Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Scrisoarea trimisă de Traian Băsescu Camerei Deputaţilor privind participarea militarilor români la misiuni în afara ţării

Preşedintele României, Traian Băsescu, a trimis, luni 01 februarie, o scrisoare Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, privind participarea forţelor armate române în misiuni în afara teritoriului statului român în anul 2010.

Şeful statului arată, în scrisoare, că în anul 2010, ca urmare a angajamentelor asumate, România va continua să participe cu forţe la misiuni în afara teritoriului naţional, în teatrele de operaţii din Balcani şi Afganistan, la acţiuni sub mandatul NATO, ONU şi al UE.

“Participarea la aceste misiuni reprezintă pentru ţara noastră un bun prilej de manifestare a solidarităţii cu Aliaţii şi de continuare a politicii de afirmare a României ca membru responsabil al comunităţii internaţionale”, a precizat Băsescu.

El a menţionat că, în temeiul articolului 7, alin. 1 din legea 42/2004 privind participarea cu forţe armate la misiuni în afara teritoriului statului român, a aprobat propunerile premierului referitoare la participarea României cu forţe armate, în anul 2010, la misiuni în afara teritoriului statului român.

Potrivit şefului statului, personalul participant la misiuni în afara teritoriului naţional va avea dotarea tehnică şi armamentul necesare îndeplinirii misiunilor, specifice fiecărui teatru de operaţii, iar fondurile financiare necesare acestor misiuni sunt asigurate din bugetul alocat MApN pentru anul 2010 şi din Fondul de rezervă al Guvernului României.

Forţele Armatei României care se trimit la misiuni în afara teritoriului statului roman, în anul 2010:

– misiuni de apărare colectivă: 203 militari;
– misiuni în sprijinul păcii: 2 064 de militari;
– în Balcani: 236 de militari;
– în Afganistan: 1798 de militari;
– în Irak: 20 militari.
– misiuni individuale de observare şi monitorizare – 75 de militari.

În afară de militarii aflaţi în teatrele de operaţii, forţele aflate în ţară, dislocabile la ordin, sunt de 1 411 militari, din care 811 sub comanda NATO, 171 – sub comanda UE, 189 – conduse de ONU , iar 240 – rezerva strategică.

Secretarul Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, după o şedinţă a conducerii Camerei, că, din punct de vedere juridic, scrisoarea preşedintelui Traian Băsescu trebuie citită în plenul Camerei. Zgonea nu a precizat, însă, când se va întampla acest lucru.

sursa: MEDIAFAX

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Scrisoarea trimisă de Traian Băsescu Camerei Deputaţilor privind participarea militarilor români la misiuni în afara ţării”

  1. Marlon Juvet says:

    “în temeiul articolului …, alin. … din legea … privind ….., a aprobat propunerile premierului referitoare la…”. Nu am nimic împotriva acestei participări, din contră, să nu fiu cumva greşit înţeles. Dar cunoscând relaţiile de putere aşa cum sunt ele înţelese şi puse în practică în PDL, imi vine să râd citind cum responsabilul Boc, i-a propus şi EL, NEPREŢUITUL, în înţelepciunea lui, a stat strâmb şi a judecat drept, şi, consiliat probabil de întâia blondă a ţării, a aprobat. Hai să ne aducem aminte ridicolul situaţiei de anul trecut, pe la nu ştiu ce reuniune a primilor miniştri din ţările UE, Romania era singura ţară reprezentată de doi, Boc şi Stăpânu’. Ridicolul situaţiei era clar perceput şi de ei doi, se vedea pe feţele lor. Slugă i-a trebuit, slugă are