Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Scutul antirachetă din Europa începe să prindă contur

USS Monterey foto www.monterey.navy

Prima dintre cele patru etape ale planului care prevede instalarea unui scut antirachetă în Europa va debuta prin diclocarea în Mediterana Orientală a unui crucişător american cu aparatura radar de tip AEGIS.


SUA vor trimite săptămâna viitoare nava USS Monterey pentru o detaşare de şase luni în Marea Mediterană. Misiunea navei va fi să pună bazele desfăşurării scutului antirachetă.

John Plumb, director principal pentru politica de apărare nucleară şi antirachetă la Pentagon, a declarat că nava USS Monterey va pleca din Norfolk, Virginia, săptămâna viitoare, “aceasta fiind prima demonstraţie concretă a angajamentului nostru faţă de apărarea antirachetă a forţelor noastre, aliaţilor şi partenerilor noştri din Europa”.

Conform planului prezentat de administraţia preşedintelui american, Barack Obama, în 2009, scutul antirachetă va începe cu radare şi interceptoare antirachetă amplasate pe nave.

Ulterior, în cursul acestui an, SUA vor să adauge radare terestre în sudul Europei. Plumb a declarat că oficialii încă discută cu mai multe ţări, dar locul exact al acestor radare nu a fost stabilit.

În etapa a doua, interceptoare terestre vor fi desfăşurate în România în 2015, urmate de amplasarea de interceptoare în Polonia în 2018.

Scopul proiectului este să apere statele NATO împotriva rachetelor cu rază medie de acţiune, Iranul fiind considerat principala ameninţare.

sursa: Express.co.uk

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

2 Responses to “Scutul antirachetă din Europa începe să prindă contur”

  1. Romanul says:

    1) Dislocarea navei USS Monterey in Mediterana Orientala nu are nicio legatura cu scutul antiracheta. Legatura directa si vizibila este cu evenimentele care se deruleaza in lumea araba.
    2) Etapele de amplasare a elementelor scutului antiracheta in unele tari din Europa de Est prin anii 2015- 2018 este ceva ridicol daca tinem cont de evolutia amenintarilor din partea Coreii de Nord si a Iranului, amenitari aduse in actualitate ori de cate ori SUA vrea sa-si justifice o actiune militara sau alta . Prin aceasta planificare se pare ca cei care dirijeaza azi interesele umanitatii lasa loc de dezvoltare a amenintarilor care se vor a fi contracarate. Dupa cum se desfasoara conflictele in lumea araba , azi , nu disting nicio legatura cu scutul antiracheta , poate cu scuturile pe care le foloseau ostenii in Evul Mediu.

  2. Grig says:

    Urmare la mai sus:
    3) Pana in 2015, se va concretiza si acordul ruso-american/NATO si ne vom trezi cu scut rusesc!