Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării din 23 martie 2010

Marţi, 23 martie a.c., a avut loc la Palatul Cotroceni şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, condusă de preşedintele României, Traian Băsescu.

În cadrul şedinţei, ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, a prezentat concepţia privind comanda şi controlul structurilor de forţe în Armata României, documentul fiind aprobat de către CSAT. Această concepţie permite realizarea unui flux informaţional şi decizional mai eficient.

De asemenea, ministrul Oprea a informat CSAT cu privire la starea de operativitate a echipamentelor din dotarea Ministerului Apărării Naţionale şi situaţia stocurilor de muniţii. Documentul s-a referit inclusiv la necesarul de muniţii pentru anii următori, precum şi la nevoia de recuperare a întârzierilor în ceea ce priveşte calendarul de delaborare a stocurilor de muniţie scoasă din uz.

Totodată, ministrul Oprea a prezentat o informare cu privire la Programul Avion Multirol al Forţelor Aeriene. Având în vedere că România nu dispune de resursele financiare necesare pentru achiziţionarea unor avioane multirol noi, CSAT a aprobat propunerea MApN de achiziţionare a 24 avioane F16 în uz, propunere care va fi trimisă Parlamentului pentru luare în dezbatere şi decizie. Ministrul s-a referit în expunerea sa la implicaţiile cauzate de terminarea, în anii următori, a resursei avionului MIG 21 Lancer, aflat în dotarea Forţelor Aeriene Române.

De asemenea, ministrul Apărării Naţionale a prezentat planul de pregătire şi planificare operaţională a efectivelor româneşti suplimentare care vor fi dislocate în teatrul de operaţii din Afganistan în anul 2010, urmând ca fondurile să fie alocate din fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului.

Directorul Serviciului Român de Informaţii, George Cristian Maior, a prezentat un document cu concluziile activităţii desfăşurate de instituţie în domeniul protecţiei informaţiilor clasificate. Documentul conţine o serie de propuneri de remediere a vulnerabilităţilor constatate la nivelul instituţiilor publice care operează cu informaţii clasificate. În acest context, CSAT a decis ca instituţiile cu responsabilităţi în domeniul informaţiilor clasificate să definitiveze şi să prezinte propuneri de completare a cadrului legislativ existent.

De asemenea, în cadrul şedinţei a fost aprobat Raportul de activitate al CSAT pe anul 2009, urmând ca acesta să fie trimis Parlamentului României.

La şedinţă au participat primul-ministru al României, Emil Boc; ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga; ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea; ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi; ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu; ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Adriean Videanu; ministrul Justiţiei, Cătălin Marian Predoiu; directorul Serviciului Român de Informaţii, George Cristian Maior; directorul Serviciului de Informaţii Externe, Mihai Răzvan Ungureanu; şeful Statului Major General, amiral Gheorghe Marin; consilierul prezidenţial pentru Securitate Naţională, Iulian Fota; consilierul prezidenţial Anca Ilinoiu, şef al Departamentului Relaţii Internaţionale; secretarul CSAT, general-locotenent Ion Oprişor; purtătorul de cuvânt al Preşedintelui României, Valeriu Turcan.

sursa: Preşedinţia României

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

7 Responses to “Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării din 23 martie 2010”

 1. ion says:

  De ce oare problemele de operativitate ale armatei le prezinta ministrul ,care nu stie despre ce este vorba,si nu seful SMG? Nici dupa 20 de ani nu este clar ce atributii are ministrul civil si cele ale sefuluiSMG.

 2. Pe vremea generalilor Chelaru si Popescu, seful SMG avea un cuvant greu de spus si o vizibilitate pe masura.

 3. Nimeni says:

  Ai dreptate “legionarule”! De aceea ne-am trezit dislocaţi în sudul Afganistanului… că a avut Popescu un cuvânt de spus…. deşi nu înţelegea ce se vorbea la masa aia…. Mă “leşi” cu nişte generali…!?

 4. voinea says:

  Iata ca ceea ce previzionam acum doi ani incepe sa se adevereasca.Vom cumpara avioane F-16 second hand, care probabil vor fi modernizate de catre firma ELBIT din Israel.Cer ministrului apararii sa faca public dosarul MIG-21( cat a costat modernizarea celor 100 de avioane ,care de fapt au fost 80,cate au cazut,cati piloti au murit, la cat se ridica despagubirile catre familiile indoliate, cat au costat cele peste 80000 de zile specialist evreu prezent numai in unitatile de aviatie etc.)
  Col(r)ing.Voinea Ion fost sef al Sectiei Razboi Electronic din SMG.

 5. La care masa, Excelenta?

 6. voinea says:

  ion a scris:

  24 Martie 2010 la 9:19 am
  Uraaaaaaaaaaaaaaa, ne-am intors in anii 50-60 cand rusii ne dadeau tehnica veche,proaspat reparata si vopsita.Alta marie cu aceeasi palarie.Diferenta e ca daca cei care ne conduc ar avea vana si responsabilitate pentru destinele tarii si ale armatei nu ar accepta asa ceva. Spunea ,parca Balcescu:FANARIOTUL PRICEPU CA PUTEREA ROMANULUI STA IN ARMATA,DREPT PENTRU CARE O DESFIINTARA CU TOTUL.

  voinea a scris:

  24 Martie 2010 la 12:33 pm
  Pentru dl.Ion,
  Este o mica mare diferenta intre ce ea ce a fost si ce este acum.
  Daca in acei ani eram pacaliti de rusi(amintiti-va episodul statiei de radio R-118 cand gen Angheloiu a fost destituit pentru cumpararea acelor statii revopsite), acum cu buna stiinta cumparam tehnica veche pentru a permite imbogatirea mafiotilor si a face jocul stapanilor de la Londra ,Washinton.Berlin.Amintesc aici afacerile mafiote AZUR,GHEPARD,FREGATE,F-16 care au dus la inzestrarea ARMATEI cu fiare vechi la standarde NATO si la spolierea bugetului apararii in asa hal incat acesta nu mai poate plati nici pensiile militarilor(catalogate nesimtite de politicienii nemernici si nesimtiti). Acum generalii care se opun cumpararii de tehnica “second hand” sunt destituiti(gen.CROITORU seful SMFA care s-a opus cumpararii lui F-16 la mana a doua).Asa vad eu diferenta si am trait-o de la gradul de locotenent pana la gradul de colonel cand am fost inlaturat din ARMATA de mafiotul BABIUC pentru ca m-am opus afacerii AZUR.De la actuala clasa politica mafiota si corupta pana in maduva oaselor nu ma astept la nimic bun. Daca vom dormi in cizme ne meritam soarta.
  Cu stima,
  Col(r) ing.Voinea Ion

  Comentati
  Nume (solicitat)

  E-mail (nu va fi publicat) (solicitat)

  Website

  ——————————————————————————–

 7. voinea says:

  Va intrebati de ce nu are Armata bani pentru pensiile militarilor?
  Haideti sa facem o mica socoteala:
  -Afacerea Mig 21 =1 miliard dolari;
  -Vietile aviatorilor motri= neprecupetite;
  -Despagubirile catre familiile pilotilor morti= milioane de dolari;
  -Afacerea Azur =50 milioane +comisioane;
  – Afacerea fregate = 600 milioane + cheltuielile de modernizare si mentenanta;
  -Intretinerea trupelor in teatrele de operatii=ne va spune dl.Oprea;
  -Despagubi rile catre familiile militarilor morti in teatrele de operatii sau raniti=milioane de dolari;
  -Contributia la NATO;
  -Summitul NATO =35 de milioane euro;
  -Facilitatile acordate NATO= ne va spune tot dl.Oprea.
  Toate acestea au grevat bugetul Armatei pe multi ani de zile.Iata de ce Armata nu are bani nici pentru modernizarea armamentului si nici pentru pensiile militarilor.
  Pe buna dreptate stai si te intrebi ce a adus NATO pentru ROMANIA ?
  -armament modern- NU;
  -morti si raniti- DA;
  -cheltuieli suplimentare incomensurabile-DA;
  -transf ormarea ostasului roman in carne de tun ieftina pe teatrele lor de operatii-Da;
  -doliu si jale in multe familii de romani – DA;
  -nesiguranta zilei de maine pentru pensionarii militari -Da;
  -mai multa securitate in disputele cu vecinii= DA.
  In asteptarea raspunsului maimarilor MApN va las pe dumneavoastra sa judecati.
  Cu stima,