Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Se poate vorbi de “o caracatiţă economică nocivă a armatei în Egipt”?

Navingând prin mediul virtual, am descoperit un articol interesant pe www.epochtimes, intitulat “Caracatiţa economică nocivă a armatei din Egipt şi slăbiciunea ”liberalilor”.
În cadrul articolului-interviu, luat lui Yezid Sayigh, cercetător senior la Middle East Center din think-tank-ul Carnegie Endowment for International Peace, cel intervievat face mai multe afirmaţii interesante.

Într-una dintre ele, cercetătorul afirmă că “armata egipteană profita de capacitatea sa de a dispune discreţionar de sume mari de bani, fără niciun control şi fără a da socoteală nimănui”. Vorbeşte chiar de existenţa unei economii subterane gestionată de armata egipteană.

“Dacă această economie subterană a armatei ar fi scoasă la lumină, cu aceşti bani s-ar putea rezolva problemele economice grave ale Egiptului din prezent, precum deficitul bugetar”, afirmă Yezid Sayigh.

Apoi, într-o manieră sintetică explică felul în care “armata subminează economia Egiptului”. El afirmă că există “instituţii care acţionează la vedere, pe care nici revoluţia care l-a înlăturat pe Mubarak şi nici preşedintele Morsi nu a reuşit să le anihileze”.

“Nu este vorba despre un deep state – nişte structuri ascunse moştenite de la vechiul regim -, ci despre institutii care acţioneaza la vedere pe care nici revolutia care l-a înlaturat pe Mubarak si nici presedintele Morsi nu au reusit sa le anihileze. Recent un tribunal a dispus eliberarea lui Mubarak. Chiar dacă el se va confrunta cu alte procese în care este acuzat de complicitate la uciderea protestatarilor, este ceva simbolic”, susţine Yezid Sayigh.

Pornind de la aprecierea că “armata are interese economice puternice”, cercetătorul concluzionează că “marile inegalităţi economice şi sociale, problemele structurale ale Egiptului – sărăcia, marginalizaţii sociali, cei care locuiesc ilegal în case care nu le aparţin, şomajul – sunt cauzate şi de monopolul ei”.

Mai mult, acesta afirmă că armata controlează şi “menţine un sistem prin care mari sume de bani din trezoreria publică sunt direcţionate către companii deţinute de stat, controlate însă de ea”.

“Traseul acestor bani care circulă între companii de stat şi ministere nu poate fi urmărit pentru că este foarte opac“, susţine Yezid Sayigh.

Potrivit lui Yezid Sayigh, preşedintele Morsi a vrut să facă schimbări limitate în contractele economice, încercând să atragă investiţii străine.Armata însă s-a opus.

“Deja existau negocieri pentru semnarea unui contract cu companii indiene şi chineze, dar armata s-a opus acestora şi le-a blocat pur şi simplu. Au dat un comunicat public că se opun acestor contracte decise de guvern, desi domeniul de activitate al acestor investitii straine nu avea oficial nimic de-a face cu cele în care armata are afaceri. Generalii au considerat însă că Morsi îi provoaca într-o zonă în care ei au propriile interese economice şi comerciale şi că nu pot permite asta”, a mai afirmat Yezid Sayigh.

În urma lecturării acestui articol s-ar pune următoarea întrebare: oare banii intră în buzunarele unor indivizi, sau grupuri aflate la conducerea armatei egiptene sau, în fondurile Armatei egiptene? Dacă întră în fondurile armatei egiptene, înspre ce sunt direcţionate aceste sume mari de bani?

Sistemul politic actual din Egipt, nefiind clar conturat, lasă mână liberă armatei. Existenţa prea multor facţiuni, care singure nu pot ţine frâiele puterii, duce la dependenţa de sprijinul armatei. Asta se întâmplă în prezent. Însă, Yezid Sayigh afirmă la un moment dat că şi pe vremea lui Mubarak exista acest control şi gestionare a fondurilor statului de către armata egipteană. Înseamnă că, de fapt, Mubarack era dictatorul de faţadă? Că armata conducea din umbră, sau, dictatorul era în cârdăşie cu o mână de generali, care mai sunt şi acum la putere?

Sursa: www.epochtimes

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Se poate vorbi de “o caracatiţă economică nocivă a armatei în Egipt”?”

  1. Adevarul says:

    Revoluţia începe la Roşia Montana. Piata Universitatii, ora 17.00 1 septembrie 2013 este Zi de lupta impotriva cianurii si fracturarii! Facem un apel catre cei care vor iesi duminica in strada, indiferent pentru care dintre cele doua cauze: nu uitati ca Romania se afla acum sub asediu! Rosia Montana si Barladul reprezinta stalpii de rezistenta! Sa ne facem ambele mesaje auzite, din Bucuresti la Barlad, din Cluj la Timisoara, Brasov, Alba Iulia, Tg. Mures, Iasi, Bruxelles sau Viena! SOLIDARITATE!!! detalii pe facebook: REVOLUTIA INCEPE LA ROSIA MONTANA, SAVE ROSIA MONTANA, Rosia Montana in UNESCO World Heritage. Nu-ti lasa viata copilor tai in mana vanzatorilor de tara Aratati ca romanii mandri si patrioti sunt aici si inca nu am murit cum doresc EI . Daca sunteti patrioti dati mai departe acest mesaj.Sa terminam odata cu ei !