Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Scutul anti-rachetă din România va avea cel mai probabil interceptoare de tipul SM-3

Planul american de creare a unui scut anti-rachetă în Europa prevede ca ca în prima faza, până în 2011, Washingtonul să amplaseze pe nave rachete interceptoare SM-3 (arme cu capacitati tehnice din ce in ce mai crescute) în zonele cele mai ameninţate ale Europei.


În a doua fază, care va fi implementată în jurul anului 2015, rachete SM-3 vor fi amplasate în Europa Centrală şi de Sud. Fiecare fază a noului plan va include folosirea unui număr mare de rachete SM-3.

Noua strategie va fi mult mai eficientă în cazul în care dusmanul (Iranul n.r.) lansează mai multe rachete simultan. Acesta este tipul de atac cel mai probabil, ţinând seama de faptul că Iranul continuă să construiască şi să amplaseze arme cu rază scurtă şi medie de acţiune. În acelaşi timp, pe măsura construirii acestui sistem, planurile de aparare a intregii Europe şi de îmbunătăţire a sistemului SUA de aparare antirachetă vor continua conform calendarului stabilit de programul anterior, creand o zona din ce în ce mai extinsă de protectie, inclusiv România.

Din 2007 până în prezent s-au facut şapte teste încununate de succes cu SM-3 şi se continuă îmbunătăţrea lor pentru a le crea capacitatea de a intercepta rachete cu raza lunga de actiune precum rachetele balistice intercontinentale.

SM-3 pot raspunde acum pericolului reprezentat de rachetele cu raza scurta si medie de actiune.

Pe lângă interceptoarele terestre, scutul anti-rachetă va mai dispune de senzori aeropurtaţi, tereştri sau spaţiali care oferă date mult mai precise, opţiuni de avertizare şi depistare rapidă şi au o capacitate mai mare de interoperabilitate – un factor-cheie în orice sistem care se bazează pe conlucrarea cu ţări partenere SUA. Sistemul poate folosi radare care deja operează în întreaga lume, cum ar fi sistemele modernizate de pe vremea Războiului Rece, sistemele militare mai noi bazate pe folosirea radarelor de bandă X, sistemele aliaţilor SUA şi, posibil, chiar şi radarele ruseşti.

Una dintre criticile aduse acestui plan este că se bazează prea mult pe informaţiile că Iranul se concentrează pe armele cu rază scurtă şi medie de acţiune şi nu a progresat spre rachetele intercontinentale. Informaţie dezminţită zilele acestea când Iranul a lansat o rachetă spaţială care are performanţe balistice intercontinentale.

sursa: nato.usmission.gov

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

3 Responses to “Scutul anti-rachetă din România va avea cel mai probabil interceptoare de tipul SM-3”

 1. Marlon Juvet says:

  Tot ce se discută în ultimul timp prin România despre scut nu putea să nu cadă în derizoriu, unu’ cere referendum pe tema asta, că vezi Doamne… (cam acelaşi tip de discurs defazat pe care l-a clamat când cu retragerea trupelor din IRAK). Pe partea cealaltă, un distins politolog (o spun fără ironie, chiar îl admir pe tip), alunecând se pare tot mai mult în idolatrie oranjgutanistă, spune pe blogul său despre această decizie că doar aderarea României la NATO o mai egalează prin importanţă.
  Ceeeace umblă cu capul spart în toată chestiune este, ca de obicei, calea de mijloc, abordarea sceptică şi echilibrată. Ceva de genul ăsta este de găsit aici: http://www.catavencu.ro/foto/mardale_10_februarie_2010-14685.html.

 2. turturica says:

  eu cred ca acest scut pentru tarile vizate nu mai este nici un secret.

 3. micutzul says:

  aM VRUT IN otan ACUM SUNTEM. De ce trebuie sa supunem atentiei publice aceste lucruri? Cand eram in tratatul de la Varsovia intrebam oamenii daca sa facem proiectile incendiare sau mine de nu stiu care? Un tratat in mare masura militar implica si responsabilitati. Dar nu va faceti iluzii, fiindca la arsenalul nuclear al lui Putin , scutul este un mare fas. Daca e sa o iau pe linia statelor care sustin terorismul, nu imi e frica nici de ele fiindca mie imi sunt prieteni raul, ramul chiar si Haissam. Salam alecum, sau cum s/o mai spune.