Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Se retrag italienii din Afganistan?

Silvio Berlusconi a declarat că ţara sa “se întreabă dacă este util să rămână” în Afganistan. Aceasta, la câteva ore după anunţul decesului unui soldat, într-un atac care a vizat un avanpost italian, în nord-vestul Afganistanului.
Berlusconi a mai afirmat că Guvernul examinează “o strategie pentru retragerea tinerilor militari italieni din Afganistan”.

Partidul Democrat, principala formaţiune de opoziţie, a criticat aceste declaraţii, făcute după o reuniune la Roma între parlamentari şi avocaţi ai lui Berlusconi (în prezent, aflat într-un scandal sexual denumit Rubygate).

“Trebuie să ne întrebăm cu privire la sensul, durata şi natura prezenţei noastre în Afganistan, în instanţele adecvate, respectiv în Parlament”, a subliniat Emanuele Fiano, responsabil cu securitatea şi apărarea în PD.

El a cerut Guvernului, “dacă şi-a schimbat opinia privind misiunea, să vină să o spună în şedinţa plenară”, apreciind că formularea unor “îndoieli, în timp ce camarazii lui Luca Sanna rămân pe frontul afgan să-şi rişte viaţa în fiecare zi, nu este serios”.

Soldatul Luca Sanna a murit din cauza rănilor suferite, marţi, 18 ianuarie, după ce a fost rănit la cap, iar un coleg al său a fost rănit la umăr, în timpul unui atac împotriva avanpostului lor, în zona Bala Murghab.

Conform declaraţiei ministrului Apărării, Ignazio La Russa, militarul a fost “ucis de un terorist care purta uniforma unui soldat afgan”. Atacatorul “s-a apropiat de cei doi soldaţi italieni folosind un pretext, apoi a deschis focul asupra celor doi şi a fugit”, a explicat ministrul.

Prezentând aceste explicaţii, La Russa a afirmat că “validitatea motivelor care determină continuarea misiunii nu este pusă în discuţie”, dar a adăugat că examinează “de la caz la caz, condiţiile în care pot opera militarii italieni”.

Acest deces ridică la 36 numărul italienilor morţi în Afganistan începând din 2004. Italia a mobilizat aproape 4.000 de militari în această ţară, în cadrul forţei internaţionale ISAF.

Sursa: MEDIAFAX

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Se retrag italienii din Afganistan?”

  1. victor says:

    Poate ca berlusconi se pregateste sa taie pensiile de urmas.