Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Secretarul general al NATO cere statelor-membre să-şi respecte angajamentul cu privire la creşterea bugetelor apărării

Jens Stoltenberg Mark Rutte. foto nato.int

Jens Stoltenberg Mark Rutte. foto nato.int

Jens Stoltenberg, Secretarul general al NATO, le-a cerut statelor membre ale Alianţei să-şi respecte angajamentul cu privire la creşterea bugetelor apărării, angajament asumat la Summitul din Ţara Galilor din 2014. Aceasta, în contextul în care Alianţa Nord-Atlantică se confruntă cu o situaţie dificilă a securităţii, potrivit AFP, citată de AGERPRES.
În septembrie 2014, ţările NATO s-au angajat să-şi sporească bugetele militare până la un nivel de cel puţin 2% din PIB.

Acest nou apel a fost lansat după o întâlnire, la Haga, cu premierul olandez Mark Rutte şi înaintea Summitului NATO de la Varşovia, prevăzut pentru 8-9 iulie.

“Olanda şi-a sporit deja cheltuielile în vederea combaterii ameninţărilor actuale din estul şi sudul frontierelor NATO”, a explicat Rutte într-o întâlnire cu presa.

Bugetul apărării din Olanda, în valoarea de 7,5 miliarde euro, a înregistrat în acest an o creştere de 220 milioane euro, iar această suplimentare va atinge 345 milioane de euro până în 2020.

“Înţeleg că este dificil să creşti bugetul apărării. Toţi oamenii politici şi majoritatea persoanelor pe care le întâlnesc preferă să aloce bani pentru sănătate, educaţie, infrastructură şi multe alte domenii”, a declarat Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.

Cu ocazia Summitului de la Varşovia, membrii Alianţei Nord-Atlantice, “în faţa unei Rusii tot mai agresive în est şi a agitaţiei şi instabilităţii din sud”, vor analiza diferite opinii avansate de către strategii militari de a disloca mai multe batalioane în ţările din est, a afirmat Stoltenberg.

AFP, AGERPRES

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.