Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Şedinţa CSAT din 12 martie

Primul subiect discutat în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a fost cel legat de mandatul dat Ministerului de Externe, ambasadorului român la NATO, Ministerului Apărării, în pregătirea documentelor summit-ului NATO din 3-4 aprilie de la Strasbourg şi Kehl.
În primul rând, se menţin obiectivele asumate la Summitul NATO de la Bucureşti.
“În principal, ne menţinem obiectivele pe care le-am avut şi la summit-ul NATO de la Bucureşti şi anume, consolidarea coeziunii Alianţei şi continuarea procesului de modernizare al NATO”, a spus Preşedintele statului, Traian Băsescu.

România va continua să fie prezentă în Kosovo, “la acelaşi nivel de forţe”, şi în Afganistan “la nivelul de forţe (…) atins acum şi care reprezintă integral angajamentul asumat la summit-ului NATO de la Bucureşti”.

“Ca un element de mandat este continuarea prezenţei noastre în Kosovo, la acelaşi nivel de forţe şi continuarea prezenţei noastre în Afganistan la nivelul de forţe pe care l-am atins acum şi care reprezintă integral angajamentul pe care noi ni l-am asumat, de mărire a capacităţii noastre militare, angajament asumat cu ocazia summit-ului NATO de la Bucureşti”.

Referitor la Afgansitan “este posibil ca în interiorul mandatului pe care îl are (n.r. ţara) în prezent, dacă va fi nevoie de o suplimentare temporară cu ocazia alegerilor din Afganistan, (n.r. se va face) această suplimentare, (…) temporară şi destinată, în principal, asigurării securităţii pe timpul alegerilor din această ţară, şi asta, numai dacă se va solicita”.
România va susţine continuarea procesului de extindere al NATO. Referitor la acest subiect, Preşedintele Traian Băsescu a declarat: “Sperăm că acest summit va constata găsirea unei soluţii pentru ca şi Macedonia să înceapă procesul de integrare în structurile NATO”.

Totodată, “din punct vedere politic, România insistă pentru consolidarea relaţiei NATO – Federaţia Rusă, ca un element de garantare a păcii şi securităţii tuturor statelor”.
Ţara noastră se va pronunţa în favoarea “prezenţei NATO la Marea Neagră şi în Balcanii de Vest, ca elemente de securitate pentru statele din regiune”.

“Nu în ultimul rând, vom încerca să dezvoltăm temele legate de prezenţa NATO la Marea Neagră şi în Balcanii de Vest, ca elemente de securitate pentru statele din regiune”.

Sursa: Declaraţia de presă a preşedintelui României, Traian Băsescu, la finalul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

5 Responses to “Şedinţa CSAT din 12 martie”

 1. Ando says:

  Ma intreb care o fi parerea aliatilor nostri cand iau cunostinta de ce se petrece in armata noasta ?

 2. DE CE BAL says:

  Aliatii cunosc la nivel de detaliu starea de spirit si abuzurile echipei conduse de amiralul fara glorie pe mari si oceane. La diferite aniversari, cei mai importanti atasati militari dau semnale inteligente ca anumite chestiuni sunt …perfectibile.
  Cat priveste sedinta mentionata, aceasta nu a fost decat un nou prilej pentru seful statului de a fi pe micile ecrane. Omitand ca de vreo doi ani starea reala a ostirii, la nivelul celor dornici de o armata bazata pe regulamente este cea de …scarba.
  Din fericire pentru Gheroghe Marin & compania sa de generali servili, cei ce i se opun pleaca din proprie initiativa. Pentru ca nu mai au nici o speranta.

 3. Ando says:

  Vai de noi daca si sperantele mor. Sa ne mai miram de modul in care ne trateaza vecinii nostri de la vest in frunte cu presedintele lor in aceste zile?
  Ma uitam la modul in care a fost pregatita si s-a desfasurat aniversarea zilei maghiarimii, chiar si in devans cu o zi, ceea ce inseamnaca asa voiau ei sa fie și nu cum spiritual arata ministrul nostru al transporturilor „ca civil fiind presedintele Ungariei daca a ales sa vina cu un avion militar trebuia sa se astepte la surprize” (am citat aproximativ). Oare asa stim noi sa gestionam problemele delicate? Politica asta de amatori ne va duce cu siguranta in belea.

 4. DE CE BAL says:

  NU!
  Ungaria joaca strict la nivel propagandistic.
  Ati auzit de vreun soldat ungur mort – la datorie, nu catre FMI – in Afganistan, sau Irak?
  In 2006, de 15 martie, omul care i-a oferit presedintelui dimensiunea dura, LIVE/IN DIRECT a mitingurilor initiate de UDMR a fost unul dintre cei mai cerebrali generali postdecembristi – Radici. Pe atunci seful comunitatii militare de informatii.
  Marko Bela vorbea, in acea zi, din pacate, de…sange romanesc…
  Acum suntem un sat fara caini!
  Cum ar putea ajunge Traian Basescu la comunitatea romanilor din New York fara acordul Casei Albe?
  Noroc ca sangele baietilor care mor in desert salveaza Romania. NU EXAGEREZ.
  In 2006, Condoleeza Rice a teLefonat personal la premierul maghiar si l-a avertizat ca, daca pe 15 martie vor fi evenimente nedorite in Ardeal, presedintele Bush va lua masuri de retaliere!
  Morala: fara anonimii morti departe de tara, aveam de mult granita pe muntii Carpati. Desteptarea!
  P.S.: Cat despre generalul Radici, pentru ca nu … a frecat puntea amiralului Marin a fost schimbat din functie recent, dupa ce, pe 1 Decembrie, la ARCUL DE TRIUMF, presedintele i-a spus: Nu mai stii este directia! Si amiralul, fericit, a zambit…

 5. DE CE BAL says:

  Corectura necesara: NU MAI STII UNDE ESTE DIRECTIA.