Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Şeful Intelligence-ului militar rus a decedat “subit”

General-colonelul Igor Sergun.foto m.galeotti

General-colonelul Igor Sergun, directorul GRU

General-colonelul Igor Sergun, directorul agenţiei militare ruse de intelligence GRU, a “murit subit” la vârsta de 58 de ani.
Anunţul a fost făcut de Kremlin, preluat de postul Radio Free Europen-Radio Liberty în pagina electronică, Reuters, Itar Tass, MEDIAFAX,  Mark Galeotti ş.a.

Kremlinul nu oferă în comunicatul său alte precizări cu privire la cauza, momentul decesului sau cu privire la alte circumstanţe. Potrivit agenţiei de stat Tass, Sergun a murit duminică, 3 ianuarie, 2016.

Preşedintele rus Vladimir Putin, a prezentat condoleanţe în acest comunicat. Totodată, Putin a afirmat că şeful Direcţiei Generale de Informaţii (GRU) şi-a dedicat “întreaga viaţă servirii patriei şi forţelor armate”.

Sergun a preluat postul de la generalul Aleksandr Şliahturov, care a demisionat în 2011, la vârsta de 64 de ani. Succesorul lui Sergun nu a fost anunţat încă.

Decesul său are loc în contextul în care agenţiile clandestine, paramilitare şi de spionaj din Rusia joacă un rol esenţial în punerea în aplicare a unor decizii-cheie ale politicii lui Putin.

“Sergun a fost o persoană extrem de importantă în relansarea GRU, o agenţie care se confrunta cu probleme grave atunci când a preluat-o, la sfârşitul lui 2011″, potrivit lui Mark Galeotti, profesor la New York University, specialist pe problematica ce vizează aparatul rus de securitate.

GRU – aflat anterior în subordinea Statului Major General al Forţelor armate ruse – se presupune că a jucat un rol central în cadrul operaţiunii secrete de preluare a controlului asupra Peninsulei ucrainene Crimeea, la începutul lui 2014, când militari mascaţi, în ţinute de camuflaj şi înarmaţi au apărut brusc în întreaga peninsulă de la Marea Neagră.

Unii analişti şi oficiali occidentali cred că agenţia a contribuit, de asemenea, la coordonarea şi supervizarea insurgenţei în estul Ucrainei.

Sursa: Reuters, ITAR Tass,  MEDIAFAX, www.mark galeotti blog

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Şeful Intelligence-ului militar rus a decedat “subit””

  1. Gen Col Igor Şergun nu a murit ci s-a tranformat în “fantomă”, şi acum bântuie cabinetele unor nevolnici de la Bucureşti. Vă daţi seama câţi bani ar fi trebuit să cheltuie serviciul condus de acesta, de la bugetul şi așa şubred al Federației Ruse pentru destabilizarea României, aproape 20 – 30 milioane euro lunar. El de când a venit la conducere în 2011 şi până când a fost decedat din cauze ce vor fi neelucidate for ever, adică în noaptea de 2 Ianuarie 2016, a adus mari economii bugetului armatei şi patriei sale. Păi ce rost are să plasezi două divizii de cercetare-diversiune în Romania din Bucovina de Nord şi Moldova, conduse de ofiţeri ruşi, vorbitori de limba română, să-i cazezi prin Bucureşti, Ploieşti, Timişoara, Brașov, Harghita-Covana, să le dai bani de şaorma, bere, votcă şi ţigări, plus câte 50 euro pe zi pentru haziaice, să-i pui să facă poze cu telefoanele, să provoace şi să înregistreze discuţii pe placul Comandantului Suprem de la Kremlin, când este suficient să-i promiţi unei alte fantome şi aici mă refer explicit la George Soros, că dacă va face nefăcute în România, Moldove, Ucraina, va primi în schimb ce-şi doreşte el cel mai mult…Ori acum Şoroş a plantat dupa Colectiv (o simplă diversiune a unei agenţii de spionaj binecunoascute în zonă) la treburile ţării niște neica nimeni, care… abar nu au cu ce se ocupă nevestele lor în timpul liber, şi care au decis să distrugă ce a mai rămas din România.
    Iată un general de carton Lipă din Botoşani de etnie din Hoţuşca bagă un ordin să se interzică drapelul naţional şi imnul la orice manifestare publică, dar în schimb lasă ne-sancţionată arborarea unui drapel necunoscut… O uifă de la finanţe naşparlie care face recomandarea ofițerilor că se poate trăi cu doi dolari pe zi în Cuba….Un Cioloş văr de cruce cu Soroş, care doreşte distrugerea parţii care a mai râmas din agricultură, şi tăierea pensiilor şi soldelor militarilor. La apărare, unul care face economii la plata drepturilor de hrana, echipament, solde, pentru a plăti pese de muzeu SH vinite pă comision mişto de la portugheji, care nu mai pescuiesc pieşte ci pesuiesc avioanele F-16 aruncate de americani în mare dăn heroare dă pilotaj măncaţioaş. Şi ca fantomă Igor este mai util patrei sale. Ori când Dumnezeu vrea să-şi bată joc de cineva, mai întâi îi întunecă minţile, dar dacă mai vine şi fantoma asta de spion militar şef rus, şi te îndeamnă să faci prostii împotriva armatei române şi a societăţii în general, este OK. Din punct de vedere al nostru al bobarilor şi gulguierilor de partid a lui Hoprea, Igor era mai bun viu, că ne lăsa în pace, decât cu succesorul său, care vrea să facă mai mult rău pentru noi. Are o nevastă hunguroaică cu un bunic horthyst … Doamne Fereşte.El s-a jurat pe cuţit, să moara mama lui, că va face un plan Dnistr vtoroi, de ocupare a Romaniei şi instaurare a unui regin filorus, şi demolarea scutului de la Deveselu şi gazarea Cazărmilor NATO cu gaze cu efectul din Colectiv. Om vedea. Haideţi şi voi pe 24 Ianuarie la Iaşi, şi vom afla mai multe.