Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Schimbări la vârful ierarhiei americane militare şi de Intelligence

Preşedintele american Barack Obama îl va numi pe actualul director al CIA, Leon Panetta, în locul lui Robert Gates, în fruntea Apărării.
Locul lui Panetta la CIA va fi luat de Generalul David Petraeus, comandantul în funcţie din Afganistan.

Oficiali militari au declarat pentru Fox News că General Locotenetul John Allen îl va înlocui pe Petraeus în Afganistan.

Totodată, este posibil ca Generalul James Cartwright să fie nummit preşedintele Comitetului şefilor de Stat Major ale categoriilor de forţe (similar şef SMG).

Sursa: Foxnews, Reuters

Etichete: , , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

5 Responses to “Schimbări la vârful ierarhiei americane militare şi de Intelligence”

 1. CopperNick says:

  O rocada istorica. Din cate stiu nu s-a mai intamplat asa ceva. Daca informatia este reala. In plus nu stiu cum vor inghiti generalii americani prezenta pe cea mai inalta functie militara din teatru a unui civil cu state in servicii si nu in cazarmi. Si invers, adica cum vor primi aceasta veste gomosii agenti CIA. Dar principalul interes pentru mine este motivul acestei rocade.
  Pentru ca nimic nu este intamplator. Precum publicarea certificatului de nastere a presedintelui Obama. Ca sa inteleaga intreaga lume araba si musulmana, care poate nu a aflat pana acum si pana la ultimul membru, ca un Hussein conduce cavaleria impotriva extremismului si islamismului.

 2. Bure Bista says:

  @CopperNick,

  Cred ca mutarea cu Petreus la CIA e consecinta ascensiunii DIA in cadrul comunitatii americane de informatii. Prea multe rateuri strategice marca CIA s-au inregistrat in ultima decada ca sa se continue cu tot felul de lobisti in fuctia de director. Probabil ca numirea acestuia e si datorita schimbarii obiectivului primordial al CIA din anti-URSS/Rusia in una de supraveghere a mediului arab/musulman. Iar Petreus in Irak a dovedit ca e un cunoscator al mediului adoptand solutii potrivite contextului local. Pacat ca nu a finalizat munca din Afganistan.

  In ceea ce-l priveste pe Gates era normal ca acesta sa iasa elegant din schema fiind republican si asigurand functia de secretar la aparare doar tranzitoriu. Nu stiu insa daca nu e prea mare palaria pentru Paneta functia de la Aparare.

 3. CopperNick says:

  @Bure Bista
  Da. Obiectivul pare a fi organizarea preadezvoltatei si greu de controlat CIA.
  Oricum, pana acum atzi avut numai comentarii de cunoscator la subiectele pe care, de regula, nu le comenteaza nimeni. Probabil ca am avut ceva puncte comune pe traseul carierei.

 4. Bure Bista says:

  @CopperNick

  Multumesc de aprecieri. eu consider site-ul un loc de informare vis a vis de problematica militara si de securitate in ansamblul ei. Nicidecum doar legat de pensii, absurditati legislative etc.

  Altfel, sunt un profesoras de provicie la o universitate care se chinuie sa promoveze studiile de securitate ca o componenta esentiala a unei societati in care cultura de securitate sa permita ‘poporului ce se vrea prostit” sa se opuna liderilor diletanti.

  Sa ne auzim cu bine.

 5. CopperNick says:

  @Bure Bista
  Confirmati si cunostinte si modestie. In legatura cu universitatea de provincie cred ca multe sunt mai bune decat cele din capitala. Mai ales cele transilvane….Iar profesorii pot fi adevarati modelatori de viitori analisti. Sa nu uitam ca unul din cei mai mari analisti militari britanici avea doar gradul de capitan la o universitate de renume. In continuare un articol din Jurnalul….

  Zilele acestea, Statele Unite ale Americii se pregătesc să îşi schimbe directorul CIA, iar favorit este pentru această poziţie, potrivit presei ameri­cane, generalul David Petraeus. Numele acestui general a început să fie cunoscut pe tot mapamondul după ce a preluat comanda ope­ra­ţi­u­ni­lor din Irak, în contextul situaţiei dra­matice, de atentate şi cu aspect de război civil ce părea că a scăpat din mâi­nile SUA. Odată cu venirea la co­man­dă a generalului Petraeus lu­crurile în Irak s-au stabilizat, iar mili­tarul a fost promovat drept comandant al Comandamentului Central al SUA. Cum situaţia din Afganistan se deteriora, generalul a fost trimis în această zonă de război, acceptând, practic, o funcţie inferioară. Ca stra­teg pe cele două fronturi ale SUA şi ca artizan al luptei con­tr­a­in­sur­gen­ţi­lor, generalul Petraeus a fost un con­su­mator de primă mână de in­for­maţii, venite atât de la serviciile Pentagonului, cât şi de la CIA. Strategii­le sale au fost fundamentate pe infor­ma­ţiile comunităţii de profil a SUA mai ales pentru că generalul Petraeus a ştiut ce să le ceară agenţilor din teren şi analiştilor structurilor amintite.

  Dar până să ajungă să hotărască folosirea sistematică a dronelor în Af­ga­nistan pentru a-i vâna pe tali­bani şi teroriştii Al-Qaida, generalul David Petraeus a avut o carieră croită cu greu şi treaptă cu treaptă, în­ce­pând cu absolvirea Academiei Mi­li­tare West Point. Militarul Petraeus a ajuns general la 48 de ani şi după 26 de ani de carieră militară. Pe lângă viaţa cazonă, gene­ra­lul Petraeus a fost preocupat de aprofundarea academică a cu­noş­tin­ţe­lor sale şi a obţinut un doctorat în re­laţii internaţionale la prestigioasa Uni­versitate Princeton. Numirea unui astfel de om în fruntea CIA arată cum se pune pro­blema gestionării intereselor sale de către o mare putere ca SUA. Aşadar, primează interesele naţionale, abia apoi vin celelalte, iar pentru aceasta este nevoie de factori de echilibru precum este Petraeus. Dacă tot preluăm modele, să le preluăm pe cele valoroase!