Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Scrisoare deschisă adresată ministrului Duşa de către preşedintele SCMD, Col. (r) dr. Mircea Dogaru

Preşedintele SCMD, Col. (r) dr. Mircea Dogaru, a adresat o scrisoare deschisă ministrului Apărării naţionale, Mircea Duşa, în care aduce în discuţie unele probleme cu care se confruntă cadrele militare în rezervă şi în  retragere. Vă redăm în continuare conţinutul scrisorii.

“Stimate domnule ministru,
Inca din prima zi a instalarii dvs. in aceasta ingrata functie, ca o solutie pentru aducerea pe cale de normalizare a activitatii ministerului, v-am raportat, cu probe, ca exista o categorie de functionari kaki ce se considera eterni, probabil, si manifesta nu numai rea vointa ci si rea credinta in relatiile cu rezervistii, indicandu-i pe cei ce reprezinta ministerul in instante, in relatia cu Parlamentul, si pe aceia care si-au batut joc de noi ca “specialisti” in asa zisele operatiuni cu caracter retroactiv de “Recalculare” sau “Revizuire” a pensiilor.
Astazi intervin intr-o situatie ajunsa intolerabila pentru noi.

Domnule ministru,
Conform Legii Statutului cadrelor militare, inca in vigoare (art. 26, al. 1) “ofiterii, maistri militari si subofiterii in rezerva si in retragere, pensionari militari, au dreptul gratuit la asistenta medicala si medicamente…”.  Aceasta lege nu se aplica din chiar momentul promulgarii ei, deoarece, in mod ilegal ni se percep contributii la sanatate (CASS) iar “gratuitatea” la medicamente s-a transformat, tot ilegal, in “compensare”. Compensarea viza un medicament din zece, in general cele ieftine. Or, la ora actuala, Directia de specialitate si unitatile subordonate interpreteaza OUG 99/30.10.2013 in sensul refuzului de a mai deconta contravaloarea contributiei personale a pensionarilor militari, conform adresei anexate la prezenta. Aceasta aberatie se intampla numai la MApN, deoarece MAI si SRI au gasit solutii pentru pensionarii lor.
Domnule ministru,

Va readuc in atentie faptul ca majoritatea medicilor militari de prestigiu au fost disponibilizati dupa 1 mai 2005, ei putand fi astazi regasiti in spitalele MAI, SRI sau civile. De asemenea, ca multe policlinici militare au fost abuziv desfiintate, in scopul privatizarii, operatiune la care au participat si sobolani kaki. In astfel de situatii, rezervistii MApN au fost preluati, ca la Oradea, de policlinicile MAI, atat timp cat au putut face fata. Decuplarile de la Casa OPSNAJ au atins limitele unor judete intregi, cum ar fi Constanta.

In ceea ce priveste medicamentele, Spitalul Universitar  de Urgenta Militar Central, considerat de noi o anticamera a Cimitirului Ghencea Militar, trebuie sa vii de acasa cu tot necesarul, iar daca ai de ridicat orice medicament de la farmacie nu il gasesti. Ti se recomanda in schimb sa te duci la oricare dintre porti, unde, in dreapta se afla, “intamplator”, cate o farmacie care are de toate, contra cost. Am recomanda o verificare a farmaciilor-ciuperca aparute pe langa spitalele militare din intreaga tara, spre a verifica cine sunt complicii, adica actionarii.
Domnule ministru,

Nu as fi facut aceasta interventie catre dvs., intr-o forma care sa sperie functionarii kaki “nemuritori”,  daca situatia nu ar fi catastrofala: este luna in care bolnavii isi asigura medicatia pentru trimestrul urmator. Fiind luna sarbatorilor, posibilitatile lor financiare sunt reduse. Nemultumirea atinge cota maxima, insotita fiind de binecunoscutele “parasiri pe cale naturala a sistemului”.

Demersurile facute de filialele SCMD sau de conducerea SCMD nu au gasit ecou decat la MAI si SRI. Mai mult, daca, in fata, “spiterii sefi” ai armatei ne asigura ca lucrurile se vor indrepta, nu se stie in baza carei legi, de vreme ce sunt incalcate toate, in clipa in care ne intorc spatele, ca intangibili si “nemuritori”, ne injura, bombanind ca poate sa faca Dogaru anticamera la dvs. cate zile o avea, ca oricum “hodorogii astia de rezervisti nu vor primi nimic”.

Pe cale de consecinta, domnule ministru, va transmit rugamintea de a analiza situatia si a lua masurile necesare, inainte de a se generaliza opinia ca aceasta falsa criza a medicamentelor compensate la MApN se datoreaza unei eventuale Mafii kaki a medicamentelor.

De asemenea, insusindu-mi sugestia persoanelor in cauza, va rog respectuos, sa-i chemati pe domnii sefi ai directiilor respective in ziua in care aveti mai mult timp la dispozitie, la orele 08.00 dimineata, iar pe subsemnatul la orele 14.00, pentru a rezolva diferendul pe cale amiabila, in anticamera dvs.
Cu statornica stima si consideratie,

PRESEDINTELE SCMD,
Col. (r) dr. Mircea DOGARU

Sursa: comunicat al SCMD

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

43 Responses to “Scrisoare deschisă adresată ministrului Duşa de către preşedintele SCMD, Col. (r) dr. Mircea Dogaru”

 1. rusineee says:

  Guvernul a reintrodus dictatura in comuna Pungesti. Este socant ce abuzuri se petrec acolo! Voi uza de caile politice si mediatice de care dispun pentru a semnala acest lucru institutiilor romanesti si straine… Imi reiau apelul catre guvern sa renunte la aceasta spirala tot mai violenta a unor actuni specifice unui regim autoritar, de reprimare a protestatarilor fata de gazele de sist si a subordonarii institutiilor statului fata de interesele private ale unei companii.

  Pungesti: Localnicii se plang ca nu au voie sa iasa din casa fara sa fie perchezitionati si fara sa le spuna jandarmilor unde merg:La wc merg insotiti de jandarmi La fiecare casa sunt jandarmi. / Jandarmeria: Comuna Pungesti, declarata ”zona speciala de siguranta publica” chiar daca Consttutia nu prevede asa ceva..

 2. relutu says:

  Eu nu am primit gratuit nici macar o aspirina de la armata, in schimb aceasta m-a “cadorisit” cu un infarct de pe urma caruia cheltui lunar 200 de roni de circa 7 ani.
  Si Dogaru vorbeste de medicatia trimestriala gratuita care nu se mai asigura, asa o fi prin cea capitala dar militarul de provincie sufera si plateste dintotdeauna si nu-l aude nimeni.
  Bine Domn Dogaru dar mata ai vazut abia acum ca secu si militia inca isi sufla mucii pe ea de armata?
  Pai nu D-ta i-ai luat in sindicat alaturi de militari pentru a le conferi odata in plus drepturile acestora, fara ca ei sa fi fost militari?
  Si cand noi ti-o spuneam, ziceai ca si acestia fac parte din sistemul national de aparare.
  Aloooooo, istoricule lasa-ne cu sistemul, noi vorbim de militari, intelegi? Adica din cei cu regulamentul in cap, biroul in camp, dormitorul in transeile poligoanelor de aplicatii si copiii la mila publica.

 3. Iti spun eu says:

  Tu ai facut de-al dracu ce esti infarct, nu ca te-a imbolnavit armata.

 4. elis says:

  Debilul asta de medic (ca doctor dupa ilie ceausescu nu poate fi numit), cu socru spion dovedit, dicteaza unui ministru la ce ore sa-si programeze audientele ?!?!…Indiferent cine ar fi ministru nu poate raspunde unei asemenea idiotenii. Asta, dogarele, chiar crede ca reprezinta ceva, dar din pacate nu reprezinta nimic. Face de rusine zisa haina militara pe care chipurile ar fi imbracat-o candva. Asa sef, asa oastea de stransura, asa scmd… Halal sa-ti fie, natiune !

 5. mircea says:

  Chiar credeai ca-i bun de ceva dogarele ?!

 6. Marlon Juvet says:

  Nea Caisă, io personal nu dau doi bani pe Dogaru, îl consider un tip profund nociv care lucrează pe termen lung exact contra cauzei pe care pretinde că o apără, dar chestia cu “tata socru spion dovedit” e un rahat. O dată că, după atâţi ani, era cazul să se vadă şi publice dovezile acestei trădări. Şi a doua că nu sunt copii vinovaţi de păcatele părinţilor/ socrilor. E plină tabăra “dreptei”(într-o proporţie de-a dreptul covârşitoare, nu ştiu dacă nu cumva Anatoli Goliţîn nu a avut dreptate în a lui “Perestroika Deception”) de anticomunişti ai căror părinţi au fost goarnele Rusiei în anii 40, au venit călare pe tancurile ruseşti şi au condus comunizarea României. Şi nu e un criteriu ăsta. Păi să nu fie nici pentru Dogaru.

 7. relutu says:

  Iti spun eu ca esti pui de dogarete!

 8. Onestul says:

  Dogaru,asemenea lui basescu,simte ca ii fuge pamantul de sub picioare si ramane fara putere.Asa ca,a trecut la populisme.problemele din sistemul medical se cunosc de multsi ele s-auu perpetuat prin nesimtirea si nepasarea factorilor responsabili din Ministerul sanatatii si MApN.Dogaru sa invete ca cererile,discutiile si negocierile cu politicienii ne se fac din genunchi si cu rugaminti si promisiuni.pentru ca daca se va proceda si in continuare tot asa,vom avea parte numai de “legi reparatorii’ de felul L241/2013.Cat ii priveste pe “ministrii” astiaai MApn,calificati ca padurari,electricieni,etc,era de asteptat sa se intample dezastrul din MapN.Niste loaze si inepti,,buni de…..”politica”.

 9. adevarul. says:

  Ai facut infarct cred ca de invidie..Macar de aveai de ce viata ca politist operativ e mult mai de cosmar ca viata de militar Apropo vezi speranta de viata a politistilor e mult mai mica ca a militarilor asa ca intai gandeste si dupa aia latra ..A si medicamente exista doar pentru sefi ,,Plebea nu primeste nimic nici la politie ..

 10. ANONIM says:

  Iti spun eu@.Esti invidios ?Nici nu stii ce te asteapta.
  Onestule @ esti dus cu capul.Te compatimesc.
  1.Legea 241/2013 a mai reparat ceva din tampeniile facute de Basescu si al lui PDL.Daca tu nu esti multumit e treaba ta.Eu sunt multumit.
  2.Am avut si ministri militari ,si ce avantaje am avut?Legea 80/1995 te-a legat la gura.Parca era ministru Stanculescu sau Spiroiu,nu?

 11. Catana batrana says:

  Ce bine.Asa ar trebuii sa fie peste tot,poate se termina cu hotii.In alta ordine de idei,romanii ca de altfel si statul trebuie sa aiba cultul proprietatii .Daca terenul este al firmei ,ce cauti tu Nea Caisa,sa faci ordine pe proprietatea ei?

 12. relutu says:

  Adevarule ai capul spart! In militie si secu nu exista plebee, toata lumea “e sefi”.
  Dar de ce au miltienii speranta de viata scazuta, cumva din cauza spagii de la permisele de conducere?

 13. Dani says:

  Ai vazut tu tablagiu cu vila..Eu nu..

 14. adevarul says:

  Vezi ca aia cu permisele nu sunt militieni sunt functionari si apartin de primarie nu de MI .Confunzi grav relutule…In afara de barfa militara ai 0 cultura generala

 15. relutu says:

  Dani eu nu am vazut tablagiu fara vila.
  Adevarule iar ai capul spart, la permise sunt tot militieni dar revopsiti in politisti.

 16. anonim says:

  Ai dreptate in aceasta privinta. In plus, din fericire atat la sindicat cat si la asociatie sunt multi rezervisti de valoare , cu simtul onoarei si demnitatii care lupta pentru drepturile tuturor nu numai pentru niste grupuri de interese. Unitatea in actiune se impune acum !

 17. Messerschmit says:

  Parca era vorba de scmd….vad ca vorbiti de vile….oricum scmd nu prea mai exista. se baga in seama. pacat/ era o alternativa la scmrgdbwsceidfvsdk…nici nu ii mai stiu numele….ancemtrtruiwvshydfeudfutuikdjdgdvb

 18. adevarul says:

  Bati campii..

 19. Cezar S. says:

  @ InfoMondo Militar

  Site-ul dvs. e bun , e bine structurat , e echilibrat si de bun simt – ca sa zic asa .
  Din pacate , aveti multi postaci de-a dreptul nesimtiti pe aici . Sunt pensionar militar- fost ofiter superior MApN , intru des pe acest site , dar comentariile postacilor ma scot din sarite . Nu stiu daca postacii astia dusi cu pluta sunt foste cadre MApN , MI , niste postaci prapaditi de partid sau pur si simplu niste civili tembeli , dar atata golanie , badaranie , nesimtire ca la unii – mai rar . Mai abtineti-va , mai . Ma refer la postacii fosti militari sau MI-isti . Va faceti si faceti pensionarii militari de ras , ce dracu’ , nu vedeti ?! Suferiti rau de tot – unii de mania grandorii , unii de o necunoastere crasa a gramaticii limbii romane – boala cronica la “intelectualii ” in uniforma – iar majoritatea va credeti buricul pamantului , miezul din Fanta sau detinatorii Adevarului Universal . Eroare . Sunteti doar frustrati pentru ca nu mai puteti chinui aiurea niste subordonati , prin puterea gradelor militare mai mari sau mai mici pe care le-ati detinut ! Mi-e scarba de acest tip de postaci ! Respectul meu insa celor care posteaza aici ( si sunt destui ! ) cu bun simt si mai ales cu competenta pentru a lamuri unele probleme ce-i framanta pe pensionarii militari .
  Stiu ca nu e democratic – dar nu ati putea sa nu publicati comentariile postacilor ” de meserie ” , platiti , nesimtiti sau frustrati , care sar calul ?!

 20. relutu says:

  Cezare “intelectualul” din tine debiteaza numai prostii.
  Militarii sunt militari, cu vocabular, obiceiuri, jargon si preocupari distincte regasite la toti militarii din lume.
  Ei nu pretind a fi intelectuali chiar daca si la nivel de masa si la nivel de varfuri sunt ca profil civico-cultural, mult deasupra “intelectualilor” printre care se regaseste si persoana ta.
  Ce-ti provoaca tie scarba “acest tip de postaci” dar ce scarba imi provoci tu, cu ifosele tale intelectuale dar mai ales cu cele militare si asta pentru ca tu nu esti nici una nici alta, esti cu alte cuvinte o porcarie de om mititel, care intelege din tot specificul vietii militare, ca si cel mai idiot soldat doar un fel de chinuiala, incapabil sa percepi macar la nivel minimal determinismul formativ care opereaza in devenirea unui militar adevarat.
  Nu ai putea tu sa-ti cauti un alt site unde sa te pupi in fund doar cu intelectuali de talia ta?

 21. lute says:

  @relutu, chiar vrei sa ne convingi ca e bine ca toti sa fim… gramada? Iese de vreo “onoare si cinste” din aceasta?

 22. Cezars S says:

  @ relutu

  Era obligatoriu ca un postac badaran sa reactioneze promt si cu mojicie . :)) S-a intamplat sa fii tu ala , relutu… De fapt , nu s-a intamplat , era de asteptat – la cate prostii ai postat la articolul asta … E ca in vorba aia care spune ca nu trebuie sa te chinui mult sa gasesti un prost . Iese el singur in evidenta… Asa si bietul de tine – ai vrut musai sa iesi in evidenta … :)) Ti-a iesit ! :)) Mi-e pur simplu mila de specimene ca tine . Ai o minte de majur de militie din anii ’50 …Ramai aici si pupa-te in fund cu badaranii de teapa ta . Succes in ramura ! :)

 23. relutu says:

  Cezare, iute mai creste gramada ta……….

 24. Gheo says:

  “Relutule”, ma intreb eu, si poate si altii de pe acest site, ce “determinism formativ a operat in devenirea ta?” Omule, publica niste documentare din care sa reiasa absolut tot ce a concurat la devenirea ta. E pacat sa nu aflam.

 25. relutu says:

  Nici intr-un caz “gheoismul”!

 26. romica says:

  Dogarule, nu mai ai ce face in problema pensiilor si te-ai apucat de medicina. Ai gasit o alta “durere” a rezervistilor, medicamentele si iar te bagi in fatza ca rezolvi tu. Nu rezolvi nimic. Esti un mitoman si un disperat dupa functie si ba-ni. Nu faci si nu vei face nimic pentru nimeni, decat pentru tine. Ce ar fi sa te bucuri acasa de pensie si sa ne lasi cu scmd. V-ati adunat acolo o mana de netre-bnici, niste “turnatori” ordinari in viata activa si va imingeti unul pe altul cum sa ne mai pacaliti.

 27. ANONIM says:

  Iar se discuta despre pensii.Oare a cata oara?Nu pot sa nu citez un “militar necunoscut”.”Stau si ma intreb daca am facut bune ca am fost in solda statului roman…Am renuntat la libertati,am fost supus la privatiuni si greutati ale serviciului iar acum mi se imputa ca nu am contribuit .Cum voi putea dovedi contributia mea care nu se regaseste in nici o evidenta?Legile statului roman ,comunist sau necomunist nu le-am facut eu.Haideti sa facem pensie egala ,pentru toata lumea ,indiferent ce a facut in viata ,indiferent daca a muncit sau nu.Traiasca comunismul .Ce este al meu este al meu.Ce este la tau este al nostru.>Ce rost mai are sa promovam munca si invatarea de carte?Traiasca putorosenia.

 28. Terente ! says:

  Ai CONTRIBUIT fix ca toti civilii ! Ai preluat sintagma lansata de niste ,,FARISEI ” care si-au vazut sacii in caruta !!!

 29. CEPARU says:

  Stii cine a fost Terente?Daca ai stii ti-ai pune frana la gura.Cum demonstrezi mai NATARAULE?Am aprobat si state de plata,si in nici unul nu gaseai decat rubrica “contributia pentru pensia suplimentara”. Daca iti da pensie dupa asta iei ce iti atarna in fata..Se vede ca ai semnat pentru retributia lunara ca PRIMARUL.Consulta un ofiter cu activitatea financiara pentru mai multa cultura .

 30. relutu says:

  Cezars iar ti-ai probat intelectualul
  Ba pulitrucule, cum nichipercea se face ca toti fatatii de la st. gheorghiu ( trage-mi una peste buci cu limbarita pentru incultura) crapati de intelectualism?

 31. Dani says:

  Cezar e militian…Cunosc genul..

 32. CEPARU says:

  Istetule,baga-te tu daca nu-ti place de Dogaru.Problema medicamentelor este o realitate.Nu-ti doresc ca tu si nevasta-ta sa ai nevoie zilnic de medicamente.Militarii si membrii familiei lor au beneficiat de medicamente gratuite inca de pe timpul lui Botnaras acesta fiind primul ministru al apararii dupa 1945.Tot de la acesta ai avut parte de compensatia pentru alimente.Retine asta poate iti vei mai tempera prostia.Ce vrei sa-ti faca Dogaru ca sa-ti fie pe plac?.Bucura-te ,istetule,ca cineva iti tine partea.Dogaru ,dincolo de lipsa lui de tact isi face treaba de lider de sindicat.Pana acum nu te-a vandut.

 33. CEPARU says:

  Mai fratilor.In noaptea de Craciun am asistat la rOMANIA TV LA CEA MAI STUPIDA EMISIUNE.Nu am crezut vreodata ca Pricina este atat de prost.Cand unii dintre voi ati spus ca este un politruc v-am blamat.Sincer ,imi cer scuze.Ai avut perfecta dreptate.

 34. CEPARU says:

  Ma doare in pix de Ceausescu cum la durut si pe el de mine.Copii lui au trait in puf pe cand eu nu.Mi-am sacrificat sanatatea stand la coada pentru o punga de legume congelate si un os.Am alerga de nebun prin tot orasul sa gasesc o punga de lapte praf Raraul pentru copil.Am facut sluj in fata vanzatoarei de la Alimentara pentru o bucata de salam.Am impins disperat la Dacie pentru 10 litri de benzina la Peco cu frica in san sa nu ma vada Olteanu in uniforma militara fiindca ma pastea pericolul sa ma vad mutat la Plenita sau Vanjul Mare.Am urcat de multe ori pe bloc sa orientez antena TV catre bulgari.
  Ce nu stiti;
  La bufetul de la Comitetul judetean de partid, la care aveau acces femeile de serviciu , se putea cumpara ,cei drept mai rar bunatati .Marimile zile(secretarii ,secretarii adjuncti,sefii de sectii,dactilografele) faceau comenzi telefonice iar casa de comenzi actiona in consecinta.NU AM SA_I PLANG NICIODATA DE MILA LUI CEAUSESCU SI ODRASLELOR LUI>INDIFERENT DE OPINIA ALTORA.

 35. lute says:

  Ba eu i-as plange, odata cu plansul celor din zilele mai recente, ca au umplut tara de analfabeti, de romani “arondati” la pubele, de oameni ai strazii, de bolnavi irecuperabili din lipsa banilor pentru medicamente… Dar n-am eu parte de asa suparare…

 36. ANONIM says:

  IUTE@ Ce spui tu sunt povesti. Erau si atunci numai ca se trecea sub tacere.Analfabetii,oamenii strazi etc nu vor sa munceasca.Munca campului e grea.Mai bine cersesc,puturosesc.La tara dai cu tunul .Nu gasesti unul care vrea sa munceasca.Lozinca lor este,daca ai tu am si eu.Vor bani multi ,bautura si mancare si daca se poate munca deloc.La oras s-au inmaultit numarul masinilor in mod exponential.Si ce masini.Care mai decare mai fitoase.Suntem o tara de proprietari.Asta numesti tu saracie?

 37. atat says:

  Ce buna era cenzura lui cCeausescu nu..?Doar pe el l-ati servit politrucilor in haina militara ..

 38. lute says:

  Sunt de acord cu ceea ce punctezi, dar ideea mea viza dorinta-mi de a mai plange si alti alesi ai neamului, nu doar pe Ceasca. As vrea sa hohotesc de plans si dupa hotii – mari maestri – care i-au urmat primului la diriguirea averilor tarii. Ca au fost tot de-ai lor. Sa luam doar un exemplu: Ion “Teleaga” avea doi gineri. Oare ce-au ajuns, sarmanii? Ei, vezi? As vrea sa le plang de mila. Si cati altii mai sunt… Pe langa ei au aparut altii, mai “proaspeti”. As vrea ca procurorii, reprezentand dezinvolt statul, sa procedeze ca la colectivizare, ca la Brasov in ’87, ca la referendum… Sa fie inima tarii, alaturi de politisti. Sa bata, sa bata, sa bata… Nu asmutiti de vreun lup imbracat in piei de oaie, ci cum ar fi normal sa le dicteze constiinta, inspre binele statului ai carui angajati sunt, nu inspre ghiftuirea vremelnicilor stapani.

 39. ANONIM says:

  Bogatii de ieri sunt bogatii de azi.Ce,bisnitarii erau saraci?Bogatasii erau lucratorii in comert precum si cei din comertul exterior si mai toti care aveau ce fura.Eu nu puteam sa fur cartuse >nu mi le cumpara nimeni.Tractorist pe care revolutia la prins cu 200000 lei.Magaziner pe care revolutia la prins cu 200000 mii lei.Nu exagerez.Tu la revolutie aveai depus la CEC ,200000 mii lei?Eu nu ,cu toate ca aveam in decembrie 1989 un venit lunar de 5400lei.Te asigur ca nu eram un cheltuitor.

 40. ANONIM says:

  Cei ce fac apologia lui Ceausescu fie au minte scurta fie au un anumit interes.

 41. Fani says:

  Pai terenul ala e praduit de primar din pasunea comunei..

 42. gaius says:

  saracii de voi tot militieni ati ramas