Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Scutul antirachetă NATO din Europa va fi condus din Germania

Centrul de comandament al scutului antirachetă pe care NATO vrea să îl desfăşoare în Europa se va afla în Germania, la baza NATO din Ramstein.

Anunţul a fost făcut joi de un diplomat în cadrul unei reuniuni a miniştrilor Apărării din cadrul Alianţei Nord-Atlantice de la Bruxelles.

“Centrul de comandament pentru scutul antirachetă al NATO va fi instalat la baza NATO de la Ramstein”, în vestul Germaniei, a declarat un diplomat, în timp ce ţara va fi puternic afectată de demobilizarea trupelor americane în Europa în următorii ani.

Centrul va deveni operational după summitul de la Chicago din luna mai a.c..

Secretarul general al NATO a spus că sistemul antirachetă din Europa va fi implementat în următorii opt-zece ani. Anders Fogh Rasmussen şi-a exprimat speranţa că Alianţa va anunţa, la summitul din Chicago din mai, un sistem “interimar”al scutului, ceea ce ar fi “o etapă importantă”.

NATO vrea să unifice elementele existente ale sistemelor antirachetă din statele membre, precum şi să folosească elementele scutului antirachetă american din Europa.

Este vorba despre un radar în Turcia, baze pentru interceptori SM-3 în România şi Polonia, nave cu sistem antirachetă ale marinei americane staţionate în portul spaniol Rota şi radare instalate pe nave militare olandeze. Rachete interceptoare vor fi plasate la sol, în Romania, pana in 2015, iar în Polonia până în 2018, când sistemul va fi deplin operaţional.

SUA insistă că scutul antirachetă are ca scop contracararea ameninţărilor dinspre Iran, însă Rusia şi-a exprimat temerea că va viza teritoriul sau.

sursa: MEDIAFAX, NewsIn, Ziare.com

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Scutul antirachetă NATO din Europa va fi condus din Germania”

  1. STOPS says:

    conform cu un desen satiric publicat de MODAFOCA, în 2018 “când sistemul va fi deplin operațional” un sejur de vis … în zona strâmtorii HORMUZ va fi posibil numai cu pașaport chinezesc !