Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Şeful GRU destituit

Seful Directiei Principale de informatii a Statului Major General al armatei ruse (GRU- Glavnoje Razvedyvatel’noje Upravlenije), generalul Valentin Korabelnikov, a fost destituit vineri de presedintele rus Dmitri Medvedev printr-un decret.

Acesta a fost înlocuit cu adjunctul sau, generalul Aleksandr Sliahturov.

Korabelnikov a detinut functia de sef al GRU din mai 1997. Inainte de a fi demis, el a fost decorat cu ordinul “Pentru merite deosebite aduse Patriei” de gradul III, pentru eforturile depuse in sporirea capacitatii de aparare a Federatiei Ruse.

Conform cotidianului “Moskovski Komsomolet” citat de Ziua, generalul Valentin Korabelnikov se afla in prezent in concediu, urmand sa predea oficial stafeta dupa revenirea sa din vacanta.

Destituirea sefului GRU intervine pe fondul divergentelor din ce in ce mai acute legate de modul in care se realizeaza reforma in armata. La inceputul acestui an, ministrul rus al Apararii, Anatoli Serdiukov, a demarat o reforma ambitioasa de modernizare a armatei, careia i se opune segmentul generalilor conservatori. Reformele demarate de Serdiukov au antrenat reduceri masive de cadre in armata rusa si desfiintarea mai multor divizii de diferite tipuri, inclusiv a unor batalioane GRU.

Presa rusa a relatat inca in iarna ca seful GRU, Valentin Korabelnikov, intentioneaza sa demisioneze, intrucat nu ar agrea reformele ministrului Apararii.

sursa: RIA Novosti

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

3 Responses to “Şeful GRU destituit”

 1. Altfel says:

  1. Eu stiam ca acest Korabelnikov nu este general, ci amiral. Cum e? 2. Nu cred ca a fost destituit. Cand stai 12 ani intr-o asemenea functie, cred ca nu se pune decat problema inlocuirii.

 2. autorul says:

  1. Dupa datele noastre Korabelnikov este totusi general (inginer de rachete AA).
  2. Cat priveste destituire vs. inlocuire etc. se pare ca agentiile internationale (sursele noastre) au agreeat varianta destituirii. Oricum la rusi se face greu deosebirea. Generalul se cam opunea asa zisei reforme a armatei ruse iar de aici pana la formula demitere prin inlocuire nu a fost decat un pas.

 3. DE CE BAL says:

  Cu tot respectul pentru semnatarii primelor opinii:
  1.) in NATO, pe o functie similara nu se “sta” mai mult de patru ani.
  2.) la rusi s-a declansat inlocuirea unei viziuni de expertiza militara, cu alta …update.
  3.) chestia cu neagreatul… este pentru copiii de la gradinita. Exista o alta perspectiva la nivelul ministrului apararii, prin urmare sunt necesare chipuri noi.
  4.) gradul personajului nu are nici o relevanta.
  5.) termenul corect este schimbare, nici destituire, nici inlocuire. Rusii nu au timp de politeturi.