Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Schimburi de focuri între israelieni şi libanezi

Pe data de 3 august, în apropiere de satul libanez Aadaisse, din sud-estul Libanului, în apropiere de frontiera dintre Israel şi Liban, 3 militari şi un jurnalist libanez au fost ucişi. Totodată, un militar israelian a fost ucis şi altul a fost rănit în timpul acestor confruntări.

“Confruntări armate au izbucnit în dreptul localităţii libaneze Aadaisse, după ce militarii israelieni au încercat să scoată din rădăcină un copac din sectorul libanez”, afirmă un oficial militar libanez.

“Militarii israelieni au deschis focul, iar armata libaneză a ripostat. O casă a fost lovită de un proiectil lansat de un tanc israelian”, precizează oficialul citat.

Un membru al serviciilor de securitate libaneze a declarat că armata israeliană a lansat patru rachete care au căzut în apropierea unei poziţii a armatei libaneze la Aadaisse.

În schimb, potrivit postului de radio al armatei israeliene, două rachete lansate din Liban au explodat, marţi dimineaţă, în nordul Israelului. Potrivit postului de radio, militarii israelieni se aflau pe teritoriul Israelului, efectuând nişte lucrări, în momentul în care au fost atacaţi.

La rândul său, poliţia israeliană a dezminţit informaţiile conform cărora ar fi fost lansate rachete dinspre Liban spre nordul Israelului.

Israelul avertizează Libanul asupra consecinţelor pe care le-ar putea avea continuarea violenţelor.

Ministerul israelian de Externe consideră că Guvernul libanez este responsabil de confruntările armate izbucnite marţi la frontieră, avertizând asupra consecinţelor pe care le-ar putea avea continuarea violenţelor, informează site-ul Ynetnews.com.

“Israelul consideră că Guvernul libanez este responsabil pentru acest incident grav şi avertizează asupra consecinţelor continuării violenţelor”, se arată într-un comunicat al diplomaţiei israeliene.

“Israelul consideră că deschiderea focului asupra armatei israeliene, care acţionează în cooperare cu FINUL în zona de frontieră, este o încălcare gravă a Rezoluţiei 1.701 a Consiliului de Securitate ONU. Misiunea israeliană la ONU intenţionează să depună o reclamaţie la Consiliul de Securitate şi la secretarul general ONU”, adaugă comunicatul.

Preşedintele libanez, Michel Suleiman, şi premierul Saad Hariri au denunţat, o “agresiune” israeliană, după ce patru libanezi au fost ucişi, potrivit unor surse, în timpul unor confruntări cu trupe israeliene, la frontiera între cele două ţări.

Hariri a condamnat o “încălcare a suveranităţii libaneze” şi a cerut “ONU şi comunităţii internaţionale să intervină şi să facă presiuni asupra Israelului pentru a opri agresiunea”.

“Preşedintele denunţă noua încălcare israeliană a Rezoluţiei 1.701, prin bombardarea unui punct de control aparţinând armatei libaneze şi atacuri împotriva bunurilor libaneze”, potrivit unui nou comunicat.

Rezoluţia 1.701 a Consiliului de Securitate al ONU a pus capăt unui război devastator, în 2006, între Israel şi gruparea şiită libaneză Hezbollah, consolidând Forţa Interimară a ONU în Liban (FINUL), însărcinată cu monitorizarea încetării focului de către cele două părţi.

Sursa: MEDIAFAXYnetnews.com.

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.