Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Secretarul general al NATO, despre apărarea necondiţionată a statelor membre NATO

Official portrait of NATO Secretary General Jens  StoltenbergSecretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că “protecţia pe care o datorează NATO celor 28 de state membre este necondiţionată şi nu poate fi legată de nivelul contribuţiei lor financiare la Alianţa Nord-Atlantică. Această declaraţie a fost făcută pe fondul criticilor lansate de Donald Trump la adresa statelor membre NATO, potrivit AFP, citat de AGERPRES.


Candidatul republican la alegerile prezidenţiale din SUA a lăsat de înţeles că angajamentul militar al SUA faţă de aliaţii săi europeni, pentru a răspunde la o eventuală agresiune a Rusiei împotriva vecinilor săi, ar depinde mijloacele puse la dispoziţie în comun de ţările europene.
“Ar fi vorba o verificare în prealabil dacă aceste state “şi-au respectat angajamentele faţă de SUA”, a afirmat Donald Trump într-un interviu pentru New York Times.

În acest context Jens Stoltenberg a afirmat că nu vrea “să ţină partea nimănui în campania electorală americană”, cu două săptămâni înainte de scrutinul de la 8 noiembrie.

“Mesajul extrem de clar al NATO, formulat în urmă cu mai mulţi ani – şi anume că aliaţii europeni trebuie să îşi crească cheltuielile militare – a fost auzit”, a adăugat Stoltenberg la sediul NATO de la Bruxelles, în ajunul unei reuniuni a miniştrilor apărării din cadrul Alianţei.

“Este rezultatul deciziei nu a SUA, ci a celor 28 de state membre, luată în 2014. Chetuielile au fost majorate în 2015 şi trebuie crescute din nou în 2016″, a adăugat şeful Alianţei Nord-Atlantice.

“Garanţiile (de protecţie ale NATO pentru membrii săi) nu sunt condiţionate. Ele sunt necondiţionate”, a subliniat el.
“NATO îşi protejează toţi membrii în faţa celei mai mici ameninţări. Noi nu spunem: dacă nu plătiţi, nu vă protejăm”, a mai afirmat Stoltenberg.

În cadrul unei vizite efectuate la începutul lunii octombrie la Bruxelles, Secretarul american de stat John Kerry a reamintit principiul solidarităţii prevăzut de ‘Articolul 5′ al Tratatului NATO, pentru a le oferi garanţii aliaţilor europeni, în special Poloniei şi statelor baltice.

Agerpres

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.