Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Sea Breeze 2014 la Marea Neagră – multe nave şi multe tensiuni

USS Ross foto wikipedia

USS Ross foto wikipedia

În perioada 8 la 10 septembrie în partea de nord-vest a Mării Negre se desfăşoară exerciţiul naval “Sea Breeze” organizat de Ucraina şi Statele Unite.

La manevrele navale americano-ucrainene sunt prezente 12 nave de război şi vase de alimentare din flotele SUA, României, Canadei, Spaniei şi Turciei la care se alătură 5 nave ucrainene de război şi 2 ambarcaţiuni aparţinând Pazei de Coastă ucrainene. Ucraina mai furnizează avioane şi elicoptere.

Obiectivul exerciţiilor prevede executarea de operaţiuni internaţionale pentru stabilirea şi menținerea siguranţei navigaţiei într-o zonă de criză.

Exerciţiile se desfășoară în conformitate cu programul “Parteneriat pentru pace”. “Exerciţiile, prevăzute pentru perioada 8-10 septembrie, se desfăşoară în baza programului de cooperare bilaterală între ministerele apărării din Ucraina şi Statele Unite ale Americii, în conformitate cu planul pe 2014, aprobat prin decretul preşedintelui Ucrainei din 25 martie”, a precizat MAp ucrainean.

Georgia, Norvegia, Suedia şi Franţa trimit observatori la aceste manevre navale.

Două nave de război ale NATO — fregata canadiană “Toronto” şi fregata spaniolă “Almirante Juan de Borbón” au pătruns recent în Marea Neagră, în timp ce alte două nave ale Alianţei Nord-Atlantice — distrugătroul american “USS  Ross” şi corveta franceză “Commandant Birot” — se află în Marea Negră începând cu 3 septembrie.

Fregata canadiană “Toronto” aflată în misiune în Marea Neagră, a fost survolată pe 7 septembrie de un avion de vânătoare al forţelor armate ruse, manevra fiind denunţată luni de Guvernul canadian. Moscova a declarat ulterior că “Fregata canadiană a fost survolată de un bombardier într-un zbor planificat anterior”. Ruşii au declarat că echipajele unui bombardier de tip Su-24 şi al unui avion de transport militar de tip An-26 parţinând forţelor armate ruse au efectuat cu succes zboruri planificate în spaţiul aerian al apelor neutre ale Mării Negre (RIA Novosti). Avionul de vânătoare “al forţelor militare ruse care a efectuat cercuri în jurul navei NCSM Toronto nu a reprezentat nicio ameninţare pentru nava canadiană”, a declarat ministrul canadian al Apărării, Rob Nicholson, calificând aceste acte drept “inutil provocatoare” şi “susceptibile să crească tensiunile” în regiune.

Conform Convenţiei de la Montreux, vasele de război din state neriverane pot staţiona în Marea Neagră nu mai mult de 21 de zile. La summitul NATP de la Cardif s-a luat decizia menţinerii în MArea Neagră, prin rotaţie, a unei escadre NATO pentru a contrabalansa superioritatea navală rusă din regiune.

sursa: serviciul de presă al Ministerului Apărării al Ucrainei, AGERPRES, MEDIAFAX, ITAR TASS

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

3 Responses to “Sea Breeze 2014 la Marea Neagră – multe nave şi multe tensiuni”

 1. Bure Bista says:

  Cel mai probabil schema rusa prevede ruperea Transnistriei actuale, completarea ei cu teritorii din regiunea ucraineana Odesa si alipirea acestora la Rusia pentru realizarea unui culoar spre Crimeea.

  Raman gurile Dunarii…………

 2. Karadeniz says:

  Îi interesează zona deoarece au astfel iar acces la gurile Dunării și insula Șerpilor și mai ales la platoul continental al mării Negre aferent acestora.
  Oricum dacă fac legătura legatura terestră a Crimeei cu Tiraspolul , lasă Ucraina fără ieșire la mare, exceptând zona aferentă Bugeacul, situație în care aceasta regiune ar rămâne separată de Ucraina. Aici Ucraina poate juca dureros pentru ea dar inteligent cedând Bugecul Moldovei sau României.

 3. Lunetistu' says:

  Putin – al doilea Stalin? Obama nu-i Roosevelt!
  Barack Obama – persoana care este tare şi te face să te simţi bine, dar sfârşeşte prin a fi o grămadă de aer cald, ca un pârţ. Ăsta-i motivul pentru care Băsescu călca iarba – să tragă şi el în nară aerul cald. Trăgând, trăgând şi uitând să expire la ameţit bine de tot. Aerul cald l-a făcut să-şi deschidă nasturii până la buric şi pentru că extremităţile nu erau irigate şi-a băgat labele în buzunar.