent, înalta funcţie de consilier prezidenţial: primul, pe lângă Traian Băsescu, şi al doilea, pentru o scurtă perioadă, pe lângă Crin Antonescu, fost preşedinte interimar. Mai mult, cei doi au ocupat, cu mult succes, cele mai înalte funcţii în spionajul militar românesc. Să-i trecem în revistă…pe rând.

  GENERALUL GHEORGHE ROTARU…

  … a condus, între 1999 şi 2005, Direcţia de Informaţii a Armatei. Din 2006 până în luna mai 2012, Gheorghe Rotaru a fost consilier al miniştrilor apărării, indiferent de culoarea politică: liberali – Teodor Atanasiu şi Teodor Meleşcanu, PDL – Sorin Frunzăverde şi Mihai Stănişoară, sau Gabriel Oprea de la UNPR. Abia la venirea în fruntea ministerului a liberalului Corneliu Dobriţoiu, Gheorghe Rotaru a plecat din MApN. În perioada interimatului lui Crin Antonescu la Cotroceni, generalul Gheorghe Rotaru i-a luat locul lui Iulian Fota, consilierul lui Traian Băsescu, demis de Crin Antonescu. Rotaru a intrat în atenţia presei, dar mai ales a lui Traian Băsescu, în 2004, atunci când, în plină campanie electorală, a dispus scormonirea în arhivele DIA după documente care atestau colaborarea lui Traian Băsescu cu contrainformaţiile militare în perioada 1973-1976. Potrivit Grupului de Investigatii Politice, dar şi site-ului CNSAS, din aceste documente reies următoarele:

  1. Traian Băsescu a fost recrutat în 1973, în perioada în care era student la Institutul de Marină, cu dosarul de colaborator nr. 3990/09.11.1973. Traian Băsescu a fost colaborator al Direcţiei a IV-a a Securităţii (contrainformaţiile militare).

  2. În arhiva Direcţiei Siguranţă Militară, de la Piteşti, exista “Registrul-jurnal pentru evidenţa reţelei informative a Comandamentului Marinei Militare Constanţa”, din care reiese că Traian Băsescu a fost colaborator al Direcţiei a IV-a a Securităţii.

  3. În arhiva Direcţiei Siguranţă Militară de la Piteşti exista adresa nr. 00151392 din 29.09.1976 prin care dosarul personal de colaborator al securităţii nr. 3990/09.11.1973 al lui Traian Băsescu a fost transferat la Inspectoratul Judeţean Constanţa al Ministerului de Interne (Securitatea Constanţa).

  …GENERALUL SERGIU MEDAR…

  … a condus Direcţia de Informaţii Militare (spionajul militar) în aceeaşi perioadă în care Rotaru a fost mai mare peste DIA şi a avut, se pare, o relaţie mai bună cu Traian Băsescu, fiind numit consilier prezidenţial (pentru Apărare şi Securitate, funcţie care i-a asigurat şi conducerea proaspăt înfiinţatei Comunităţi Naţionale de Informaţii). Chiar în perioada 205-2007, marcată de criza ostaticilor din Irak şi de fuga lui Haissam, au fost schimbaţi toţi şefii serviciilor secrete, mai puţin cei din armată (care au fost întărite cu generalul magistrat Botoş, fost procuror general). Medar avea o experienţă serioasă în domeniul spionajului militar şi a petrecut şapte ani la Washington ca ataşat militar, înainte de a prelua Direcţia de Informaţii Militare. Generalul Medar a plecat din funcţia de consilier prezidenţial în martie 2007, din motive de… sănătate, după cum anunţa atunci administraţia prezidenţială. În locul său a fost numit deputatul PDL Mihai Stănişoară , preşedintele Comisiei de apărare din Camera Deputaţilor, acum, mai nou, liberal.

  …ŞI GENERALUL FRANCISC RADICI, fostul şef al…contraspionajului militar!

  Generalul Francisc Radici a ocupat mai multe funcţii importante în structurile de informaţii militare, dar, mai ales, a fost şeful temutului… constraspionaj militar. După absolvirea Școlii de ofițeri, a îndeplinit funcțiile de comandant de subunitate de infanterie (1979-1987), comandant de batalion de infanterie (1989-1990) și șef de secție la Serviciul de Protecție și Pază (1990-1991). Începând din anul 1991, lucrează în cadrul Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării (DGIA) ca șef de secție la Direcția Protecție și Siguranță Militară (1991-2000), consilier al directorului general (2000-2004), locțiitor al directorului general (aprilie 2004-2006), șef al Direcției Contrainformații și Securitate Militară (2006-2007) și director general al Direcției Generale de Informații a Apărării (22.03.2007 – 16.01.2009). Aşadar, au trecut sau vor trece pragul DNA, adevăraţii grei ai spionajului şi contraspionajului militar, oameni care ştiu toate secretele armatei. Un singur secret le-a scăpat: că vor fi… anchetaţi!

  Mai citeşte şi: http://www.ziarulring.ro/stiri/eveniment/210721/Corneliu-Dobritoiu-urmarit-penal-Fostul-ministru-al-apararii-crede-ca-a-fost-filat-de-serviciile-secrete-militare-

  “Alături de Dobriţoiu Corneliu, alte 10 persoane cu funcţii de conducere din MApN au achiziţionat, în condiţii nelegale, locuinţe de serviciu la preţ subvenţionat. Şi faţă de aceste persoane se efectuează acte de urmărire penală.” – Procurori DNA

  “Potrivit rezoluţiei de începere a urmăririi penale, s-a stabilit că învinuitul Dobriţoiu Corneliu a închiriat şi, ulterior, a cumpărat, în regim subvenţionat, o locuinţă de serviciu de la MApN cu încălcarea prevederilor legale, făcând uz de declaraţii false care au fost de natură să îi inducă în eroare pe membrii comisiei de vânzare. Astfel, (…) la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare al locuinţei de serviciu din municipiul Bucureşti, contractul de închiriere era expirat (din data de 29.06.2005), nefiind astfel îndeplinită condiţia existenţei unui contract de închiriere valid la momentul vânzării. Declaraţia notarială dată la 8.06.2005 de Dobriţoiu Corneliu nu corespunde realităţii deoarece, la momentul respectiv, acesta deţinea împreună cu soţia sa o locuinţă proprietate personală.” – Procurori DNA

  1,2 milioane lei, valoarea estimată a prejudiciului, în dauna MapN, în dosarul “Case pentru generali”.

 10. lute says:

  Spune si ca Dusa a primit ordin de la vice-cumatru, sa fie si el razbunat… doar pentra aceasta a fost re/ re/ re/ reevaluat si ridicat acolo, cat mai sus, unde urca doar vulturii… sau unde se ridica, dupa ce vine viitura mare, gunoaiele.

 11. lute says:

  Dar parca avea parte (fiindca avea carte?) de o scara pe B-dul Unirii, cu toate rudele, si Degeratu…

 12. sictiritu says:

  Sa-i verifice pe toti sa vedem cati si-au luat casele pe drept.Numai aia cu grade mari ca un amarat de locotenet nu vezi prin blocul de la Unirii.Majoritatea nu sunt decat niste corupti.Si sa inceapa cu verificarile pe toate planurile nu numai cu casele.Sa vedem cum se pleaca in misiuni in afara,pe cati bani,cum se prelungesc mandate pe la UE si NATO doar pentru unii…….Mita si magarii la toate nivelurile

 13. d.n.a says:

  Cred ca numai prostii nu erau in tema, cum se imparteau “apartamentele”, si mai ales chiar si dupa ’90, ultimele “cote” primite de la primarii, cum au fost “repartizate …”, ce Dumnezeu ne mai miram atata !!!.

 14. voinea says:

  Atunci când am părăsit Statul Major General şi am cerut sa fiu pensionat datorită afacerii AZUR , mai nutream speranţa ca o mâna de generali care ştiau adevarul şi îi consideram cinstiţi şi corecţi vor şti să îndrepte lucurile dupa plecarea lui BABIUC, acest individ care a distrus credibilitatea celei mai importante instituţii a ţării ARMATA.
  După ce am citit articolul “Degeratu, general de armată-3 stele in 4 ani “ , publicat de ziarul Adevarul din 21.10.2000 am realizat că speranţele mele au fost zadarnice.
  Acum înţeleg eu domnule general Dumitru Antohi care a fost preţul retragerii dumneavoastră discrete din afacerea AZUR.Cel puţin atunci când aţi condus ancheta Inspectoratului General la Statul Major General aţi fost cinstit cu mine. Pentru asta vă mulţumesc si promit sa vă trimit o casetă cu înregistrarea convorbirii avute atunci la începerea anchetei.
  Domnule coleg si general Adam Badea nu ştiam de ce îmi ocoliţi privirea la intalnirea de 35 de ani a promoţiei Liceului Militar Dimitrie Cantemir.Eraţi unul din generalii care au avut acces la dosarul AZUR, ştiaţi adevarul şi nu aţi facut nimic.Acum mai primiţi o stea drept recompensă.Să vă fie de bine!
  Ce să mai spun de dumneavoastra domnule Degeratu?
  Ne-ati dat speranţe ca nu-i veţi lăsa pe mafioţi să-şi bată joc de banii ARMATEI.Aţi cedat santajului “Case pentru generali “sau a-ţi făcut-o din alte interese?Să vă trimit şi dumneavoastră înregistrarea convorbirilor avute cu mine nu este cazul pentru că o aveţi deja.
  La un an dupa parafarea contractului AZUR puteţi să ne spuneţi câtă tehnică de razboi electronic aţi adus in ţară domnilor generali?
  De ce nu spuneţi opiniei publice că aţi DISPUS distrugerea strucurilor de razboi electronic ale Armatei Romaniei, drept pedeapsă că s-au opus unei afaceri mafiote?
  Ce părere aveţi domnilor generali dacă aş pune la dispoziţia presei toate informaţiile legate de afacerea AZUR?
  Nu cred că obţinerea imunităţii parlamentare(aşa cum încearcă şi individul Babiuc) v-ar scăpa de răspunderea morală pe care o aveţi în faţa ARMATEI.
  SĂ VĂ FIE RUSINE!

  Col(r)ing.ION VOINEA