Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Scutul antirachetă american din România are probleme tehnice şi financiare

Potrivit unor rapoarte redactate de Departamentul Apărării şi de anchetatorii Congresului, citate de Fox News, proiectul scutului antirachetă american din Europa, se confruntă cu întârzieri majore, depăşiri de costuri şi probleme tehnologice critice. Cu aceste probleme se confruntă , inclusiv componenta din România.

Probleme semnalate:

– interceptorii de rachete întâmpină obstacole în producţie;
– radarele au puterea prea mică;
– senzorii nu pot face distincţia între un focos şi alte obiecte.

Problemele au fost semnalate în primul raport, al Comisiei Ştiinţifice de Apărare, care consiliază Departamentul Apărării, şi care a fost publicat la sfârşitul lui 2011. Deşi conchide că nu există “obstacole fundamentale” pentru sistemul european, acesta evidenţiază probleme majore, fără a indica modalităţi de soluţionare. Potrivit unor experţi, aceste probleme, dacă ar putea fi depăşite, ar necesita modificări substanţiale şi costisitoare.

Al doilea raport a fost publicat vineri 20 aprilie de Curtea americană de Conturi (GAO) şi avertizează că Departamentul Apărării îşi ia angajamentul de a folosi tehnologii înainte de a fi testate, iar administraţia riscă “lacune în performanţe, creşteri neprevăzute ale costurilor, întârzieri faţă de program şi probleme la teste”.

Elemente-cheie ale sistemului au deja probleme, potrivit raportului. De exemplu, presiunile de a respecta termenul fixat de Obama pentru a doua fază a sistemului în 2015 a determinat Departamentul Apărării să comande zeci de interceptori, deşi nu se ştie dacă vor funcţiona. Testarea nu se va încheia mai devreme de 2013. Raportul a evidenţiat îngrijorări şi în privinţa interceptorilor prevăzuţi pentru ultimele două faze, cum ar fi probleme cu tehnologii critice ale motorului rachetei de la interceptorul din faza a treia a sistemului.

Raportul mai afirmă că armata intenţionează să instaleze radarul în România încă înainte de a fi testat şi avertizează că radarul ar putea interfera cu unde de telefonie mobilă, televiziune şi radio din România dacă nu va fi modificat.

Cu toate acestea, miercuri 18 aprilie, Directorul Agenţiei de Apărare Antirachetă (MDA) a Pentagonului, generalul locotenent  Patrick O’Reilly, a afirmat într-o audiere la Senat, pe marginea cererii de buget a MDA de 7,75 miliarde de dolari pentru 2013, acesta a precizat că armata continuă planurile de instalare pe uscat, în Europa Centrală, a unor interceptori maritimi modificaţi.

Interceptorii din România ar urma să fie pe deplin pregătiţi de funcţionare în 2015, iar cei din Polonia până în 2018.

“Sistemul Aegis Ashore este o abordare foarte eficientă din punctul de vedere al costurilor pentru a lua capacitatea dovedită pe mare şi a o muta efectiv pe uscat”, a afirmat el. Versiunea terestră reduce necesarul de sprijin de la 270 de marinari pe fiecare navă Aegis, la mai puţin de 35 de militari pe uscat, a explicat acesta.

Aegis Ashore “are cea mai lungă rază de acţiune dintre sistemele noastre regionale, astfel că aduce un plus apărării antirachetă pe uscat”, a continuat generalul. “Astfel, cu Aegis Ashore şi THAAD şi Patriot şi alte sisteme regionale, putem obţine un efect multilateral”, a precizat acesta.

Programul administraţiei Obama prevede instalarea unor interceptori ce pot contracara eventuale rachete iraniene cu rază medie de acţiune, care ar urma să fie modernizaţi în patru faze, până în 2020. Primele faze prevăd utilizarea unor radare Aegis instalate pe nave şi un radar instalat în Turcia, iar fazele ulterioare includ mutarea radarelor Aegis în România şi Polonia.

sursa: Fox News

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Scutul antirachetă american din România are probleme tehnice şi financiare”

  1. Dan says:

    Pai de fapt, problemele astea se conditioneaza una pe alta. Sistemul are probleme tehnice tocmai din cauza ca, de cand a venit Obama, programul este sub-finantat. Se stie ca democratii sacrifica securitatea tarii pt scopurile lor socialiste, ca sa poata sa le dea la trantori tot ce vor pe gratis, de la stat. Ce bine ar fi sa castige Mitt Romney. Le-ar rupe capul si la nespalatii aia de iranieni. Democratii au aratat inca de pe vremea Razboiului Rece ca nu sunt potriviti sa conduca SUA. Ei traiesc intr-o lume fantezista, de “pace” si din care se incapataneaza sa nu iasa. Niste idioti care ar distruge America cu politicile lor. Oricum, presedinte ca Eisenhower si o adm asa competenta ca a lui Eisenhower n-a mai avut America. Oameni ca Eisenhower si John Dulles sunt oameni potriviti pt America, nu visatorii asta socialisti si puturosi ordinari de democrati.