Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Schimbare de strategie în Afganistan

Comandantul Comandamentului central american (USCENTCOM), Generalul David Petraeus, apreciază că armata americană ar trebui să îşi retragă trupele din anumite zone îndepărtate din Afganistan, pentru a le remobiliza în centrele de populaţie, unde insurgenţii reprezintă o ameninţare mai mare.

Comandamentul central american este însărcinat cu conducerea efortului militar american în Afganistan.

Petreus a apreciat că forţele internaţionale trebuie să fie concentrate acolo unde ele sunt susceptibile să aibă cel mai mare impact în lupta împotriva insurgenţilor islamişti.

“Două treimi din atacurile” conduse de insurgenţi “au loc în doar 10% din districte”, a subliniat generalul Petraeus, în timpul unei conferinţe de presă la Washington.

“Una dintre abordări este deci evident de a ne concentra efortul în zonele unde insurecţia reprezintă cea mai mare ameninţare pentru populaţie”, a explicat el, arătând un diapozitiv ce prezenta locurile unde sunt concentrate violenţele în Afganistan, cu “punctele calde” din sudul şi estul ţării.

Comentariile generalului Petraeus, care a planificat strategia Statelor Unite în Irak, reprezintă un ecou al celor făcute de comandantul forţei internaţionale din Afganistan (ISAF), generalul Stanley McChrystal.

Într-un raport ce urma să rămână confidenţial, dar publicat în această săptămână, generalul Stanley McChrystal cere ca trupele mobilizate în Afganistan “să se concentreze înainte de toate pe zonele cele mai populate, în care insurgenţii încearcă să obţină sau au obţinut deja controlul”.

Experţi civili ce au contribuit la raportul generalului McChrystal pledează de asemenea pentru ca trupele mobilizate în regiunea puţin populată Hindou Koush, în nordul ţării, să fie remobilizate către oraşe şi sate, în pofida reticenţelor unor anumiţi oficiali afgani care se tem că zona va fi lăsată în mâinile talibanilor.

sursa: MEDIAFAX

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.