Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Secretarul general al NATO încearcă o armonizare a poziţiilor aliaţilor privitoare la arma atomică şi scutul antirachetă

În cadrul conferinţei de presă de prezentare a stadiului pregătirilor summitului de la Lisabona, Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a anunţat că a supus atenţiei aliaţilor un compromis cu privire la rolurile armei atomice şi scutului antirachetă, pentru a asigura succesul summit-ului .

Diferendul opune Franţa, care susţine rolul-cheie al disuasiunii nucleare, şi Germania, care intenţionează să-i substituie, în mod progresiv, apărarea antirachetă şi să înscrie dezarmarea atomică în programul NATO.

“Personal, eu cred că apărarea antirachetă ar putea să fie un (element) complementar pentru disuasiune”, a spus Rasmussen, care are o poziţie mai apropiată de tezele Parisului decât ale Berlinului, în privinţa acestui aspect crucial.

“Iar în ceea ce priveşte politica de disuasiune, am propus un text în care există un echilibru, cred eu, între două puncte importante”, a precizat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice. Dacă va fi adoptată, această moţiune de compromis urmează să facă parte din noul “concept strategic”, un text de referinţă, pe care NATO vrea să îl adopte pentru deceniul următor, la acest summit.

În dezbaterile precedente cu privire la acest subiect, în 1999, NATO baza disuasiunea pe un amestec “adecvat” de arme atomice şi clasice.

“În primul rând, suntem hotărâţi să creăm condiţiile unei lumi fără arme nucleare”, a declarat Rasmussen despre compromisul pe care-l susţine. “În fapt, majoritatea ţărilor au semnat acest obiectiv (o dată) cu Tratatul de Neproliferare Nucleară (TNP), în urmă cu 40 de ani, în 1970″, a subliniat el, vizând Franţa, care a ratificat acest tratat.

Însă, Parisul este sceptic cu privire la obiectivul unei lumi dezarmate nuclear, în pofida faptului că preşedintele american, Barack Obama, a relansat această perspectivă la Praga, în aprilie 2009, vorbind despre “opţiunea zero”, adică eliminarea, în final, a tuturor armelor nucleare.

“Cel de-al doilea punct este că atât timp cât vor exista arme nucleare, NATO va deţine asemenea arme, iar disuasiunea nucleară va rămâne un element central al strategiei noastre”, a adăugat acesta.

“Eu cred că aceste două puncte reprezintă un echilibru acceptabil pentru aliaţi”, a conchis secretarul general al NATO.

sursa: NATO.int

Etichete: , , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.