Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Secretarul general al NATO – vizită la Atena

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a efectuat o vizită la Atena, cu ocazia împlinirii a 60 de ani de când Grecia a intrat în NATO.
Rasmussen s-a întâlnit cu preşedintele Greciei, Karolos Papoulias, cu primul-ministru Lucas Papademos, cu ministrul de Externe Stavros Dimas şi cu ministrul Apărării Dimitris Avramopoulos.
Cu această ocazie Secretarul general al NATO a subliniat faptul că, în ciuda problemelor economice cu care se confruntă Grecia, acestă ţară poate fi considerată “unul din pilonii de bază ai securităţii colective” în cadrul Alianţei.
“Contribuţia Greciei la NATO a făcut ca Alianţa să fie mai puternică, iar Alianţa, la rîndul ei, a făcut Grecia mai puternică”. NATO este o familie de naţiuni în care fiecare îl face pe celălalt mai puternic”, a spus Rasmussen.
Secretarul general a discutat cu omologul său despre pregătirile summitului de la Chicago din luna mai 2012.
“La Chicago va trebui să stabilim o nouă formă a Alianţei care să facă posibilă depăşirea efectelor crizei economice pe care o parcurgem cu toţii, pentru a putea garanta securitatea zilei de mâine”. Pentru NATO calea de urmat este “Smart Defence”, iar acest concept trebuie urmat împreună; am convingerea că Grecia este pregătită să se implice într-o cooperare multinaţională de acest fel”, a mai spus Rasmussen.

Referitor la modul în care Grecia se poate implica în continuare în acţiunile Alianţei, Rasmussen a menţionat că saceastă ţară “poate contribui la integrarea statelor din Balcanii de vest şi la stabilizarea ţărilor din zona Mediteranei şi din Orientul Mijlociu”, potrivit AGERPRES.
Din cauza crizei datoriilor, Grecia a fost nevoită să îngheţe în ultimii ani o serie de comenzi militare privind achiziţia de tancuri, fregate sau avioane de vânătoare, după ce decenii la rând s-a aflat printre ţările cu cel mai ridicat nivel de cheltuieli militare pe cap de locuitor.

SUrsa: NATO int., AGERPRES

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.