Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Se vor face economii şi la NATO?

Se pare că suflul crizei îşi face simţită prezenţa şi la nivelul organizaţiilor internaţionale. Aşadar, şi NATO va face unele economii, în contextul crizei. Însă statele membre nu trebuie să “reducă prea mult” bugetele Apărării, deoarece “prosperitatea depinde şi de securitate”, a declarat, secretarul general al Alianţei, Anders Fogh Rasmussen, citat de AFP, preluat de MEDIAFAX.
“Am promis, la preluarea funcţiei, să reformez această organizaţie”, a afirmat el, în timpul unei conferinţe de presă, cu câteva zile înainte de o reuniune la Bruxelles a miniştrilor Apărării din cele 28 de state membre.
“Tocmai am realizat o analiză a bugetului nostru militar, care va duce la economii şi reportări (de plăţi) de 1,5 miliarde de euro”, a adăugat el.
NATO a mai adoptat reguli care stabilesc “priorităţi clare în domeniul cheltuielilor”, a explicat Rasmussen.

“Suntem de asemenea foarte aproape de un acord privind o reducere puternică a numărului de comitete care lucrează în NATO – “cel puţin o sută” -, dintre care doar 22 se vor mai subordona direct Consiliului Atlanticului de Nord”, organismul decizional al Alianţei, a adăugat el.

Secretarul general al NATO, fostul prim-ministru al Danemarcei, a recunoscut că bugetele militare ale aliaţilor se află şi ele “sub presiune” din cauza situaţiei economice.
“Când cheltuielile de sănătate, educaţie şi fondurile de pensii sunt diminuate, este dificil să scutim în totalitate apărarea. Dar sunt de asemenea convins că trebuie să fim atenţi să nu reducem prea mult sau să reducem în mod greşit, pentru că ne-am putea periclita securitatea pe viitor”, a adăugat el.

“În definitiv, prosperitatea economică depinde şi de securitate. Trebuie să facem cheltuieli pentru ceea ce contează cu adevărat, pentru ceea ce avem nevoie în prezent şi pe viitor. Într-un cuvânt, acest lucru semnifică reforme în cadrul Alianţei”, a declarat el.
Aceste probleme ar urma să fie discutate joi şi vineri de miniştrii Apărării, dar deciziile ar urma să fie luate în noiembrie în timpul summitului NATO de la Lisabona.

Sursa: MEDIAFAX

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.