Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Se prefigurează un nou acord ruso-tadjik privind prelungirea închirierii bazei militare 201

Camera inferioară a Parlamentului din Tadjikistan a ratificat pe 1 octombrie, prelungirea  închirireri bazei militare 201, de către Federaţia Rusă, până în anul 2042. Înainte de a intra în vigoare, decizia trebuie aprobată de Camera superioară a parlamentului şi semnată de preşedintele Emomali Rahmon. Deocamdată însă nu s-a convenit data la care se va întâmăpla acest lucru.

Acordul privind închirierea bazei 201 urmează să expire anul viitor. În acest moment,numărul personalului bazei militare se ridică la 7000, fiind cea mai mare bază militară pe uscat închiriată de Rusia în afara teritoriului ei.

Relaţiile dintre Rusia şi Tadjikistan sunt apropiate. Astfel, Vladimir Putin a cerut armatei ruse să acorde asistenţă Tajikistanului, ambele state temându-se că retragerea trupelor coaliţiei militare din Afganistan va amplifica instabilitatea din regiune.

Rusia a furnizat armatei Tadjikistanului echipamente în valoare de 411 milioane de dolari începând cu 2005 şi a instruit peste 2.000 de ofiţeri, conform ministrului tadjik al Apărări, Sherali Khairullayav.

În aceeaşi şedinţă, Camera inferioară a ratificat un tratat bilateral care face mai facil accesul cetăţenilor din Tadjikistan care lucrează în prezent sau doresc să lucreze în Rusia. În momentul de faţă peste 10% din populaţia tadjikă lucrează în Rusia, conform guvernului, iar sumele trimise în ţară reprezintă 3.6 miliarde de dolari, însemnând aproape jumătate din produsul intern brut al Tadjikistanului.

Flavius Rusu, InfoMondo Militar
Sursa: RiaNovosti

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.